Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τις ζημιές σε καλλιέργειες από την κακοκαιρία

Πλήγηκαν κυρίως αμπέλια, οπωροκηπευτικά και ελαιόδεντρα

Μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών (χαλαζόπτωση κ.ά.) στο νομό Ηρακλείου Κρήτης, δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις τη χαριστική βολή στο ήδη τσακισμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ιδιαίτερα πλήγηκαν οι καλλιέργειες με ανεπτυγμένη καρποφορία, όπως τα αμπέλια και τα οπωροκηπευτικά, καθώς επίσης τα ελαιόδεντρα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής, με το πενιχρό τους εισόδημα, δε θα μπορούν να καλύψουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ούτε το κόστος της παραγωγής, την ίδια ώρα μάλιστα που τους περιμένει στη γωνία η φοροαφαίμαξη του 3ου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και τα άλλα μέτρα που θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον οπλοστάσιο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, με τη νέα ΚΑΠ.

Με αφορμή τις καταστροφές στις καλλιέργειες, η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες «να οργανώσουν την πάλη τους, με κάθε μέσο, με τη συμμετοχή τους στους ζωντανούς συλλόγους του νομού μας, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα σε κάθε χωριό. Σε συμπόρευση με την ΠΑΣΥ, να διεκδικήσουν:

  • Αμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να προχωρήσουν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ όλων των πληγεισών αγροτικών περιοχών, με σκοπό τη σωστή και ακριβή εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες.
  • Την πλήρη, άμεση αποζημίωση, χωρίς προαπαιτούμενα και περιορισμούς, για το 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Αμεσα να παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα δακοκτονίας, σε όλο το νομό, αφού το φαινόμενο του δάκου βρίσκεται σε έξαρση και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μεγάλη καταστροφή της φετινής παραγωγής».

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ σημειώνει: «Ταυτόχρονα, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη αντίστασης απέναντι στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που επιφέρει τόσο το 3ο μνημόνιο, που υπερψήφισαν στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, όσο και συνολικά ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός που επιταχύνεται με τη νέα ΚΑΠ, τη φοροληστεία, τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία κ.λπ.

Είναι μονόδρομος η μικρομεσαία αγροτιά, συσπειρωμένη στην ΠΑΣΥ, σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, να διεκδικήσει:

-- Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που τα συνοδεύουν.

-- Αφορολόγητο το εισόδημα που είναι αναγκαίο για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών.

-- Αναλογική φορολόγηση των επιπλέον εισοδημάτων και γενναία φορολόγηση των μεγαλοαγροτών καπιταλιστών και των μονοπωλιακών ομίλων.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και δωρεάν παροχή υπηρεσιών από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

-- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Ασφάλιση και Πρόνοια.

-- Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η κοινωνική - λαϊκή συμμαχία και η ρήξη με την ΕΕ των μονοπωλίων, την εξουσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου είναι η λύση. Είναι ο δρόμος για αγροτική ανάπτυξη με κοινωνικοποίηση της γης και όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με εξουσία της εργατικής τάξης που οργανώνει τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καύσωνας και καλοκαιρινά μπουρίνια δίνουν το τελειωτικό χτύπημα(2021-08-17 00:00:00.0)
Ανεβάζουν ρυθμούς οι μικρομεσαίοι αγρότες σε όλη τη χώρα(2016-01-16 00:00:00.0)
Επιτακτική η ανάγκη αντίστασης στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων(2015-07-22 00:00:00.0)
Χαράτσια, φτώχεια και ξεκλήρισμα(2012-04-25 00:00:00.0)
Αγώνας για να καταργηθεί ο νόμος για τον ΕΛΓΑ(2011-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ