Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΠΕΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
«Στο πόδι » σήμερα για την TVX

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί για να μη δημιουργηθεί εργοστάσιο χρυσού που ισοδυναμεί με θάνατο για την υπόλοιπη περιοχή

Την τύχη του τόπου παίρνουν στα χέρια τους οι κάτοικοι των Σαπών Ροδόπης, για να αποτρέψουν το επιχειρούμενο οικολογικό έγκλημα, την ίδρυση βιομηχανίας χρυσού στις Σάπες και τα Πετρωτά από τη «Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ», συγγενή εταιρία της γνωστής πολυεθνικής TVX. Οπως καταγγέλλουν, η ίδρυση βιομηχανίας χρυσού απειλεί με ολοκληρωτική καταστροφή τη Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο. Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν αγωνιστικά την καταστροφή και σήμερα στις 10 το πρωί οργανώνουν λαϊκή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Σαπών (μπροστά στο Παλλάδιο).

Μπροστά στους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την πανάρχαια θρακική γη και τις θάλασσες από την επεξεργασία χρυσοφόρου κοιτάσματος με τη μέθοδο της κυάνωσης που αποτελεί έγκλημα κατά του οικοσυστήματος ολόκληρης της περιοχής, και που προωθεί η κυβέρνηση με την ένοχη σιωπή των δημοτικών αρχών της περιοχής, οι ίδιοι οι κάτοικοι ξεκινούν αγώνα ενημέρωσης και κινητοποίησης όλων των πολιτών για να μπει φραγμός στα επικίνδυνα σχέδια.

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται η σημερινή συγκέντρωση με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Σαπών, όπου αναμένεται να εκφραστεί αποφασιστικά η αντίθεση των κατοίκων στα καταστροφικά για την περιοχή σχέδια κυβέρνησης - μονοπωλίων και να δοθεί το μήνυμα στους υπεύθυνους ότι ο λαός της περιοχής που θέλει να ζήσει στον τόπο των πατέρων του σε συνθήκες υγείας χωρίς τοξικά, μόλυνση και οικολογική καταστροφή, δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Θα παλέψει αποφασιστικά και ενωμένος για να παραμείνει ο όμορφος τόπος στις επόμενες γενιές πηγή ζωής και όχι νεκρό σεληνιακό τοπίο.

Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν ο Νίκος Μήτσιου, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Χαλκιδικής, εκπρόσωπος των αγροτών Σαπών, εκπρόσωπος της κίνησης οικολόγων της περιοχής. Θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του Δήμου Μαρωνείας και θα διαβαστεί μήνυμα συμπαράστασης από τον πρώην Δήμαρχο Περγάμου Τουρκίας, Σεφά Τασκίν, επικεφαλής ανάλογης επιτροπής που με πολύχρονους συντονισμένους, κοινούς αγώνες των λαών της Περγάμου και Μυτιλήνης κατόρθωσε να αποτρέψει παρόμοια σχέδια για ίδρυση βιομηχανίας χρυσού στην περιοχή τους από διεθνή μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ