Πέμπτη 23 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Εμπόριο ελπίδας στο «μονόδρομο» των αντιλαϊκών μνημονίων

Eurokinissi

Το βολικό για την κυβέρνηση, αποπροσανατολιστικό για το λαό αφήγημα ότι η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση μπορεί να αποφέρει «ανάσες» στα χειμαζόμενα λαϊκά στρώματα, αναπαρήγαγε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας απ' το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε τις επιλογές της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι οι συνθήκες δεν είναι ομαλές, ότι εξαντλήθηκαν όλα τα όρια της διαπραγμάτευσης, αλλά επικράτησαν οι «συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης», που είναι αποφασισμένες να κρατήσουν την ΕΕ προσηλωμένη στο δόγμα της λιτότητας.

Η επίκληση του «μπαμπούλα» επέτρεψε στον Αλ. Τσίπρα να κραυγάσει ότι νιώθει περήφανος για τη μάχη που έδωσε, τοποθετώντας την κυβέρνησή του στις δυνάμεις της προόδου που αντιμάχονται αυτές της συντήρησης, όπως ισχυρίστηκε, υποβιβάζοντας σε επίπεδο αφηγήματος για μικρά παιδιά τις λυσσαλέες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και τις ανισότιμες σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της.

Την ώρα, μάλιστα, που τα αντιλαϊκά μέτρα χτυπάνε κατά κύματα τα λαϊκά στρώματα, ενώ μαγειρεύεται το τρίτο πιο σκληρό μνημόνιο, την ώρα που είναι φανερό περισσότερο από ποτέ ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε για το κεφάλαιο, ο Αλ. Τσίπρας είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι σήκωσαν ψηλά το ανάστημα του λαού και ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, παρά μόνο αυτός που δε δίνεται. Εφτασε ακόμα με το βλέμμα στραμμένο στο εσωκομματικό πεδίο να δηλώσει ότι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν είναι επιδίωξη αξιωμάτων, αλλά οχυρό μάχης προς όφελος του λαού το οποίο δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει.

Σαν μερική δικαίωση της μάχης που υποτίθεται πως έδωσε για το λαό, επικαλέστηκε τις παρεμβάσεις Ολάντ και Ρέντσι, που για λογαριασμό των συμφερόντων των αστικών τάξεων των χωρών τους υπερασπίστηκαν μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ, την ώρα που αμφότεροι τσακίζουν τους λαούς τους με σωρεία αντιλαϊκών μέτρων. Αλλά και το γεγονός ότι οι «συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης» δεν μπορούν να αποδώσουν την ιδιοκτησία του προγράμματος στην ελληνική πλευρά...

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η μόνη εναλλακτική ήταν η χρεοκοπία και ξεδίπλωσε ένα χυδαίο εμπόριο ελπίδας, υποστηρίζοντας ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και πως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να βελτιώσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, να βελτιωθούν μέτρα, να βρεθούν αντισταθμιστικά, να διεκδικηθούν κονδύλια για την ανακούφιση του λαού. Υποσχέθηκε ακόμα πάταξη της διαφθοράς και προστασία της πρώτης κατοικίας, που αίρεται με τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χτες βράδυ.

Δεν παρέλειψε φυσικά να υπερασπιστεί τη συμφωνία που κατά τ' άλλα του ...επιβλήθηκε, όπως υποστήριξε, και ειδικότερα την πρόβλεψή της για το χρέος, το αναπτυξιακό πακέτο και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Οπως είπε, είναι μια συμφωνία που ακυρώνει τη συζήτηση περί grexit - αν και σε άλλο σημείο της ομιλίας του δήλωσε ότι αυτό το φάντασμα δε θα φύγει όσο η Γερμανία το συντηρεί στο προσκήνιο - και διευκολύνει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ