Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θέλουν το λαό συνένοχο

Χαρές και γέλια προετοιμάζοντας το τσάκισμα των αγροτών

Eurokinissi

Χαρές και γέλια προετοιμάζοντας το τσάκισμα των αγροτών
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η συμφωνία είναι σίγουρο ότι θα περιλαμβάνει και σκληρά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να αντιρροπηθούν ή και να αλλαχθούν στην πορεία (...) Οι συζητήσεις που γίνονται σήμερα με τους θεσμούς αποσκοπούν στην επίτευξη μέχρι τις 20 του μηνός συμφωνίας η οποία θα διευκολύνει την επιστροφή της οικονομίας σε πιο παραγωγική κατεύθυνση και των τραπεζών σε μια πιο μεγάλη κανονικότητα». Και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του λαού και των πολιτών».

Αφού, λοιπόν, είπε ότι το μνημόνιο θα έχει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, αφού είπε ότι το ζητούμενο είναι η επιστροφή στην κανονικότητα με επίκεντρο τις τράπεζες, αφού πουλάει παραμύθια στο λαό ότι η κυβέρνησή του θα πάρει αντίρροπα μέτρα για να εξισορροπήσει τη λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑίικου μνημονίου, κάνει και το λαό συνένοχο σε αυτή την πολιτική. Η τακτική τους είναι άθλια. Δουλεύουν για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, φορτώνουν τους εργαζόμενους με νέα δεινά και έχουν το θράσος να μιλάνε και για στήριξη και εμπιστοσύνη. Ο κυνισμός τους δεν έχει όριο.

«Συμφωνία», «εκβιασμός» ή παραμύθια της Χαλιμάς;

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον όρο «συμφωνία» ανάμεσα σε συγκυβέρνηση και δανειστές. Και πώς το αιτιολόγησε; Με τα λόγια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει κάνει λόγο για «αποτέλεσμα εκβιασμού». Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι λίγες ώρες πριν, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «συμφωνία» αρκετές φορές. Θα σταθούμε στην ουσία. Για ποιο πράγμα, άραγε, προσπαθεί να πείσει η πρόεδρος της Βουλής; Οτι η κυβέρνηση δεν έχει μερίδιο ευθύνης για τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει από κοινού με τους εταίρους τους; `Η μήπως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι διακοσμητικό στοιχείο σε μια επιχείρηση εξαπάτησης του λαού; Τώρα, το εάν θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση μπορεί να είναι το εύκολο θύμα ενός εκβιασμού, αυτά είναι παραμύθια για μικρά παιδιά.

Μπουνάτσα στα φορολογικά

Διαβάζουμε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρο Βενιάμη και τον αντιπρόεδρο της Ενωσης, Μιχάλη Χανδρή. Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα, ο υπουργός τούς διαβεβαίωσε ότι «η διατήρηση και η ενίσχυση του υπό ελληνική σημαία στόλου και των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα συνιστούν προτεραιότητα του υπουργείου και αποτελούν βασική προϋπόθεση για να παραμείνει η ελληνική ναυτιλία στις πρώτες θέσεις του κλάδου». Οπως σημειώνουν άλλα ρεπορτάζ που αναπαράγουν την είδηση, «η διαβεβαίωση αυτή, καθώς και όσα μεταφέρθηκαν από τους δύο άνδρες στα μέλη της Ενωσης από τη συνάντηση με τον υπουργό, προκάλεσαν θετική αντίδραση στον κλάδο, ο οποίος είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην μπορούν να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους στην Ελλάδα». Μάλιστα, όπως γράφεται σε ιστότοπο εξειδικευμένο σε θέματα ναυτιλίας, «ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης δήλωσε πως δεν έχει ούτε αυτός, ούτε οι συνάδελφοί του κάποια ένδειξη ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να αλλάξει το ισχύον (φορολογικό) πλαίσιο». Συμπέρασμα: Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πετσοκόβει τις πενιχρές συντάξεις και αυξάνει τους έμμεσους φόρους για το λαό, μοιράζει διαβεβαιώσεις στους εφοπλιστές ότι τα φορολογικά τους προνόμια θα μείνουν ανέγγιχτα. Είναι αυτό που έλεγε ο Τσίπρας «κοινωνικά δίκαιο» μνημόνιο...

Το αδόκιμο

Ο Δ. Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε τις απάνθρωπες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας ότι στο μέλλον οι καρκινοπαθείς που δεν κάνουν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις θα επιβαρύνονται με το μισό του κόστους νοσηλείας τους. Ο Δ. Βαρνάβας μίλησε για ένα «τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης» και είπε: «Είναι αδόκιμο, όταν η ιατρική επιστήμη έχει συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία και γνώση, να επιχειρούν οι πολιτικοί να εφαρμόσουν δικά τους αυτοσχέδια μοντέλα, τα οποία ιστορικά έχουν αποδειχτεί αδιέξοδα και κοστοβόρα». Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, ως νοσοκομειακός γιατρός, γνωρίζει βέβαια ότι η πρόοδος της επιστήμης, στο πλαίσιο του καπιταλισμού, χρησιμοποιείται ως μέσο για τη μεγιστοποίηση του κέρδους από την επιχειρηματική δραστηριότητα που ανθεί και στον τομέα της Υγείας. Εκεί βρίσκεται η ουσία, την οποία συγκαλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι υπέρ της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Η εμπορευματοποίηση και η αντιμετώπιση της υγείας του λαού με τη λογική «κόστους - οφέλους» είναι που οδηγούν και σε τιμωρητικές πράξεις τύπου Κουρουμπλή. Επομένως, η τακτική άλλα να λένε οι υπουργοί και άλλα οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετεί μόνο τον αποπροσανατολισμό του λαού και την προσπάθεια να συμβιβαστούν και να προσαρμοστούν υγειονομικοί και ασθενείς με τη σημερινή άθλια πραγματικότητα στην Υγεία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org