Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στα «πεντάμηνα»

Παρά τις απειλές, συμμετείχαν στη χτεσινή στάση εργασίας στην Αττική και στη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» σε μια σειρά δήμους της Αττικής συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και των Επιτροπών Εργαζομένων στα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας», για κινητοποίηση με αιχμή το αίτημα για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Το Συνδικάτο είχε προκηρύξει στάση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Με τα πανό και τις πικέτες τους συμμετείχαν στην κινητοποίηση οι Επιτροπές Αγώνα των «πεντάμηνων» από δήμους όπως το Περιστέρι, ο Κορυδαλλός, η Ηλιούπολη, η Πετρούπολη, η Αργυρούπολη - Ελληνικό, οι Αγιοι Ανάργυροι.

«Δεν είμαστε ωφελούμενοι. Είμαστε εργαζόμενοι. Τα λεφτά μας τώρα» ήταν το σύνθημα στο πανό του Συνδικάτου ΟΤΑ, ενώ κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης δε σταμάτησαν τα συνθήματα: «Δουλειά με αλυσίδες και μίζερη ζωή, οι άνεργοι δεν είναι ζώα για σφαγή», «Προγράμματα της φτώχειας, δουλειά χωρίς μισθό, απάντηση μ' αγώνα και μίσος ταξικό» και «Εδώ, εδώ, μ' αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ».

Η κινητοποίηση πέτυχε, παρά την προσπάθεια υπηρεσιακών παραγόντων ορισμένων δήμων αλλά και εργοδοτικών συνδικαλιστών να βάλουν εμπόδια, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» τη στάση εργασίας και τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή.

Κοροϊδία ξανά από την κυβέρνηση

Για πληρωμή ενός μόνο μισθού στις 10 Σεπτέμβρη, τη στιγμή που πολλοί «πενταμηνίτες» μετρούν ήδη δύο μήνες απλήρωτοι, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Δ. Μουστάκας, στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου και των Επιτροπών Αγώνα. Οσο για τα υπόλοιπα αιτήματα των εργαζομένων, τα οποία η αντιπροσωπεία κατέθεσε σε υπόμνημα, απέφυγε να πάρει θέση.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους για την κινητοποίηση, συζητώντας μαζί τους για τα αιτήματα που διεκδικούν και δημιουργώντας Επιτροπές Αγώνα εκεί που δεν υπάρχουν.

Στη συγκέντρωση στην είσοδο του υπουργείου, το λόγο πήραν εργαζόμενοι από τις Επιτροπές Αγώνα που έχουν δημιουργηθεί στα «πεντάμηνα» σε δήμους. «Τι ωφέλεια είδαμε εμείς και οι οικογένειές μας από τον απλήρωτο ιδρώτα μας;», σημείωσε ο Βαγγέλης Τάτσιος από την Καισαριανή.

«Με ασάφειες και υπεκφυγές για το πότε θα πληρωθούμε για την εργασία μας, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν ότι κανείς εκτός από τους ίδιους μας τους εαυτούς δε θα σκεφτεί την επιβίωση των οικογενειών μας, των παιδιών μας», ανέφερε ο Γιώργος Σαλβάνος από το Περιστέρι και κάλεσε εργαζόμενους και ανέργους να υψώσουν το ανάστημά τους.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ, Σπύρος Κωνσταντάς.«Για εμάς, συνάδελφοι, δεν είστε "ωφελούμενοι", αλλά εργαζόμενοι. Θα πρέπει να έχετε ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους συναδέλφους σας. Είναι απαράδεκτο ότι σήμερα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, παρότι δουλεύουν για μεγάλο διάστημα στους δήμους», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων μετέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής. Υπενθύμισε πως το ΚΚΕ παλεύει για το δικαίωμα όλων σε μόνιμη και σταθερή εργασία, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που επιδιώκουν να ανακυκλώνουν την ανεργία με τις διάφορες ελαστικές μορφές απασχόλησης. Κατήγγειλε το υπουργείο και τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, που καθυστερούν να πληρώσουν ακόμα κι αυτούς τους πενιχρούς μισθούς στους «πενταμηνίτες».

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, οι δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου, Ηλίας Σταμέλος και Μιχάλης Σελέκος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ