Πέμπτη 5 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Φοβούνται μήπως γυρίσει μπούμερανγκ... ..

Ο Μιλόσεβιτς κατά την προχθεσινή του εμφάνιση στο «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στη Χάγη

Associated Press

Ο Μιλόσεβιτς κατά την προχθεσινή του εμφάνιση στο «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στη Χάγη
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα γεγονότα της συναλλαγής που πια έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη και αφορούν την απαγωγή και την παράδοσή του για μόλις «τριάκοντα αργύρια» μεταξύ της σερβικής κυβέρνησης και των δυτικών δυνάμεων, και κυρίως η πρακτική που εφαρμόστηκε, παρά τη μορφολογική διαφοροποίησή της, τελειωμό δεν έχει.

Η «μαφία του δυτικού πολιτισμένου κόσμου», που προσπαθεί να πείσει ότι «υπερασπίζεται τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα», αλλά και να επιβάλλει το δικό της νόμο στα Βαλκάνια, προσπαθεί εναγωνίως αυτές τις ημέρες, και ειδικά μετά την προχτεσινή πρώτη εμφάνιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, να πείσει ήδη την οικουμένη για το δίκαιο της προσαγωγής και το αναπόφευκτο της καταδικαστικής απόφασης.

Ο κύριος λόγος γι' αυτή την υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται είναι ότι ξεγυμνώνεται, αργά έστω, ο απολύτως διεφθαρμένος και στημένος χαρακτήρας αυτής της καθαρά πολιτικής δίωξης, γεγονός που έχει εγείρει σοβαρούς φόβους στους κύκλους της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής καθεστηκυίας τάξης.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί είναι το κύριο άρθρο της ελβετικής εφημερίδας «Le Temps» που σημειώνει ότι «δεν είναι υπερβολή να τονίσει κανείς ότι η έκδοση και τα τεκταινόμενα στη Χάγη είναι απλά μια εμπορική συναλλαγή. Οιοσδήποτε και εάν εμπλέκεται ο νόμος είναι νόμος, και η κίνηση αυτή δεν ήταν τίποτα περισσότερο από πράξη επιβολής, η οποία μάλιστα έρχεται σε σφοδρή αντίθεση με τις αρχές που συνήθως πρεσβεύει η Δύση».

«Αμφιβολίες»...

Ακόμη πιο «φοβική», αλλά σε ένα άλλο επίπεδο, όσον αφορά στην καταδίκη η ανταπόκριση των «New York Times» από τη Χάγη. Η εφημερίδα αναφέρεται στην ανάγνωση του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της σχεδόν σίγουρης απουσίας γραπτών εντολών υπογεγραμμένων, από το Μιλόσεβιτς για συγκεκριμένες ενέργειες στο Κόσσοβο, επαφίεται στο δικαστήριο να παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα, που να αποδεικνύουν ότι όσα διέπραξαν οι μονάδες του σερβικού στρατού και της αστυνομίας στην περιοχή, αποτελούσαν μέρος ενός συστηματικού σχεδίου, που είχε εκπονηθεί σε ανώτατο επίπεδο και δεν ήταν αυθόρμητες πράξεις εκδίκησης.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και το περιοδικό «Time» όπου υπογραμμίζεται ότι η έκδοση του Μιλόσεβιτς δεν αποδεικνύει, όπως υποστηρίχτηκε από διπλωμάτες, πολιτικούς και αρθρογράφους, την ισχύ του διεθνούς δικαίου, αλλά απλά και μόνο τη δύναμη των ΗΠΑ. «Χωρίς τη στρατιωτική και οικονομική παντοδυναμία των ΗΠΑ», επισημαίνεται, «το κατηγορητήριο εναντίον του Μιλόσεβιτς, που εξέδωσε πριν δύο χρόνια το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, θα ήταν νεκρό γράμμα» και «η διεθνής δικαιοσύνη όρος κενού περιεχομένου». «Η ισχύς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία», παρατηρείται επίσης, «περιορίζεται στις αίθουσές του. Οπως ένα πλήθος άλλων θεσμών, από το ΔΝΤ ως το ΝΑΤΟ, το δικαστήριο αποτελεί παράρτημα της Pax Americana. Ομως η δύναμη των ΗΠΑ πρέπει να ασκείται με μεγάλη προσοχή. Οι ΗΠΑ μπορεί, εν καιρώ, να μετανιώσουν, που έφεραν τον Μιλόσεβιτς τους στη Χάγη, καθώς το κύριο συμφέρον της Αμερικής στα Βαλκάνια είναι μια δημοκρατική και σταθερή Σερβία, κλειδί για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αλλά η έκδοση του Μιλόσεβιτς απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη Σερβία ακριβώς τη στιγμή που επιχειρεί τη μετάβασή της στη δημοκρατία».

Στη Γηραιά Αλβιόνα;

Τέλος, το περιοδικό «Newsweek» περιγράφει πολύ παραστατικά τις ταπεινώσεις που υπέστη ο Σλ. Μιλόσεβιτς και προβλέπει ήδη ότι «για τα 200.000 θύματα των συγκρούσεων στη Βαλκανική από το 1991, ο Μιλόσεβιτς θα πληρώσει μάλλον με ισόβια, τη μεγίστη ποινή του δικαστηρίου. Ομως θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από την κάθαρση των Βαλκανίων»...

Αφού πια λοιπόν ο κύβος ερρίφθη και ήδη ο Σλ. Μιλόσεβιτς έχει «καταδικαστεί», ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους κύκλους της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, ο τόπος φυλακής. Ετσι από πηγή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε γνωστό, ότι ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας είναι πιθανόν να φυλακιστεί στη Βρετανία μετά την ολοκλήρωση της δίκης του και την ενδεχόμενη καταδίκη του. «Ενας νέος νόμος, που ονομάζεται νόμος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ εντός του έτους, θα επιτρέπει στους καταδικασθέντες από το διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία να εκτίουν την ποινή τους στη Βρετανία», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή ότι η Βρετανία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που άσκησαν τις εντονότερες πιέσεις για την προσαγωγή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενώπιον του ΔΠΔ και βρετανικό ήταν το αεροπλάνο που μετέφερε τον Μιλόσεβιτς από την Τούζλα στη Χάγη. Επτά χώρες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των χωρών που είναι διατεθειμένες να φιλοξενήσουν καταδικασθέντες του ΔΠΔ και είναι η Αυστρία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Σουηδία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανική εφημερίδας «Guardian».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ