Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων

Σειρά από αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, με στόχο τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, προβλέπει το νέο μνημόνιο, στις προτεραιότητες του οποίου βρίσκεται και η πλήρης εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ.

Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπονται και τα παρακάτω:

Λειτουργία των καταστημάτων λιανικής τις Κυριακές (είτε δοκιμαστικά σε ορισμένες περιοχές είτε σε ολόκληρη τη χώρα, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ). Ευνοεί τους μεγάλους ομίλους, καταστρέφει τους αυτοαπασχολούμενους.

Φαρμακεία: Κατάργηση περιορισμών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και δυνατότητα λειτουργίας πέρα από το ωράριο εφημερίας. Αρα ανοίγει ο δρόμος της ιδιοκτησίας φαρμακείων από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Εκπτώσεις και προσφορές: Ελεύθερη επιλογή της περιόδου των εκπτώσεων κ.ά. Αυτό θα το καθορίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων.

Αρτοποιεία: Κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε αρτοποιεία και αρτοπωλεία, με αντίστοιχες προβλέψεις για την αδειοδότηση.

Γάλα: Καθορισμός της ημερομηνία λήξης με βάση τους «κανόνες υγιεινής» και όχι με νόμο.

Παράλληλα, προχωρούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την πλήρη εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ. Μεταξύ άλλων, καταργούνται τα «μη ανταποδοτικά τέλη» (αποτελούν έσοδο για ασφαλιστικά ταμεία), ανοίγουν «κλειστά επαγγέλματα» (μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, αναλογιστές κ.ά.), δρομολογούνται παρεμβάσεις σε τουριστικά λεωφορεία, «κώδικας δεοντολογίας» παραδοσιακών τροφίμων, οικοδομικά υλικά, χονδρικό εμπόριο, ΜΜΕ. Επιπλέον, προβλέπονται παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, άρση εμποδίων κ.ά.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα που συνδέονται με έντονους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει:

-- Αύξηση του συντελεστή φόρου χωρητικότητας και σταδιακή κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων των εφοπλιστών.

-- Μείωση 50%, ως πρώτο βήμα, της τιμής όλων των πρώην πρωτότυπων φαρμάκων που έχουν χάσει την «πατέντα προστασίας» και των γενόσημων στο 32,5% επί της τιμής του πρωτοτύπου.

-- Αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 28% από 26%.

-- Μείωση του ανώτατου ορίου για πολεμικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 (β' εξάμηνο) και 200 εκατ. ευρώ το 2016.

Σε επόμενη φάση, προβλέπεται το άνοιγμα των μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων, όπως οι μεταφορές με οχηματαγωγά πλοία, καθώς και οι προαπαιτούμενες δράσεις για τη μεταποίηση. Είναι φανερό το γεγονός ότι ανοίγει και το ζήτημα σχετικά με την ακτοπλοΐα (συνθέσεις πληρωμάτων, κατανομή δρομολογίων κ.ά). Ολα αυτά σημαίνουν κατάργηση ακόμη και όσων ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων απέμειναν στους ναυτεργάτες, ενισχύοντας την κερδοφορία των εφοπλιστών.

Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων

Ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της κρατικής περιουσίας που βρίσκεται στη διαχείριση του ΤΑΙΠΕΔ (δημιούργημα του προηγούμενου μνημονίου), θα περάσει στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που χρειάζονται για: Περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδό, τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Επίσης, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν «δεσμευτικές ημερομηνίες» για τους διαγωνισμούς των λιμανιών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι το τέλος Οκτώβρη 2015.

Προβλέπεται ακόμη ο πλήρης διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με μια αναφορά για δυνατότητα ενός «εναλλακτικού σχήματος» με «ισοδύναμα αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, «σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές».

Ταυτόχρονα, στους ιδιώτες εκχωρείται και το τελευταίο κρατικό μετοχικό πακέτο (10%) στον ΟΤΕ.

Ολα αυτά σημαίνουν παράδοση κρατικής ιδιοκτησίας τομέων οικονομίας για να επενδυθούν λιμνάζοντα κεφάλαια και να κερδοφορήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Υιοθετείται η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου, ζήτημα που θα ενισχύσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καυχιέται για «επιτυχίες» της κυβέρνησης...(2016-06-10 00:00:00.0)
Προωθεί την ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ συνολικά των σιδηροδρομικών μεταφορών(2016-01-28 00:00:00.0)
Εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις με άξονα τα «κόκκινα» δάνεια(2015-12-13 00:00:00.0)
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση με άξονα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις(2015-10-22 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση για την ανάκαμψη του κεφαλαίου(2015-08-27 00:00:00.0)
Λάφυρο για μπίζνες όλη η δημόσια ακίνητη περιουσία(2012-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ