ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-
Δυστοκία, δυσθυμία, αλλά και πολύ παρασκήνιο, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που επικρατούν στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Κυβέρνησης, που κατέρρευσε κατά την υφαρπαγή και παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Τίποτα από αυτά δεν πτοούν φυσικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ενέκρινε χθες βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι «εκτελεστές» της παράδοσης πρέπει να ανταμειφθούν, και μάλιστα γρήγορα, έστω και με το ποσό αυτό των 300 εκατομμυρίων Ευρώ, που, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί την επανάληψη της χρηματοδοτικής συνδρομής της ΕΕ προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Η κοινοτική συνδρομή θα αποτελείται από δυο μέρη: Ενα μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ και δωρεάν βοήθεια ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Πάντως, ο Πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα άρχισε διαβουλεύσεις με τους ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού, του DOS, τόσο για τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όσο και για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης της Σερβίας, ενώ η ομοσπονδιακή Βουλή αποδέχτηκε και επίσημα, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, την παραίτηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Ζόραν Ζίζιτς και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο Ζίζιτς επανέλαβε στην ομιλία του ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση ήταν η υιοθέτηση του κυβερνητικού διατάγματος για τη συνεργασία της Γιουγκοσλαβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και η έκδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς, αποφάσεις οι οποίες αποσταθεροποίησαν την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Σύμφωνα με αναλυτές, για την εκλογή της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα και είναι πολύ πιθανόν ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα να δώσει και πάλι την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στο «Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα Μαυροβουνίου». Αντιθέτως, προβλήματα και πολλά αναμένονται σε επίπεδο Σερβίας, μετά την ανακοίνωση του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» (DSS) του Κοστούνιτσα, ότι επιθυμεί έξι υπουργεία και μια θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση της Σερβίας. Η προοπτική αυτή έκανε τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς να δηλώσει: «Καλύτερα να πέσει ολόκληρη η κυβέρνηση, παρά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του DSS για έξι υπουργεία»...