Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η κυβέρνηση καλύπτει τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων

Ακόμα και εκεί που υπάρχουν, όπως στα ξενοδοχεία, υπονομεύεται η εφαρμογή τους, με τις πλάτες του υπουργείου Εργασίας

Η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της» για τη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και στηρίζει την εργοδοσία στην αδιαλλαξία της να συζητήσει για την υπογραφή νέων
Η κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της» για τη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και στηρίζει την εργοδοσία στην αδιαλλαξία της να συζητήσει για την υπογραφή νέων
Την ευθύνη της κυβέρνησης που διατηρεί και - όπως όλα δείχνουν - σκοπεύει να επεκτείνει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, στη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων στα ξενοδοχεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδόχων δεν εφαρμόζει τη Σύμβαση που ισχύει στον κλάδο μέχρι τα τέλη του 2015, είτε γιατί, όπως ισχυρίζονται, δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, είτε γιατί έχουν διευρυνθεί οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα δουλεμπορικά συνεργεία, είτε γιατί έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις από τις Ενώσεις Προσώπων που έχουν συγκροτήσει οι ίδιοι οι εργοδότες.

Ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τη δέσμευσή της για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, καθώς αυτό είναι προαπαιτούμενο για την υπογραφή τρίτου μνημονίου. Πρόσθεσε πως μέχρι τώρα, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία για να δυσκολέψει την εργοδοσία να εφαρμόσει τα αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι και δικός της στόχος είναι η διασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης.

Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε γενικόλογα ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί, εάν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, να της δίνει τη δυνατότητα να αλλάξει το «μνημονιακό καθεστώς» στις εργασιακές σχέσεις. Μην μπορώντας να απαντήσει στην τεκμηριωμένη κριτική που δέχτηκε, κατηγόρησε με θράσος το ΚΚΕ ότι στο δημοψήφισμα δεν άθροισε τις δυνάμεις του με την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για τακτική «Πόντιου Πιλάτου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τού απάντησε πως η κυβέρνηση άθροισε το «όχι» με το «ναι» των βιομηχάνων, των ξενοδόχων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και πήγε στην ΕΕ, η οποία είναι μια ένωση των μονοπωλιακών ομίλων, για να διαπραγματευτεί την κόλαση για τους εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, τις αντεργατικές πρακτικές της βιομηχανίας πλαστικών σωλήνων «Καρίνα» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, στη συζήτηση άλλης Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Οπως επισήμανε, η εργοδοσία επέβαλε εκ περιτροπής εργασία, μείωσε τους μισθούς, μπήκε δύο φορές στο «άρθρο 99» για πτώχευση και τελικά χρωστά στους εργαζόμενους δεδουλευμένα από το Γενάρη του 2015. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας απαιτώντας τα δεδουλευμένα, ενώ ο ΟΑΕΔ δεν τους δίνει επίδομα ανεργίας.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις. Αποφεύγοντας να απαντήσει συγκεκριμένα, όπως ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στο τι θα κάνει η κυβέρνηση για να πάρουν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους, κατηγόρησε το ΚΚΕ για «πολιτική περιχαράκωσης».

Επιδόθηκε σε πανηγυρισμούς (!) για τη στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι παραμένουν απλήρωτοι και όμηροι των εργοδοτών. Την ανάγκη να παλέψουν οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματά τους ενάντια στην κερδοφορία του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν αυτή την πολιτική, επισήμανε ο Σάκης Βαρδαλής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλούνται με υπουργική απόφαση για το ΚΕΑ να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους(2018-07-20 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους του πρώην ΣΑΣΘ(2018-01-04 00:00:00.0)
...η αποδοχή του νέου μνημονίου(2015-06-03 00:00:00.0)
Εκπαιδευτικοί απλήρωτοι από πέρσι(2015-05-03 00:00:00.0)
Εργασιακές συνθήκες γαλέρας στα ξενοδοχεία της Εύβοιας(2013-07-30 00:00:00.0)
Παρέμβαση χτες στην Ενωση Ξενοδόχων(2012-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ