Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ευχή του βιομήχανου

Το 2013 ο Α. Τσίπρας στα αγροτικά μπλόκα της Βοιωτίας υποσχόταν ελπίδα στους αγρότες και τους φέρνει λεπίδα...

Eurokinissi

Το 2013 ο Α. Τσίπρας στα αγροτικά μπλόκα της Βοιωτίας υποσχόταν ελπίδα στους αγρότες και τους φέρνει λεπίδα...
Την ώρα που η κυβερνητική πολιτική υπόσχεται αίμα και δάκρυ για τα λαϊκά στρώματα, κάποιοι άλλοι ανοίγουν ήδη σαμπάνιες. Μετά τους εφοπλιστές, που περιχαρείς δήλωσαν ότι πήραν τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν θα θιγούν τα φορολογικά προνόμιά τους, και οι βιομήχανοι σπεύδουν να πάρουν θέση τόσο ενόψει νέων παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο, όσο και το μεγάλο ξεκοκάλισμα όσων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει έως τώρα όρθια. Ενας εξ αυτών ο Ε. Μυτιληναίος της ΜΕΤΚΑ μίλησε χτες για «την ανάγκη η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη συμφωνία "χθες"», καθώς όπως εκτιμά «το κόστος της καθυστέρησης αυτής ήταν τεράστιο». «Εύχομαι, είπε, η κυβέρνηση να κάνει το καλύτερο δυνατό για να κλείσει η συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου (...) πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών». Σε ερωτήσεις για συμμετοχή των εταιρειών του ομίλου στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ή στο «πακέτο» Γιούνκερ, ο Μυτιληναίος επιφυλάχθηκε να απαντήσει, είναι, όμως, προφανές πως έχει «να παίρνει» κι αυτός... Στο σύνολό της η αστική τάξη κάνει καθαρό πως βρίσκει πλέον στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα το νέο εθνικό της ηγέτη.

Ζήτω η συναίνεση

Περί «διαπραγμάτευσης» ο λόγος στην προχτεσινή συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ. Ο Γ. Παναγόπουλος, σε διάλογο που είχε με τον Β. Μεϊμαράκη, παρατήρησε ότι το να βρίσκονται όλες οι δυνάμεις μαζί και να ενισχύουν τη διαπραγμάτευση είναι πολύ σημαντικό, για να απαντήσει ο πρόεδρος της ΝΔ: «Πράγματι. Οπου πηγαίναμε με σοβαρά επιχειρήματα και με ενίσχυση των τριτοβάθμιων οργανώσεων στη διαπραγμάτευση το κερδίζαμε. Εκπέμπεις αξιοπιστία». Ούτε συνεννοημένοι να ήταν οι δυο τους. Ο μεν πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξήρε τη συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα, την οποία άλλωστε ο ίδιος υπηρετεί σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Τι κι αν αυτή η συναίνεση είναι για να περάσουν νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα! Αλλωστε, αυτός είναι ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου. «Παλιά καραβάνα», όμως, και ο πρόεδρος της ΝΔ, πήρε απευθείας την πάσα και είπε ότι η «ενίσχυση» από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις τονώνει την ισχύ της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, όλοι μαζί για να περάσουν τα μέτρα που ζητάει η εργοδοσία...

Εκλογολογία

Φουντώνει ξανά αυτές τις μέρες η εκλογολογία. Με διαρροές η κυβέρνηση δίνει τροφή σε σενάρια για κάλπες μετά την ψήφιση της συμφωνίας, ενώ με ευχαρίστηση τα ΜΜΕ είτε κατασκευάζουν, είτε αναπαράγουν προβλέψεις για πιθανές ημερομηνίες και τη συμμετοχή νέων κομμάτων. Από τη μια, βέβαια, είναι απολύτως αναμενόμενη η προσπάθεια του αστικού συστήματος να αναζητά «προσαρμογές» σε πολιτικό επίπεδο, για να εφαρμοστούν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου και να χειραγωγηθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια. Από την άλλη, όμως, δεν είναι τυχαία η περίοδος που κορυφώνονται τέτοια σενάρια. Στην «τούρλα» της διαπραγμάτευσης, με το τρίτο μνημόνιο στα σκαριά, είναι προτιμότερο για τα αστικά κόμματα να ασχολείται ο κόσμος με το πότε θα στηθούν οι κάλπες και ποια κόμματα θα διεκδικήσουν την ψήφο του, από το να τον απασχολεί το πώς θα οργανώσει την πάλη του για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, να ανακτήσει τις απώλειες από τα προηγούμενα μνημόνια. Στην πραγματικότητα, λένε στο λαό: «Μπορεί να είσαι θυμωμένος με τα νέα μέτρα, αλλά μη σκοτίζεσαι να βγεις στο δρόμο. Σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές και εκεί θα έχεις διάφορες επιλογές για να πεις τη γνώμη σου». Κάπως έτσι προσπαθούν να καθηλώσουν τον κόσμο στην προσμονή και στην απογοήτευση, να προσδοκά μοιραία «λύσεις» από τα πάνω, από παλιούς και επίδοξους σωτήρες, που πάντα βγαίνουν σε βάρος του, όσο ο ίδιος δεν παίρνει αγωνιστικά την υπόθεση στα χέρια του.

Για ποιον «μάχεται»;

«Μέτρα στήριξης και σκληρή μάχη από την κυβέρνηση - Δίχτυ προστασίας για τους αγρότες», αναγγέλλει από το πρωτοσέλιδό της η «Αυγή» και περιγράφει τις προχτεσινές εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κοροϊδία που μοίραζε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ στους μικρούς και μεσαίους αγρότες συνεχίζεται, προσαρμοσμένη βέβαια στις νέες συνθήκες. Αυτό που δε λέει η «Αυγή» είναι ότι η κυβέρνηση πράγματι δίνει μάχη, αλλά για τους μεγαλοαγρότες και τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Γι' αυτούς πασχίζει να μη διπλασιαστεί η φορολογία και να μην αυξηθεί στο 100% η προκαταβολή του φόρου. Οπως μάλιστα διευκρίνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, οι «βελτιώσεις» που συζητά η κυβέρνηση αφορούν μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αυτούς δηλαδή που βγάζουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους από την απασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αυστηροποιήσει τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος «κατ' επάγγελμα αγρότης», όπως ζητάνε επίμονα οι «μεγάλοι» του χώρου, για να μπουν περισσότερα εμπόδια στην επιβίωση των φτωχών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Ας αφήσει, λοιπόν, τα σάπια η «Αυγή», γιατί οι αγρότες ούτε καλλιεργούν ούτε τρώνε κουτόχορτο.

«Δικαιοσύνη» και για τις μανάδες

«Δε θα ήταν πιο δίκαιο, η μητέρα να παίρνει άδεια όταν το παιδί της είναι μικρό και την έχει ανάγκη, και όχι να βγαίνει στη σύνταξη νωρίτερα όταν το παιδί της είναι 20 και 21 ετών;...». Τα παραπάνω δήλωσε σε εκπομπή της ΕΡΤ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα.

Είναι φανερό πως η επίθεση εναντίον των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων θα γίνει με τη λογική «διαλέξτε τι θα χάσετε»: Τις άδειες μητρότητας ή το δικαίωμα να βγαίνετε νωρίτερα σε σύνταξη; Και στο όνομα μιας «ισότητας» κομμένης και ραμμένης στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα - και μάλιστα ως βήμα υπέρ της ισότητας των δύο φύλων - παραβλέπει την ιδιαίτερη φθορά που υφίσταται ο γυναικείος οργανισμός εξαιτίας και των βιολογικών γνωρισμάτων του (π.χ. κυοφορία) και ιδιαίτερων καθηκόντων που αναλαμβάνει η γυναίκα (π.χ. ως μητέρα). Την ίδια ώρα, η εξαφάνιση κάθε ίχνους δημόσιων δομών σε Υγεία και Πρόνοια διαμορφώνει συνθήκες σωματικής και ψυχολογικής εξόντωσης για τις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Οι γυναίκες, βεβαίως, της αστικής τάξης δεν έχουν τέτοιου είδους προβλήματα και ανησυχίες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΙΤΛΟ

1819 Ο Σιμόν Μπολίβαρ νικά τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας.

1903 Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Λουίς Λίκεϊ, πρωτοπόρος στην έρευνα της εξέλιξης του ανθρώπου.

1932 Γεννιέται ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα (χρυσός Ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964).

1933 Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους. Την τέταρτη μέρα της απεργίας δέχονται βίαιη επίθεση από την Αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 απεργών. Ενας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος του εργάτη - απεργού προκαλεί γενικότερη αγανάκτηση στην περιοχή, που ξεσηκώνεται και αναγκάζει τον εργοδότη να δεχθεί όλα τα αιτήματα των ανθρακωρύχων.

1942 Ξεκινά η εκστρατεία των Αμερικανών στη νησιωτική περιοχή του Γκουανταλκανάλ στον Ειρηνικό. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ κατά της ιαπωνικής αυτοκρατορίας, που θα λήξει 6 μήνες και 2 μέρες αργότερα με νίκη των Αμερικανών.

1960 Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία αμερικανικών συμφερόντων σε αντίποινα για την «αμερικανική οικονομική επιθετικότητα».

1960 Η Ακτή του Ελεφαντοστού (δυτική Αφρική) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1969 Επίθεση των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων του Νότιου Βιετνάμ στο μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Αμερικανών στο Νότο προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις δυνάμεις των ΗΠΑ και ψυχολογική κατάπτωση. Την ίδια ώρα, 100 κιλά εκρηκτικής ύλης τινάζουν στον αέρα τη στρατιωτική σχολή της Σαϊγκόν.

1970 Πεθαίνει ο συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος.

1981 Την εγκατάσταση πυραύλων «Κρουζ» στη Σικελία αποφασίζει η ιταλική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα εμμείνει στο διάλογο για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ