Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ
Η εφαρμογή του μνημονίου θα σημάνει τον αφανισμό μας

Σε συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτών στην Τσαριτσάνη μίλησε, χτες βράδυ, το στέλεχος της ΠΑΣΥ

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Τσαριτσάνης
Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Τσαριτσάνης
Να βγουν στους δρόμους του αγώνα για ν' αποκρούσουν τη νέα, σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο, κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους της Τσαριτσάνης Λάρισας ο Ρίζος Μαρούδας, στέλεχος της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μιλώντας χτες βράδυ, σε συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού.

«Αν δεν αντιδράσουμε αμέσως κι αν δεν αγωνιστούμε, θα μας αφανίσουν», είπε, και σημείωσε: «Το λένε φανερά και κυνικά: Τα μέτρα για τους αγρότες που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο στοχεύουν στη "μεγαλύτερη συγκέντρωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων". Αυτό σημαίνει ξεπάστρεμα των μικρών και μεσαίων παραγωγών και πέρασμα της παραγωγής στα χέρια λίγων επιχειρηματιών - καπιταλιστών. Σ' αυτό συμβάλλει κι ο διαχωρισμός των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα", ή μη.

Αν τους αφήσουμε να εφαρμόσουν αυτό το μνημόνιο, μέσα σε λίγο καιρό θ' αναγκαστούμε να πουλήσουμε για ένα κομμάτι ψωμί τα χωράφια και τα ζώα μας. Θα μείνουμε χωρίς δουλειά, δίχως εισόδημα και θα τριγυρνάμε σαν άδικες κατάρες, πάμφτωχοι και πεινασμένοι».

Κοροϊδία τα «αντισταθμιστικά»

Σε άλλο σημείο επισήμανε: «Αυτά που λέμε δεν είναι υπερβολές κι ας μην επιχειρούν να μας κοροϊδέψουν με ψεύτικες υποσχέσεις πως θα υπάρξουν "αντισταθμιστικά μέτρα" που, τάχα, θα καλύπτουν τις μεγάλες απώλειες. Ποιος μικρομεσαίος αγρότης μπορεί να συνεχίσει να καλλιεργεί τη γη, ή να ασχολείται με την κτηνοτροφία, όταν με το 3ο μνημόνιο:

  • Το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται στα ύψη με την αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτοκτηνοτροφικά μέσα και εφόδια, την αύξηση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου κατά 40% και του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Την ίδια ώρα οι τιμές παραγωγού των προϊόντων είναι σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα και οι επιδοτήσεις πετσοκόβονται.
  • Το ισχνό αγροτικό εισόδημα δέχεται άγριο πλήγμα με την επιβολή βαριάς και άδικης φορολογίας. Ο φόρος από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος αυξάνεται από 13% σε 26% και με τον ίδιο συντελεστή θα φορολογείται και το σύνολο των επιδοτήσεων, ενώ η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, από 55% που θα είναι, τελικά, φέτος, θα φτάσει στο 100% του χρόνου. Μαζί με αυτά καλούμαστε να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και άλλα πολλά χαράτσια, όπως ασφαλιστική εισφορά στον ΟΓΑ που τριπλασιάζεται, για δηλώσεις ΟΣΔΕ, τη λειτουργία αγροτικών αρδεύσεων και σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.».
Ετοιμαζόμαστε για σκληρή μάχη

Καταλήγοντας ο Ρ. Μαρούδας τόνισε: «Το συνεπές αγροτικό κίνημα προετοιμάζεται για να δώσει σκληρή μάχη ενάντια στο 3ο μνημόνιο. Μαζί μας οι αγρότες θα έχουμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, όλους όσοι πλήττονται από τα μνημονιακά μέτρα.

Τους αντιπάλους τους ξέρουμε. Είναι η ΕΕ που με την ΚΑΠ μάς ξεκληρίζει. Είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που, ακολουθώντας τα βήματα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εφαρμόζει αυτή την αντιαγροτική πολιτική.

Είναι κι εκείνοι που, αντί να καταδικάσουν απερίφραστα την ΕΕ, μας καλούν να πάρουμε θέση στο ψευτοδίλημμα "ευρώ ή δραχμή", λες και έχει σημασία με ποιο νόμισμα θα καταγραφεί η χρεοκοπία μας. Αντίπαλοί μας είναι και οι εκπρόσωποι του συνδικαλισμού των μεγαλοαγροτών, που υπονομεύουν τους αγώνες μας. Οπως, π.χ. η αυτοαποκαλούμενη "Εθνική Επιτροπή Αγροτών", που συγκροτήθηκε πρόσφατα από γνωστούς από το παρελθόν συνδικαλιστές και συνεταιριστές της ΝΔ.

Εμείς, ως ΠΑΣΥ, σας καλούμε να γυρίστε την πλάτη σ' αυτά τα σχήματα και, συσπειρωμένοι γύρω από την Πανελλαδική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων, να δώσουμε τον αγώνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλαλητήριο για αποζημιώσεις 100% και την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος(2022-06-25 00:00:00.0)
Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης και συμμαχίας με τους εργαζόμενους(2021-07-23 00:00:00.0)
Μακριά από τα οξυμένα προβλήματα της πλειοψηφίας των αγροτοκτηνοτρόφων(2020-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ