Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς στα «πεντάμηνα»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 11 το πρωί το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» και συνολικά στις προσωρινές μορφές απασχόλησης.

Ενα από τα προβλήματα είναι τα ελλειπή μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που το τελευταίο διάστημα έχουν οδηγήσει σε τρεις τραυματισμούς εργαζομένων. Το πιο πρόσφατο είναι αυτό στην καθαριότητα στο Δήμο Ηλιούπολης. Σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου, εργαζόμενη με οκτάμηνη σύμβαση, μόλις τη δεύτερη μέρα στη δουλειά, τραυματίστηκε στο μηχανισμό στο πλυντήριο κάδων κόβοντας τα δάκτυλά της με αποτέλεσμα να κάνει πάνω από δέκα ράμματα.

«Τα απανωτά εργατικά ατυχήματα στην καθαριότητα σε συναδέλφους συμβασιούχους -σημειώνει το Σωματείο- είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εκπαίδευσης σε ζητήματα ασφαλείας και της εντατικοποίησης της δουλειάς».

Πριν από λίγες μέρες, ένα ακόμα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» έγινε στο Δήμο Λάρισας, με θύμα εργαζόμενο σε πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας», που έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στην ωμοπλάτη, να διακομισθεί στο νοσοκομείο και να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Επίσης, μια σειρά μικροτραυματισμοί έγιναν σε Ζωγράφου και Ηλιούπολη.

Βασική αιτία των «ατυχημάτων» αυτών είναι ότι εργαζόμενοι «γενικών καθηκόντων» απασχολούνται στις υπηρεσίες καθαριότητας χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Ενα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι στα πεντάμηνα είναι αυτό με τα τυπικά προσόντα. Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί και εκ των υστέρων οι αρμόδιες υπηρεσίες τούς λένε να σταματήσουν να δουλεύουν γιατί δεν διαθέτουν κάποιο τυπικό προσόν.

Τέλος, οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα δεν απολαμβάνουν στοιχειώδη δικαιώματα όπως αυτό της άδειας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ