Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων

Ο Μάριο Ντράγκι
Ο Μάριο Ντράγκι
Σε περαιτέρω υποβάθμιση των εκτιμήσεων ως προς τους αναμενόμενους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο διοικητής της οποίας, Μ. Ντράγκι, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προανήγγειλε, επί της ουσίας, την επέκταση του προγράμματος «νομισματικής χαλάρωσης», με στόχο την τόνωση νέων κερδοφόρων επενδύσεων από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι έχουν ανακύψει νέοι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία, λέγοντας ότι είναι πρώιμη η ακριβής εκτίμηση των συνεπειών και ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε «ετοιμότητα» εφαρμογής νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, τόσο ως προς το ύψος των παρεμβάσεών της (αγορές κρατικών και άλλων ομολόγων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης) όσο και για τη διάρκεια του προγράμματος, που με τα σημερινά δεδομένα λήγει το Σεπτέμβρη του 2016. Παράλληλα, σε άμεση εφαρμογή τίθεται η αύξηση της αγοράς τίτλων μέχρι και 33% ανά έκδοση από 25% που είναι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι η διοχέτευση των φτηνών κεφαλαίων από την ΕΚΤ στις τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες με τη σειρά τους θα μετακυλήσουν αυτά τα κεφάλαια στους «επενδυτές» στο βαθμό, βέβαια, που θα υπάρξει η ανάλογη ζήτηση.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το σημερινό ύψος του προγράμματος φτάνει στα 60 δισ. ευρώ το μήνα, ωστόσο οι επενδύσεις συνεχίζουν να παραμένουν εξαιρετικά υποτονικές σε σχέση με τα επίπεδα που υπήρχαν την περασμένη δεκαετία. Σε αυτό το πλαίσιο, το «ανοιχτό παράθυρο» που αφήνει η ΕΚΤ στο ενδεχόμενο νέων μέτρων «χαλάρωσης», αποτελεί, κατά κύριο λόγο, μια ακόμη απόπειρα για την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης στους «επενδυτές» και τις «αγορές», λόγω και των αβεβαιοτήτων που εξαπλώνονται σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι

Οπως δήλωσε ο Μ. Ντράγκι, η ΕΚΤ απαίτησε και πέτυχε την εξαίρεση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες από τα προγράμματα διάσωσης, δηλαδή ότι αυτές δεν κινδυνεύουν από «κούρεμα» στο πλαίσιο της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, δεν θα «κουρευτούν» ούτε τα ομόλογα «πρώτης διαβάθμισης». Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ως δεδομένο το κούρεμα των σημερινών μεγαλομετόχων, κατά κύριο λόγο του ελληνικού κρατικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σε μια εξέλιξη που έρχεται να φορτώσει τα σπασμένα στις πλάτες του λαού.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης:

-- Να εκτελείται το «πρόγραμμα προσαρμογής» (μνημόνιο) και να εφαρμόζονται τα «προαπαιτούμενα μέτρα». Ειδικότερα, «η Ελλάδα, θα πρέπει να επιδείξει συνεπή και αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί».

-- «Να αποδείξει ότι κατέχει την κυριότητα του προγράμματος», δηλαδή όπως ακριβώς επισημαίνει και ο ΣΕΒ σχετικά την «οικειοποίηση» του μνημονίου από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ότι δηλαδή εφαρμόζεται ως δικό τους πρόγραμμα, άρα να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα.

-- Να υπάρχει η ανάλυση για τη διαχειρισιμότητα του κρατικού χρέους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNBC ότι «αισθάνομαι αισιόδοξος για την επίτευξη μίας συμφωνίας αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους της Ελλάδος, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του για τη βιωσιμότητά του».

Ρίσκα και αβεβαιότητες

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι νέα ρίσκα έχουν αναδυθεί για τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά όλες τις πληροφορίες. Οπως ανέφερε, οι αναδυόμενες οικονομίες επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι νέες εκτιμήσεις ως προς τους ρυθμούς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, διαμορφώνονται ως εξής:

2015: 1,4% (από 1,5% στην προηγούμενη εκτίμηση, τον Ιούνη φέτος).

2016: 1,7% (από 1,9%).

2017 : 1,8% (από 2%).

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, και βέβαια πολύ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ, για αύξηση στο όριο του 2%. Για το 2015 αναμένεται μόλις στο 0,1% (από 0,3% προηγουμένως), για το 2016 στο 1,1% (από 1,5%) και για το 2017 στο 1,7% (από 1,8%).

Γενικεύεται η επιβράδυνση

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, παρότι ήταν αναμενόμενη, έχει σημαντικότερες συνέπειες από ό,τι προβλεπόταν, υπογραμμίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σημείωμά του ενόψει της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγκυρα. Σύμφωνα με τον ιμπεριαλιστικό Οργανισμό, «η μετάβαση της Κίνας σε έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, αν και γενικά ανταποκρίνεται στις προβλέψεις μοιάζει να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις πιο σημαντικές από αυτές που αναμένονταν προηγουμένως, κάτι που αντανακλάται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών και στις χρηματαγορές».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ, επισημαίνει πως η παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν βραδύτερη από εκείνη που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, «αντανακλώντας την επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες χώρες και την ασθενέστερη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ