Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Καθολική αντίδραση των βαμβακοπαραγωγών

Δηλώσεις αγροτοσυνδικαλιστών στο «Ρ», που εκφράζουν την κατακραυγή στις επαίσχυντες αποφάσεις της κυβέρνησης για περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα

Την καθολική αντίδραση των βαμβακοπαραγωγών συναντά η επαίσχυντη απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα, από τη φετινή κιόλας χρονιά. Οι έντεχνες εξαγγελίες της κυβέρνησης διά μέσου του υπουργείου Γεωργίας, για προστασία του εισοδήματος των μικρών βαμβακοπαραγωγών και να μην πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι παραγωγοί μέχρι 60 στρέμματα, αποδείχτηκαν «φούσκες». Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, των παρατρεχάμενών της και μεγάλης μερίδας των αθηναϊκών και επαρχιακών ΜΜΕ, οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας πήραν χαμπάρι το τι τους περιμένει και πού το πάει η κυβέρνηση.

Το κλίμα αυτό μεταφέρει στο «Ρ» ο ΒαγγέληςΜπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος τονίζει: «Οι αγωνιστές αγρότες της Καρδίτσας δεν είχαν και πολλές ψευδαισθήσεις για το τι θα εξαγγείλει τελικά η κυβέρνηση στο βαμβάκι. Μετά τις σχετικές δηλώσεις Ανωμερίτη, έσβησαν οι αυταπάτες σε όσους ήλπιζαν ότι οι θεσσαλία και η Καρδίτσα θα είχαν ειδική μεταχείριση χωρίς επιπτώσεις. Εσβησαν επίσης και τα ψέματα που πάσαραν στη Θεσσαλία και στην Καρδίτσα, ο υφυπουργός της κυβέρνησης Σαλαγιάννης και διάφοροι βουλευτές, όπως ο Σωτηρλής και ο Στάθης από το ΠΑΣΟΚ και ο Σιούφας από τη ΝΔ. Το ίδιο ισχύει και για την πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΑΣ Καρδίτσας και της διοίκησης της ομοσπονδίας της ΣΥΔΑΣΕ, αλλά και της γαλαζοπράσινης πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που πρότειναν μέτρα για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας, λέγοντας ότι η μείωση θα γίνει σε άλλες περιοχές».

«Αποδείχτηκε, συνέχισε ο Β. Μπούτας, ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ και της Ατζέντας 2000 πετσοκόβει τη βαμβακοκαλλιέργεια σε όλη τη χώρα με την ψευτοδικαιολογία της νιτρορύπανσης και μαζί πετσοκόβει και το εισόδημα των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Και η αγανάκτηση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στους βαμβακοπαραγωγούς, που δεν έχουν τι να καλλιεργήσουν, αφού υπάρχουν παντού πλαφόν και περιορισμοί, ενώ ακόμα πιο αγανακτισμένοι είναι όσοι νοίκιασαν χωράφια από τον περασμένο Οκτώβρη για να σπείρουν βαμβάκι και τώρα σκοντάφτουν στους ασύστολους περιορισμούς της κυβέρνησης».

Με τη σειρά του, ο ΧρήστοςΓιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας, δήλωσε στο «Ρ»: «Η κυβέρνηση περνάει τους βαμβακοπαραγωγούς "ψιλό γαζί". Εξαγγέλλουν στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας με δραστικά μέτρα περιορισμού, που, όμως, σημαίνει παράλληλη μείωση της τιμής παραγωγού. Βέβαια, ο Γ. Ανωμερίτης διατυμπάνισε ότι θα αυξηθεί η τιμή στο βαμβάκι. Ομως, η αλήθεια είναι ότι με την αύξηση της συνυπευθυνότητας κατά 20%, ακόμα κι αν μειωθεί η παραγωγή κατά 700.000 στρέμματα, η τιμή δε θα αυξηθεί πάνω από 280 δραχμές το κιλό και θα είναι μικρότερη και από το 1993 και σε καμία περίπτωση δε θα αγγίζει την τιμή στόχου - 347 δραχμές το κιλό - που είναι και το αίτημά μας. Η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις επιταγές της ΕΕ, καταφέρνει το πρωτάκουστο. Να μειώνει δραματικά τη βαμβακοκαλλιέργεια και παράλληλα την τιμή στο βαμβάκι!».

Το κλίμα αντίδρασης των βαμβακοπαραγωγών του Νομού Σερρών μετέφερε στο «Ρ» και ο βαμβακοπαραγωγός ΔημήτρηςΚαρακώστας από το χωριό Νέο Σκοπό, λέγοντας: «Οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής μας είναι ανάστατοι. Διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση διαγράφει από το χάρτη το βαμβάκι και τους βαμβακοπαραγωγούς. Διαπιστώνουν, επίσης, ότι η κοροϊδία ξεπέρασε κάθε όριο, γιατί εδώ μας λένε ότι η κυβέρνηση ζητά να αυξηθεί το πλαφόν στους 1.200.000 τόνους και η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για να κατεβάσει το βαμβάκι στο 1.000.000 τόνους. Πώς συνδυάζεται αυτό;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σα να μην άλλαξε κυβέρνηση...(2004-04-07 00:00:00.0)
«Κομμένο» βαμβάκι(2002-03-09 00:00:00.0)
Κι άλλο εισόδημα θα χάσουν φέτος(2000-03-11 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση «δουλεύει» για τα ταμεία της ΕΕ(2000-02-15 00:00:00.0)
Ιδού το μέγεθος της απάτης(2000-01-20 00:00:00.0)
Πολιτική εξαφάνισης της βαμβακοκαλλιέργειας(2000-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ