Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ενισχύθηκε η δύναμη της ΕΣΑΚ - Σ

Η ΠΑΣΚΕ έχασε την αυτοδυναμία της

Η σημαντική ενίσχυση της ΕΣΑΚ-Σ και η πτώση της ΠΑΣΚΕ, η οποία έχασε και την αυτοδυναμία της, προέκυψε από τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας (ΣΕΑΤΕ), που έγιναν στις 6 και 7 του Ιούνη, ενώ σχετική στασιμότητα σημειώθηκε στις δυνάμεις της ΔΑΚΕ, αλλά ουσιαστικά και της «Συσπείρωσης».

Συγκεκριμένα, η ΕΣΑΚ-Σ αύξησε τις έδρες της από 1 σε 2 στο νέο ΔΣ του Συλλόγου, καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι αναγνώρισαν και επέλεξαν να ενισχύσουν την ασυμβίβαστη στάση της και την αγωνιστική θέση της απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σε δελτίο Τύπου η παράταξη τονίζει: «Οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους στέρησαν την αυτοδυναμία της ΠΑΣΚΕ, καταδικάζοντας με αυτό τον τρόπο τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού για τη στάση συναίνεσης και συμβιβασμού στα μεγάλα προβλήματα: Ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Στις αρχαιρεσίες εμφανίστηκε ένας νέος συνδυασμός, η «Παρέμβαση», ο οποίος συστήθηκε από γεωτεχνικούς που εργάζονται στην τράπεζα, ενώ ο συνδυασμός «Ενοποίηση» (ΣΥΝ) που είχε λάβει μέρος στις προηγούμενες εκλογές αυτοδιαλύθηκε, τροφοδοτώντας με τον κύριο όγκο του τον συνδυασμό «Συσπείρωση». Επιπλέον, γνωστά στελέχη του ενίσχυσαν το συνδυασμό της ΠΑΣΚΕ.

Στις εκλογές σημειώθηκε επίσης αύξηση ψηφισάντων, καθώς ψήφισαν 4.620 εργαζόμενοι, ενώ στις προηγούμενες, το 1999, είχαν ψηφίσει 4.479. Η ΕΣΑΚ-Σ ΑΤΕ έλαβε 331 ψήφους έναντι 265 το 1999 και κατέλαβε 2 έδρες έναντι 1 που είχε στο απερχόμενο ΔΣ. Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 1.940 ψήφους έναντι 2.118 και 8 έδρες έναντι 10 που είχε μέχρι τώρα. Η ΔΑΚΕ έλαβε 1.211 ψήφους έναντι 1.159 και διατήρησε τις 5 έδρες της. Η «Συσπείρωση» με την ενίσχυσή της από τις δυνάμεις του ΣΥΝ έλαβε 715 ψήφους και πήρε 3 έδρες στο νέο ΔΣ. Η «Ενοποίηση», η παράταξη του ΣΥΝ που δε συμμετείχε σε αυτές τις εκλογές, είχε λάβει 199 ψήφους το 1999. Ο συνδυασμός «Παρέμβαση» έλαβε 215 ψήφους και κατέλαβε 1 έδρα.

Μετά από αυτό το θετικό αποτέλεσμα, η ΕΣΑΚ-Σ υπογραμμίζει στο δελτίο Τύπου ότι «ακόμη πιο δραστήρια θα συμπορευτεί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για την ανατροπή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων. Θα δώσει όλες τις δυνάμεις για τη δημιουργία επιτροπών αντίστασης και αγώνα ενάντια στην ακολουθούμενη από Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβέρνηση και εργοδοσία ταξική πολιτική».

Σημειώνει επίσης ότι «η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της ΕΣΑΚ-Σ ΑΤΕ σε ψήφους και σε έδρες, αλλά και σε αντιπροσώπους στην ΟΤΟΕ και στα Εργατικά Κέντρα, δείχνει ότι οι εργαζόμενοι θέλουν και μπορούν να αγωνιστούν και να αντισταθούν, για τα γνήσια ταξικά τους συμφέροντα, αλλά και για μια άλλη πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα». Τέλος, επισημαίνει ότι «θα συνεχίσει την πάλη της στην ίδια κατεύθυνση, θα παλέψει για τη συσπείρωση των εργαζομένων πάνω στα μεγάλα προβλήματα: Ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ