Τρίτη 6 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί σε βομβαρδισμό νοσοκομείου

Από αεροπλάνα που καταδίωκαν Ταλιμπάν

Το νοσοκομείο των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ μετά τον βομβαρδισμό του από του ...απελευθερωτές του ΝΑΤΟ
Το νοσοκομείο των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ μετά τον βομβαρδισμό του από του ...απελευθερωτές του ΝΑΤΟ
ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι (ανάμεσά τους και τρία παιδιά) σκοτώθηκαν τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς Σάββατο στο Αφγανιστάν, μετά από βομβαρδισμό νοσοκομείου της βορειοανατολικής πόλης Κουντούζ από αεροπλάνα που καταδίωκαν Ταλιμπάν, αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά το είδος της «απελευθέρωσης» που κέρδισε ο αφγανικός λαός από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο διαχειρίζονται οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» (Medecins sans Frontiers - MSF) που καταγγέλλοντας την επίθεση αποχώρησαν από την πόλη, με το γενικό τους διευθυντή Κρίστοφερ Στόουκς να δηλώνει χτες «αηδία» για τις δικαιολογίες στις οποίες κατέφυγαν οι αφγανικές αρχές, ισχυριζόμενες ότι «ένοπλοι τρομοκράτες» Ταλιμπάν βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο και το χρησιμοποιούσαν «ως βάση για να στοχεύουν κατά των αφγανικών δυνάμεων και πολιτών», κάτι που οι MSF διαψεύδουν και μιλούν για «έγκλημα πολέμου», αντιτείνοντας πως «οι αφγανικές και αμερικανικές δυνάμεις είχαν αποφασίσει από κοινού να γαζώσουν ένα νοσοκομείο που λειτουργούσε πλήρως, με περισσότερους από 180 εργαζόμενους και ασθενείς στους θαλάμους του». Μάλιστα, οι MSF επιμένουν ότι το κτίριο δεχόταν πυρά για σχεδόν μια ολόκληρη ώρα και ενώ, μετά τον πρώτο βομβαρδισμό διαμαρτυρήθηκαν τόσο σε Καμπούλ όσο και σε Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με καταγγελίες τα βομβαρδιστικά ήταν αμερικάνικα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε «τα πιο βαθιά συλλυπητήρια» υποστηρίζοντας ότι «το υπουργείο Αμυνας ξεκίνησε μια πλήρη έρευνα, και θα αναμείνουμε τα αποτελέσματα πριν εκφέρουμε οριστική κρίση για τις συνθήκες αυτής της τραγωδίας». Πρόσθεσε ακόμα ότι «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον πρόεδρο [του Αφγανιστάν Ασραφ] Γάνι, την αφγανική κυβέρνηση κα τους διεθνείς εταίρους μας για την υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού του Αφγανιστάν στο έργο τους για να καταστήσουν τη χώρα ασφαλή».

Διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο αποτελούσε το μοναδικό που μπορούσε να περιθάλπει σοβαρά τραυματίες στην περιοχή, η οποία από την περασμένη εβδομάδα και την (προσωρινή) κατάληψη της Κουντούζ από τους Ταλιμπάν βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών μαχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ