Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αντάμωμα με την Ιστορία στην Ικαρία

Πλήθος κόσμου, με τη νεολαία να έχει τον πρώτο λόγο, συγκεντρώθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην πλατεία του Καραβόσταμου, όπου κορυφώθηκαν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Ικαρία. Ειχαν προηγηθεί μαζικές εκδηλώσεις στον Αγιο Κήρυκο, στους Φούρνους, στον Εύδηλο και στις Ράχες.

Το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές» δέσποζε στα μεγάλα πανό που είχαν στηθεί στο χώρο, ενώ ξεχωριστή και περίοπτη θέση, προκαλώντας το ενδιαφέρον των συγκεντρωμένων, είχε η έκθεση με πλούσιο αρχειακό υλικό από φωτογραφίες, εφημερίδες, κομματικά και άλλα έντυπα, μέσα από το οποίο «ζωντάνευε» η ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ και του κινήματος στο νησί.

Η συλλογή αυτού του υλικού είναι μια προσπάθεια, ενταγμένη στον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 της ΚΝΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις Κομματικές Οργανώσεις και τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στο νησί, για τη μελέτη της ιστορίας του τόπου και την απότιση φόρου τιμής «στους τιμημένους νεκρούς του αγώνα, στις θυσίες, την αντοχή του ΚΚΕ, για το δίκιο, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης».

Οπως σημείωσε ο Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Ικαρίας - Φούρνων της ΚΝΕ, Βαγγέλης Λομβαρδάς, στο χαιρετισμό του: «Οι νέοι Ικαριώτες τιμάμε, μαθαίνουμε, διδασκόμαστε από τις πιο λαμπρές στιγμές της ταξικής πάλης στον τόπο μας (...) Καταλαβαίνουμε ότι είναι αναπόφευκτο, παρά τα ζιγκ-ζαγκ, να νικήσει η εργατική τάξη, η αδιάλλακτη πάλη για την κοινωνική πρόοδο (...) ότι είναι αναγκαίος ο νέος κόσμος της πραγματικής ελευθερίας, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός».


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, Νίκος Λαρδάς, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ψηλαφώντας την ιστορία του Κόμματος και του κινήματος στο νησί, η επιδίωξη είναι να τιμήσουμε και στην Ικαρία τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Τιμώντας τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, διδασκόμαστε, γινόμαστε πιο δυνατοί για τις δύσκολες μάχες που έρχονται». Και πρόσθεσε: «Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, που πίστεψαν στο ΣΥΡΙΖΑ και που σήμερα έχουν και τη δυνατότητα και την πείρα να βγάλουν χρήσιμα, πιο ολοκληρωμένα πολιτικά συμπεράσματα. Ολοι αυτοί ας ξανασκεφτούν τη θέση που διατύπωσε το ΚΚΕ, ότι στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου δεν μπορεί να υπάρξει "αριστερή" ή άλλη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει μια πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να οδηγήσει σε ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, σε ριζικές ανατροπές (...) Μόνο όταν το εργατικό και γενικότερα λαϊκό κίνημα, με τη μορφή της Λαϊκής Συμμαχίας, δράσει απογαλακτισμένο από εκβιαστικά διλήμματα, μπορεί (...) να κερδίσει χρόνο, προετοιμάζοντας μέσα από τις καθημερινές μάχες της ταξικής πάλης τη νικηφόρα αντεπίθεσή του».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν το ιστορικό της απόδρασης των 9 κομμουνιστών μαχητών του ΔΣΕ από το νησί, αφιέρωμα στον κομματικό Τύπο και ντοκιμαντέρ για τις ανταποκρίσεις στο «Ριζοσπάστη» από Ικαρία και Σάμο την περίοδο του μεσοπολέμου. Την εκδήλωση «έκλεισε» ικαριώτικο γλέντι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά το διήμερο εκδηλώσεων για τον ΔΣΕ στο Καραβόσταμο(2023-08-04 00:00:00.0)
Πρόσφορο το έδαφος(2013-11-17 00:00:00.0)
Αύριο η πανικαριακή απεργία για την Υγεία(2013-02-07 00:00:00.0)
Μάχη με το κουπόνι και το ψηφοδέλτιο(2010-10-15 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Ικαρίας(2003-08-05 00:00:00.0)
Μνήμες ιερών στιγμών(1999-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ