Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Αμερικανικές καταγγελίες για «εξαναγκασμούς» της Κίνας

Δηλώσεις του Μ. Πομπέο στο περιθώριο συναντήσεων με τους ΥΠΕΞ της ASEAN

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ASEAN και των ΗΠΑ

Copyright 2019 The Associated

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ASEAN και των ΗΠΑ
ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Στις προσπάθειες των ΗΠΑ να διασφαλίσουν συμμάχους για τον περιορισμό της κινεζικής επιρροής στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (και ευρύτερα σε Ασία - Ειρηνικό - Ινδικό) εστίασε ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τις επαφές που είχε στην Μπανγκόκ, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης Κρατών για τη Νοτιοανατολική Ασία (ASEAN) και άλλων συναντήσεων που είχαν τα 10 κράτη - μέλη της (Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες).

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εκπροσώπησε τη χώρα του, που μαζί με τις Αυστραλία, Καναδά, Κίνα, ΕΕ, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία και Ρωσία αποτελούν τους 10 «εταίρους σε διάλογο» της ASEAN. Ακόμα, ειδικοί προσκεκλημένοι της συνάντησης ήταν οι ΥΠΕΞ από Περού, Νορβηγία, Ελβετία αλλά και Τουρκία.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Πομπέο ανέδειξε τους «εξαναγκασμούς» στους οποίους προχωρά η Κίνα σε χώρες με τις οποίες γειτονεύει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), μια κρίσιμη - ενεργειακά και γεωστρατηγικά - θαλάσσια ζώνη της περιοχής. Την ανησυχία της Ουάσιγκτον μεγαλώνει η γοργή επέκταση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών που η Κίνα συνεχίζει για να ισχυροποιήσει κι άλλο τη θέση της. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε την τελευταία 4ετία περιπολίες στη ΝΚΘ, στο όνομα της εγγύησης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

Πάντως, ο Πομπέο σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει βελτίωση της συνεργασίας της με την Κίνα, σε θέματα όπως και η «θαλάσσια πύλη της ΝΚΘ», αναφέροντας ότι «όταν εξυπηρετούνται τα αμερικανικά συμφέροντα, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κίνα».

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ έγινε με θέμα «Αναπτύσσοντας την εταιρική σχέση με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη». Συζητήθηκαν η συνεργασία σε τομείς όπως «η αντιμετώπιση καταστροφών», η «προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος», αλλά και η Ενέργεια, όπως επίσης και η πρόοδος σε διάφορα προγράμματα που ενισχύουν τη «συνδεσιμότητα» των μελών της Ενωσης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δικτύων και υποδομών που θα διευκολύνουν περαιτέρω επενδύσεις μονοπωλίων τα οποία εκφράζουν ήδη όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη γοργά αναπτυσσόμενη Νοτιοανατολική Ασία.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή το πρωί εξερράγησαν δύο βόμβες μικρής ισχύος στην Μπανγκόκ, ενώ ήταν ακόμα σε εξέλιξη οι συναντήσεις της ASEAN. Τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο γυναίκες. Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν Οτσα ενημερώθηκε για «τις βομβιστικές επιθέσεις» και «διέταξε να διενεργηθεί έρευνα», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν». Ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι αρχές είχαν εντοπίσει κι άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινήσεις των ΗΠΑ για συμμαχίες απέναντι στην «επιθετικότητα» της Κίνας(2021-07-15 00:00:00.0)
Ασκήσεις από Κίνα αλλά και ΗΠΑ(2020-07-07 00:00:00.0)
Σε ετοιμότητα για τη «σταθερότητα» σε Ασία και αλλού(2016-04-29 00:00:00.0)
Προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών(2015-08-07 00:00:00.0)
Ζητούμενο οι ευνοϊκότερες ισορροπίες για μονοπώλια της περιοχής(2015-08-06 00:00:00.0)
Παραμένει ο στόχος της ενιαίας οικονομικής αγοράς(2015-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ