Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στο φουλ οι μηχανές του «κοινωνικού διαλόγου»

Συνάντηση ΣΕΒ - Τ. Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό, όπου επιβεβαιώθηκε ότι ο «κοινωνικός διάλογος» - απάτη προχωρεί

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν τον «κοινωνικό διάλογο» και να εκμεταλλευτούν το χρονικό διάστημα μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, για να ενισχύσουν τις θέσεις τους, εμφανίστηκαν χτες οι βιομήχανοι στη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση. Ταυτόχρονα, οι βιομήχανοι, έκαναν καθαρό πως δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια και επέμειναν στο στόχο τους για σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή με τις αναδιαρθρώσεις που προωθεί και απαιτεί αυτή.

Με την αποκαλυπτική φράση «είμαστε σε διαδικασία διαλόγου», ο πρόεδρος του ΣΕΒ Λευτέρης Αντωνακόπουλος περιέγραψε με ακρίβεια, τι ακριβώς συμβαίνει με τη δραστηριοποίηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά και τις συναντήσεις του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των «κοινωνικών εταίρων». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε γνωστό ότι εκπρόσωπός του θα συμμετάσχει στις εργασίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Τέλος επιβεβαίωσε την απαίτησή τους για κατάργηση του πλαφόν των υπερωριών, με πρόσχημα την αυξημένη ανάγκη σε υπερεργασία εξαιτίας της εισαγωγής του ευρώ!

Το «καλό κλίμα» στη συνάντηση με τους βιομηχάνους επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, ο οποίος είπε ότι στόχος του «κοινωνικού διαλόγου» είναι η εξεύρεση ενός κοινού παρονομαστή για την Κοινωνική Ασφάλιση. Δίνοντας το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας ο υπουργός είπε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ώστε μετά απ' αυτό η κυβέρνηση να προχωρήσει.

Το ΠΑΜΕ

Κυβέρνηση και ΣΕΒ με όχημα τον «κοινωνικό διάλογο» συνεχίζουν την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σχολίασε, με αφορμή τη συνάντηση, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Η σημερινή συνάντηση του υπουργείου Εργασίας με το προεδρείο του ΣΕΒ -υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ- η απόφαση του τελευταίου να συμμετάσχει με εκπρόσωπό του στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η απαίτησή του να καταργηθεί το πλαφόν των υπερωριών - με πρόσχημα την εφαρμογή του ευρώ - δείχνουν ότι η όρεξη των βιομηχάνων έχει ανοίξει για τα καλά.

Γίνεται φανερό επίσης, ότι οι βιομήχανοι θα αξιοποιήσουν το διάστημα μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για να προωθήσουν τις θέσεις τους και τις απαιτήσεις τους. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Με τα συλλαλητήρια, με πολύμορφες εκδηλώσεις να κλείσουν το δρόμο στο ΣΕΒ και στις "φίλιες" πολιτικές δυνάμεις του. Να απαιτήσουν -όπως έκαναν και με τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις- την ικανοποίηση των σύγχρονων ασφαλιστικών αιτημάτων τους». Η πρώτη άμεση απάντηση καταλήγει η ανακοίνωση της Γραμματείας, θα δοθεί με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 5 Ιούλη στην πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 το απόγευμα.

Στη μέγκενη της ανταγωνιστικότητας

Η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα πρέπει να καθορίσουν την επίλυση του Ασφαλιστικού. Αυτό ήταν το πνεύμα της ομιλίας του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση σε ημερίδα του Ελληνο-Ολλανδικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Συνδέσμου, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων της για την Κοινωνική Ασφάλιση. Μάλιστα ο υπουργός δεν παρέλειψε να κινδυνολογήσει, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα «λύσεων» αφού η προοπτική μείωσης κοινοτικών πόρων τα επόμενα χρόνια, θα σημάνει είτε τον περιορισμό των επενδύσεων, είτε τη χρηματοδότηση αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ