Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Ικαρίας

Τα 91 χρόνια από την απελευθέρωσή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία γιορτάζει φέτος ο «κόκκινος βράχος», αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου, η Ικαρία.

Οι σκληροί, συντονισμένοι και καλά οργανωμένοι επαναστατικοί αγώνες του ικαριώτικου λαού ενάντια στην τότε υπερδύναμη, είχαν ως αποτέλεσμα την 17η Ιούλη του 1912, οι Ικαριώτες να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους, να γράψουν μία ακόμα λαμπρή σελίδα στην αγωνιστική ιστορία του ελληνικού λαού και ταυτόχρονα να στείλουν το μήνυμα ότι «οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι».

Τιμώντας ακριβώς την ημέρα της απελευθέρωσης ο Σύλλογος της Πανικαριακής Αδελφότητας (που φέτος κλείνει και αυτή με τη σειρά της 50 χρόνια προσφοράς, στους αγώνες και τον πολιτισμό των Ικαριωτών) συνδιοργανώνει με τους αγωνιστές δήμους του νησιού, αυτούς του Ευδήλου, Ραχών και Αγίου Κηρύκου σειρά πλούσιων εκδηλώσεων με συναυλίες με την Ορχήστρα Δωματίου Θεσσαλονίκης με μαέστρο τον Θανάση Ζέρβα, η οποία ερμήνευσε έργα του Νίκου Σκαλκώτα και Δημήτρη Θέμελη.

Η πρώτη εκδήλωση έγινε την προχτές Κυριακή το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Δήμου Ευδήλου. Χτες συνεχίστηκαν στο Δήμο Ραχών και ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ στον Δήμο Αγίου Κηρύκου.

Ταυτόχρονα με τις εκδηλώσεις αυτές, οι Ικαριώτες τιμούν και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργο Θέμελη για τη μεγάλη του προσφορά στον πολιτισμό της Ικαρίας καθώς θεωρείται ο πρώτος που κατέγραψε με νότες τον Ικαριώτικο χορό.

Την εκδήλωση του Ευδήλου «άνοιξε» ο πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Φίλιππος Μαυρογιώργης, οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά του Συλλόγου, αλλά και στο έργο του Γ. Θέμελη. Ακολούθησε η βράβευση του πανεπιστημιακού από τον δήμαρχο Ευδήλου Στέλιο Σταμούλο, ενώ η Καίτη Φράγκου Ζηκίδου ανέλυσε ποίημα αφιερωμένο στην Ικαρία του Αναστασίου Μηλάνου Στρατηγόπουλου. Ακόμα απαγγέλθηκαν ποιήματα του Φ. Μαυρογιώργη, και παίχτηκαν τραγούδια σε ποίηση επίσης του Φ. Μαυρογιώργη. Η εκδήλωση «έκλεισε» με το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων.

Παραβρέθηκαν, ο αντινομάρχης Σάμου Στέλιος Θάνος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από όλους τους μαζικούς και πολιτιστικούς φορείς του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ