Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
48η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ASEAN
Ζητούμενο οι ευνοϊκότερες ισορροπίες για μονοπώλια της περιοχής

Στιγμιότυπο από τις εργασίες στην Κουάλα Λουμπούρ
Στιγμιότυπο από τις εργασίες στην Κουάλα Λουμπούρ
ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Η «οικονομική ολοκλήρωση» της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει επίσημα στα τέλη του 2015, βρίσκεται στο επίκεντρο της 48ης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Ενωσης και συνεργαζόμενων χωρών, που άρχισε την 1η Αυγούστου και είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί, σήμερα, στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

Παρεμβαίνοντας στις εργασίες της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας (που έχει χρέη προέδρου στην Ενωση), Ναζίμπ Ραζάκ, σημείωσε ότι με την ίδρυση της (οικονομικής) «Κοινότητας ASEAN», η Ενωση προσδοκά να ενισχύσει το ρόλο της ως διεθνούς «παίκτη» και να αναλάβει έναν πιο «δραστήριο» ρόλο στη διεθνή κοινότητα, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος των μονοπωλίων της περιοχής είναι μέσα από τη συγκεκριμένη διακρατική συνεργασία να εξασφαλίσουν «εργαλεία» ευρύτερης αναβάθμισης στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα. Ο Ραζάκ επανέλαβε ότι η ASEAΝ προσδοκά να γίνει, ως σύνολο, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη και ότι είναι καιρός η ASEAN να αναπτύξει πλήρως τη «δυναμική» της.

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της κατάστασης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου πολλά μέλη της Ενωσης έχουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα και οι τόνοι έχουν υψωθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες, ειδικά από χώρες όπως οι Φιλιππίνες. Αυτό που προκύπτει από διάφορα ρεπορτάζ είναι ότι παραμένουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών - μελών, με βάση και το βαθμό συνεργασίας με τα κινεζικά μονοπώλια. Αλλωστε, καθεμία από τις χώρες της ASEAN αναζητά τις «ισορροπίες» που εκτιμά ότι θα ευνοήσουν καλύτερα τα μονοπώλια που εκπροσωπεί και σ' αυτό το πλαίσιο πολλές προτάσσουν τη σύσφιξη σχέσεων (οικονομικών αλλά και στρατιωτικών) με ισχυρά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία (αυτό επιλέγουν π.χ. οι Φιλιππίνες) ενώ άλλες χώρες, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία, επιδιώκουν να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους και με την Κίνα.

Εκτός από τις εργασίες στις οποίες παίρνουν μέρος τα πλήρη μέλη της Ενωσης (Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες) το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ που έχουν σχέση «εταίρου σε διάλογο» με την ASEAN, όπως είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Ρωσία κ.ά.

Τις «ισορροπίες» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα έθιξε σε δηλώσεις του και ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, υποστηρίζοντας ότι το θέμα δεν αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της ASEAN ως συνόλου, αλλά τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και των αντίστοιχων χωρών. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη «κώδικα» που θα αφορά τη «συμπεριφορά» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ο Γουάνγκ Γι σχολίασε ότι «καλωσορίζουμε τη στήριξη κρατών εκτός περιοχής στις διαβουλεύσεις, αλλά δεν καλωσορίζουμε τα ανάρμοστα σχόλια από χώρες εκτός περιοχής», αναφερόμενος προφανώς στις διαρκείς «αντιδράσεις» δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ για κινεζικές «κινήσεις» (π.χ. επιχωματώσεις σε διαφιλονικούμενες ζώνες) στην περιοχή.

Στην Κουάλα Λαμπούρ επίσης συναντήθηκαν οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, που συζήτησαν εφ' όλης της ύλης, σε μια δεύτερη συνάντησή τους μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Ντόχα του Κατάρ (βλέπε διπλανή σελίδα).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ