Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η Ειδική Αγωγή δεν μπορεί να ξεκινάει με ελλιπές προσωπικό

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με φορείς από το χώρο της Ειδικής Αγωγής

Από τη συνάντηση των φορέων με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Βουλή
Από τη συνάντηση των φορέων με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Βουλή
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χθες το απόγευμα στα γραφεία της ΚΟ στη Βουλή με αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών φορέων, εκπαιδευτικών και γονιών από το χώρο της Ειδικής Αγωγής, ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι «ξέρουμε το πρόβλημά σας. Φέτος ξεκινούν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής με κλειστά σχολεία και αυτό το ζείτε με τραγικό τρόπο. Η Ειδική Αγωγή δεν μπορεί να ξεκινάει με ελλιπές προσωπικό, έλλειψη κονδυλίων, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά από και προς τα σχολεία. Είναι άμεσο το πρόβλημά σας και πρέπει να δοθεί λύση εδώ και τώρα».

Κάθε φέτος και χειρότερα, επισήμαναν οι φορείς, συνοψίζοντας ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων τους. Αμεσο αίτημα είναι να γίνουν μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί. Ηδη γίνονται καταλήψεις στα σχολεία από γονείς. Από τα 240 παιδιά πηγαίνουν σχολείο τα 40. Οι πιστώσεις που υποσχέθηκε το υπουργείο Παιδείας είναι λιγότερες κι απ' αυτές που χρειάζονται. Εκπαιδευτικοί χωρίς αμοιβή. Εδώ και 14 χρόνια οι απόφοιτοι των πανεπιστημιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους. Οσο η εκπαίδευση αναπληρώνεται ως κάτι έκτακτο, με ΕΣΠΑ, αναπληρωτές, τόσο τα παιδιά θα είναι εκτός εκπαίδευσης. Στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση οι κωφοί δεν έχουν καν πρόσβαση γιατί δεν υπάρχουν διερμηνείς. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δουλεύει με το 90% να είναι αναπληρωτές, δηλαδή πρακτικά τα σχολεία είναι κλειστά. Στις δομές ΝΠΙΔ η κατάσταση είναι εξίσου άσχημη, πολλά ιδρύματα είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο, οι διοικήσεις επιβάλλουν τροφεία, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι μέχρι και ένα χρόνο. Την ίδια ώρα το 3ο μνημόνιο χτυπάει τις αναπηρικές συντάξεις.

Θα τα παλέψουμε όλα τα ζητήματα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισήμανε: «Χωρίς αγώνα δε θα επιλυθεί κανένα ζήτημα. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος αλλά θα το παλέψουμε. Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Ειδικής Αγωγής δεν αφορά μόνο εσάς τους εργαζόμενους και τους γονείς. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλη την κοινωνία, την κάθε οικογένεια. Θα πιέσουμε στη Βουλή όσο γίνεται την κυβέρνηση, ιδιαίτερα για μόνιμες προσλήψεις, σ' όλα τα ειδικά σχολεία, να εξοικονομηθούν κονδύλια και να μπουν σε προτεραιότητα, να παρθούν μέτρα για ασφαλή μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία. Θα τα παλέψουμε αυτά τα ζητήματα, αλλά ο αγώνας, η ενότητα, η λαϊκή συμμαχία θα κρίνει τα πάντα. Ασχετα με το τι ψήφισε ο καθένας, τι λάθος έκανε, αυτά διορθώνονται με την ταξική πάλη και την ενότητα των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org