Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σηκώνουν κουρνιαχτό για να κρύψουν τη σύμπλευσή τους

Τα όρια του εμπαιγμού αγγίζει η κοκορομαχία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα για τον αν και πώς απαντήθηκαν «προκλήσεις» από μέρους της ΠΓΔΜ.

Το γαϊτανάκι δηλώσεων και απαντήσεων ξεκίνησε η ΝΔ, εμφανιζόμενη «ευαίσθητη» και «θιγμένη από το γεγονός» ότι - όπως εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν απάντησε με τον πρέποντα τρόπο στη,ν κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Το ΥΠΕΞ εξέδωσε απάντηση ότι «πράττει τα δέοντα, άνευ υποδείξεων και χωρίς τυμπανοκρουσίες». Η ΝΔ ανταπάντησε ότι το ΥΠΕΞ «υπεκφεύγει» κ.ο.κ.

Και οι δύο πλευρές ωστόσο αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να θίξουν την ουσία του ζητήματος: Οτι ο αλυτρωτισμός της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, όπως και ο αλβανικός εθνικισμός, αλλά και κάθε άλλος στην περιοχή των Βαλκανίων, τροφοδοτείται και ενισχύεται από τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπου ομνύουν όλες οι αστικές τάξεις της περιοχής.

Εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπου (και) η ελληνική αστική τάξη επιχειρεί να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, παίζοντας βασικό ρόλο στην υλοποίηση των επικίνδυνων για τους λαούς ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με τους οποίους συμφωνούν και συμπλέουν άπασες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όποια προβιά κι αν φοράνε. Οι δε αντιδικίες τους αφορούν τελικά στο ποια είναι ικανότερη να διαχειριστεί αποδοτικά τα τέτοια ζητήματα σε όφελος των ντόπιων μονοπωλίων.

Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστικά όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που συνεδρίασε στις 22 Ιούλη υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με αντικείμενο τις κινήσεις της κυβέρνησης προς ενίσχυση της παρουσίας του εγχώριου κεφαλαίου στην ενδοχώρα των Βαλκανίων. Συνεδρίαση στον απόηχο του ταξιδιού, προηγουμένως, του Ν. Κοτζιά σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.

Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Ν. Κοτζιάς, ενημέρωσε το ΕΣΕΠ για «τις συναντήσεις, τις συνεργασίες και τις συμφωνίες που έκανα στο ταξίδι μου σε επτά από τις οκτώ βαλκανικές χώρες. Η Ελλάδα επιστρέφει στα Βαλκάνια και η πολιτική μας, όπως εξήγησα, έχει δύο στοιχεία: Το ένα στοιχείο είναι να υποστηρίζουμε τη συνεργασία μας με κάθε χώρα και την πορεία της προς την ΕΕ. Το δεύτερο είναι να ξαναβρούμε έναν τρόπο να φτιάξουμε έναν εσωτερικό βαλκανικό χώρο, να ξαναφτιαχτεί η περιφέρεια των Βαλκανίων, εξέλιξη που θα διευκολύνει και τη μελλοντική θέση όλων αυτών των κρατών στην ίδια την ΕΕ».

Σημειωτέον, ένα από τα βασικά θέματα της συνεδρίασης ήταν οι ενέργειες του Κοτζιά στην επίσκεψή του στο Κόσσοβο, το οποίο δημιουργήθηκε ως κράτος - προτεκτοράτο μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ακριβώς στο πλαίσιο εκτέλεσης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ευρωατλαντικού άξονα στα Βαλκάνια, και με προηγούμενη αναζωπύρωση εθνικισμών της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι στην επίσκεψή του, στην Πρίστινα, ο Κοτζιάς είχε δηλώσει ότι «στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς», ενώ, στην ίδια βάση, προσκάλεσε τον Κοσσοβάρο Αλβανό ομόλογό του στην Ελλάδα, και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η ίδρυση γραφείου (τύπου πρεσβείας) του Κοσσόβου στην Αθήνα. Κινήσεις που θεωρήθηκε ότι ανοίγουν δρόμο για αναγνώριση του προτεκτοράτου και από την Αθήνα, όπως επιθυμεί το ΝΑΤΟ.

Απαντώντας στην κριτική για τις εν λόγω ενέργειές του, ο υπουργός Εξωτερικών της συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καλυφτεί λέγοντας ότι εφαρμόζει όσα δρομολόγησαν οι προηγούμενοι, στη γνωστή λογική «συνέχειας του κράτους» από την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς», αλλά καρφώνοντας και τα αστικά κόμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων που τώρα σηκώνουν τους τόνους της κριτικής στη συγκυβέρνηση για την πολιτική της στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.

«Κατά τη συζήτηση», ανέφερε, «έγινε σε όλους φανερό ότι συνεχίζουμε μία πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο που είχε αποφασισθεί από το παρελθόν, που στηρίζεται στη συμφωνία που έγινε το 2012 για τη δημιουργία Γραφείου στην Ελλάδα, συμφωνία που δεν είναι δηλαδή - όπως κακώς ειπώθηκε - δική μας επιλογή. Είναι μια πολιτική που συνεχίζει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας αυτών των κρατών που είχε αποφασισθεί από το 2003 στη Θεσσαλονίκη και τα έτη 2010 μέχρι 2013 με τα Σύμφωνα Σύνδεσης που κάνανε τα περισσότερα απ' αυτά τα κράτη με την ΕΕ».

Ισως εξ αυτού, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΕΠ, Α. Λοβέρδος, δήλωσε για το Κόσσοβο ότι «ο υπουργός έδωσε εξηγήσεις πολύ πειστικές. Υπήρξαν διευκρινίσεις για ευρύτερα θέματα στρατηγικής για τα οποία ενδεχομένως να επείγετο η συγκεκριμένη δήλωση από την Πρίστινα. Οι εξηγήσεις ήταν επαρκείς»...


Θ. Μπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ