Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας

Η Μεγάλη Βρετανία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο που επιδρά η ευελιξία στην ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας και ταυτόχρονα αποτελεί παράγοντα όξυνσης του ανταγωνισμού με άλλες οικονομίες. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, οι δηλώσεις Γιούνκερ στο συνέδριο της ΣΕΣ σχολιάστηκαν στον Τύπο σε συνδυασμό με την πρόθεση της Μεγάλης Βρετανίας να επαναδιαπραγματευτεί το πλαίσιο της παραμονής της στην ΕΕ, με αιχμή και τους κανόνες που ισχύουν για τα Εργασιακά.

Θυμίζουμε εδώ ότι ένα από τα βασικά «αγκάθια» που υπήρχαν στην κατάληξη της οδηγίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ήταν η επιμονή της Μ. Βρετανίας να ισχύει η ρήτρα «opt out», που σημαίνει «αυτοεξαίρεση του εργαζόμενου από οποιοδήποτε τυπικό περιορισμό στη διαμόρφωση του ωραρίου εργασίας του».

Στη Μεγάλη Βρετανία, η ευελιξία στην απασχόληση είναι διαδεδομένη, με πιο γενικευμένη μορφή τις λεγόμενες «συμβάσεις μηδενικού ωραρίου». Εργαζόμενοι με αυτή τη σύμβαση προσλαμβάνονται μέσα από δουλεμπορικά γραφεία, η αμοιβή τους είναι ευθέως ανάλογη με τις ώρες που απασχολούνται και δε δικαιούνται καμιάς μορφής άδεια, ούτε αναρρωτική.

Τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι εργάζονται με «συμβάσεις μηδενικού ωραρίου». Σε ορισμένες αλυσίδες καταστημάτων, μέχρι και το 90% των θέσεων εργασίας καλύπτονται από προσωπικό που συνάπτει τέτοιες ευέλικτες συμβάσεις, ενώ ακόμα και στην Εκπαίδευση, ένας στους τέσσερις εργάζεται με «σύμβαση μηδενικού ωραρίου». Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών, οι ευέλικτες συμβάσεις έχουν καθοριστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια ακόμα Οδηγία της ΕΕ για την ενίσχυση της εργασιακής ζούγκλας (9/5/2019)
Σε συνεχή άνοδο οι ελαστικές μορφές εργασίας (19/2/2019)
Αύξηση εργαζομένων με ελαστικές συμβάσεις (3/9/2015)
Στόχος το «ευέλικτο και προσαρμοστικό» εργατικό δυναμικό (10/10/2003)
Η ευελιξία τους φτάνει στο Μεσαίωνα (16/2/2003)
Πολύπλευρες ανατροπές (30/5/1999)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org