Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Από το βήμα της Συνόδου της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Κουάλα Λουμπούρ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, για άλλη μια φορά σήκωσε τους τόνους σχετικά με τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κατηγορώντας την Κίνα ότι «δεν επιτρέπει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τις υπερπτήσεις στην περιοχή» παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις της για το αντίθετο.

Ο Κέρι είπε πως η κατασκευή από την Κίνα εγκαταστάσεων για «στρατιωτικούς σκοπούς σε τεχνητά νησιά αυξάνει τις εντάσεις και δημιουργεί τον κίνδυνο μιας στρατιωτικοποίησης» και από άλλες δυνάμεις που διεκδικούν τις διαφιλονικούμενες περιοχές. Βεβαίως, οι δηλώσεις που έγιναν και ενώπιον των ΥΠΕΞ της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας, είναι υποκριτικές αφού οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στο να σπρώχνουν τους συμμάχους τους στην περιοχή αυτή να δημιουργούν εντάσεις όπως και με το θέμα του λεγόμενου πυρηνικού οπλοστασίου της ΛΔ της Κορέας, την ίδια ώρα που η Νότια Κορέα έχει πυρηνικά.

Πάντως, από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Κίνας Γουάνγκ Γι, που συναντήθηκε με τον Κέρι, δήλωσε ότι η χώρα του έχει τερματίσει τη δραστηριότητα στα νησάκια στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και διαβεβαίωσε και τις αντιπροσωπείες της ASEAN, ότι δεν πρόκειται να εμποδίζει την ελεύθερη διέλευση, διευκρινίζοντας ότι αυτό ισχύει και για την Κίνα που έχει δικαίωμα στους ναυτικούς διαδρόμους της περιοχής. Παρότι εκφράστηκε ικανοποίηση και από την πλευρά του Αμερικανού διπλωμάτη, είναι φανερό ότι η περιοχή δεν πρόκειται να σταματήσει να είναι ένα ακόμα πεδίο στην αντιπαράθεση και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ