Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Για κινητοποιήσεις ετοιμάζονται αγρότες και κτηνοτρόφοι

Σύσκεψη την περασμένη Κυριακή στην Κατούνα, με πρωτοβουλία της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Συγκέντρωση - σύσκεψη στην πλατεία της Κατούνας διοργάνωσαν το πρωί της περασμένης Κυριακής η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Κατούνας, για τα παλιά και νέα προβλήματα που συνθλίβουν τους αγροτοκτηνοτρόφους και την ανάγκη να δοθεί απάντηση στα μέτρα που φέρνει το τρίτο μνημόνιο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να διοργανωθεί στα τέλη Αυγούστου συγκέντρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, στον κόμβο Κουβαρά, αφού πρώτα γίνει συνεδρίαση των δυο Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων και με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων του νομού.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Παναγιώτης Καλογιάννης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Ο Θεόδωρος Γρίνος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου, αναφέρθηκε στα ζητήματα που προκύπτουν από τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και τις εξισωτικές αποζημιώσεις που δε δόθηκαν, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Τέλος, ο Μωλώνης Σπύρος, γγ της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρθηκε στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, που και η σημερινή συγκυβέρνηση προσπαθεί με πασαλέιμματα και ημίμετρα να διευθετήσει.

Να αναδειχτεί ο χαρακτήρας των μέτρων

Στη σύσκεψη συμμετείχε και πήρε το λόγο ο Νίκος Μωραΐτης, αντιπρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «τα μέτρα του νέου μνημονίου θα είναι το τέλος για τη μικρομεσαία αγροτιά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την εφαρμογή των μέτρων σε βάρος των αγροτών».

Κάλεσε τους αγρότες «να μην ξεγελαστούν απ' όλους αυτούς που συγκυβερνούν, ψηφίζουν, είναι υπέρ της ΕΕ, είναι με το κεφάλαιο και επιχειρούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα και φιλολαϊκοί. Από κοινού με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, οι αγρότες πρέπει να καταδικάσουν την προσπάθεια αποπροσανατολισμού και κοινωνικού αυτοματισμού που επιχειρείται, προκειμένου να περάσουν ευκολότερα τα αντιλαϊκά μέτρα».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, που αποτελεί εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών, και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά. Οπως είπε, «αυτό χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο και στον πιο δύσπιστο μικρομεσαίο αγρότη».

Ο Νίκος Μωραΐτης, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως η αγροτική πολιτική είναι θέμα «καλής» ή «κακής» διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως «δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη σε μια ΚΑΠ που τιμωρείσαι γιατί παράγεις, που επιδοτείσαι για να ξεριζώνεις δυναμικές καλλιέργειες ή για να θάβεις προϊόντα. Ολα αυτά, τόνισε, τα λένε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που θέλουν να ενοχοποιήσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις, να βγάλουν λάδι την ΕΕ και να κρύψουν - κατά βάθος - ότι συμφωνούν με αυτή την αντιαγροτική πολιτική».

Καμιά απογοήτευση - κανένας φόβος

Τόνισε ακόμα ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέσα από την πλούσια πείρα τους, «χρειάζεται να αντιληφθούν ότι μόνο με τη δική τους συμμετοχή, με δυνάμωμα και συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων παντού, με αγωνιστική διεκδίκηση, μπορούν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να παράγουν.

Να γυρίσουν την πλάτη τους στα νέα αναχώματα που στήνονται για να ανακόψουν τη λαϊκή αγανάκτηση και να σκεφτούν βαθύτερα ότι αυτή τη στιγμή, όπως φάνηκε και στην ψηφοφορία στη Βουλή, υπάρχει μια άτυπη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που ψηφίζουν τα μνημόνια που τους ξεκληρίζουν».

Κλείνοντας, σημείωσε: «Μαζικά και μαχητικά, από σήμερα, οργανώνουμε την πάλη μας για να βάλουμε μπλόκο στο μνημόνιο και τα μέτρα τους. Καμιά απογοήτευση, κανένας φόβος και εφησυχασμός. Δίνουμε μάχη επιβίωσης σήμερα, ανοίγουμε το δρόμο για ανάπτυξη προς όφελος του λαού μας.

Ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, με κεντρικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού σε τρόφιμα και της χώρας σε πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, με τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θα εξασφαλίζει φτηνά ποιοτικά προϊόντα και σίγουρο σταθερό εισόδημα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Σε ευθεία σύγκρουση με την ΕΕ και την ΚΑΠ που μας ξεκληρίζουν και το λαό αφέντη του πλούτου που παράγει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλεί σε νέους αγώνες τιμώντας τον δολοφονημένο καπνοπαραγωγό Μήτσο Βλάχο(2022-10-12 00:00:00.0)
Κάλεσμα συσπείρωσης και μάχης μπροστά στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο(2021-11-18 00:00:00.0)
Σε κινητοποιήσεις κτηνοτρόφοι και αγρότες(2014-09-30 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική πολιτική(2014-08-21 00:00:00.0)
Σύσκεψη της ΟΑΣ και της ΠΑΣΥ στη Βόνιτσα(2014-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ