Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στο βάθος ... ιδιώτης για τα Κέντρα Πρόληψης

Αποκαλυπτική η συζήτηση που διοργανώθηκε από το Σωματείο πριν μερικές μέρες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων

Από τη συζήτηση που διοργάνωσε το Σωματείο
Από τη συζήτηση που διοργάνωσε το Σωματείο
Πέρα από τις μικροδιαφορές, η ιδεολογική σύμπλευση με τον πυρήνα της στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά επιβεβαιώνεται με κάθε ευκαιρία που ανοίγει η συζήτηση γύρω από το θέμα της τοξικοεξάρτησης, είτε στο σύνολο του προβλήματος, είτε για επιμέρους ζητήματα. Μια τέτοια συζήτηση πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, όπου κλήθηκαν εκπρόσωποι των Τομέων Υγείας κομμάτων να τοποθετηθούν στο κεντρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των ΚΠ, το άθλιο θεσμικό πλαίσιο που τα διέπει.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ελένη Μυτικάρη εκ μέρους της Επιτροπής κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Σωτήρης Ζώτος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Βασιλική Κατριβάνου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Μαρία Μπολάρη εκ μέρους της ΛΑΕ, ενώ η εκπρόσωπος της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, μόλις έφτασε στην αίθουσα, ζήτησε να την φωτογραφήσουν κι αποχώρησε...

Οι εργαζόμενοι μίλησαν και περιέγραψαν την κατάσταση: «Κοινή φιλοσοφία των Κέντρων Πρόληψης είναι πώς να στηρίξουμε το παιδί και τον άνθρωπο στη ζωή». «Εχουμε άμεση επαφή με τη σχολική μονάδα, με βασικό στόχο την πρόληψη εξαρτήσεων και επικίνδυνων συμπεριφορών». «Στο Κέντρο Πρόληψης Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, δηλαδή σε δεκάδες σχολεία και εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους, καλούνται να ανταποκριθούν στα αιτήματα - η γκάμα των οποίων διαρκώς διευρύνεται - μόλις 6 εργαζόμενοι. Στα τρία από τα επτά παραρτήματα του Κέντρου Πρόληψης στην Αθήνα, εργάζονται δύο εργαζόμενοι». «Από το 2008 έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα αιτήματα για παρεμβάσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια πληρωνόμαστε κάθε δύο χρόνια. Υπήρξαν διαστήματα που δεν είχαμε λεφτά ούτε για τα εισιτήριά μας, να πάμε στα σχολεία όπου μας είχαν καλέσει. Κι εντάξει, όταν είναι καλός ο καιρός, πας και με τα πόδια. Το χειμώνα, όμως;». «Η συμβολή του κράτους είναι πολύ πιο κάτω κι απ' τα βασικά που θα 'πρεπε να προσφέρει. Πρόκειται για μια προσπάθεια να κρατηθεί η πρόληψη ζωντανή, που πολλές φορές ξεπερνά κι εμάς τους ίδιους», είπαν, εκ μέρους του Σωματείου των εργαζομένων, οι Μόρφω Παπανώτα, Γιάννης Νέζης, Ιωάννα Κατσιαφλιάνη, Νίκος Λάιος, Γιώργος Λεχουρίτης, σκιαγραφώντας την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, προβλήματα που «μήτρα» τους είναι το σαθρό θεσμικό πλαίσιο που τα διέπει εκ γενετής.

Η Λ. Καρατζά μίλησε εκ μέρους του ΚΚΕ
Η Λ. Καρατζά μίλησε εκ μέρους του ΚΚΕ
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το κόμμα της είναι ανοιχτό σε όλα τα μοντέλα θεραπείας, βέβαια απέκρυψε την προτίμησή του στη χορήγηση υποκατάστατων. Απέφυγε να δώσει καθαρές απαντήσεις για το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης, επέρριψε τις ευθύνες για τις σκόπιμες κωλυσιεργίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αφορούσαν την επίλυση κάποιων επιμέρους πρακτικών ζητημάτων για τα ΚΠ στη γραφειοκρατία και την πίεση της περιόδου. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Σωτήρης Ζώτος, υπερθεμάτισε για τις 64 Αστικές Εταιρείες, το απαράδεκτο καθεστώς, δηλαδή, με το οποίο λειτουργούν σήμερα τα ΚΠ.

«Οσα γίνονται στην Πρόληψη, στην Απεξάρτηση, τυχαία δεν είναι. Είναι επιλογή και στο βάθος καραδοκεί ο ιδιώτης. Η ζωή πρέπει να είναι ολόκληρη κι όχι μισερή, με δόσεις», απάντησε η Λούλα Καρατζά.

«Για να έχεις άποψη για την Πρόληψη, είπε, πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι είναι ναρκωτικά. Διαχωρίζονται σε σκληρά και μαλακά ή έχεις τη θέση του ΚΚΕ - η οποία έχει συνδιαμορφωθεί μαζί με τους φορείς που ασχολούνται με την τοξικοεξάρτηση - που λέει όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Αν το χασίς είναι ακίνδυνο, "μαλακό", όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, αν η πολιτική νεολαία σου συμμετέχει στα ναρκω-φεστιβάλ, τότε τι την θες την Πρόληψη; Τι Πρόληψη θα κάνεις αν δεν υπάρχουν όρια;».

Οσο για τις ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων μέσα από τις οποίες «υπερασπίζονταν» το δημόσιο χαρακτήρα της Πρόληψης και της Απεξάρτησης, η Λ. Καρατζά υπενθύμισε ότι είναι τα ίδια κόμματα που ψήφισαν τον «Κώδικα Ναρκωτικών», ο οποίος έβαζε από την «πίσω πόρτα» τους ιδιώτες, είναι τα ίδια κόμματα που αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιες δομές στο χώρο της τοξικοεξάρτησης. «Εχουν φτιαχτεί ένας σκασμός ιδιωτικά Κέντρα Πρόληψης, ιδιωτικές μονάδες "απεξάρτησης" και το ξέρουμε όλοι. Λειτουργούν χωρίς άδεια, διαφημίζονται σε μεγάλα κανάλια και το γνωρίζουμε όλοι. Και δεν κάνατε τίποτα. Επίτηδες έχει διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση στα ΚΠ και για όσα σας διαβεβαιώνουν και σήμερα και προεκλογικά τα κάνουν για να σας αποκοιμίσουν. Επτά μήνες μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα. Η Μέρκελ σας είπε να μην τα κάνετε κι αυτά; Δεν υπάρχει δικαιολογία, υπάρχει σκοπιμότητα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ