Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Δίχως αρμοδιότητα, με προβλήματα

Απαράδεκτη είναι κάθε προσπάθεια μείωσης των κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ). Αυτό τονίζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο (ΝΣ) Αθήνας, αναφερόμενο σε προσπάθειες επιστροφής πολεοδομικών αρμοδιοτήτων στην κεντρική διοίκηση. Η Νομαρχία επισημαίνει ότι αυτό συνεπάγεται κινδύνους και ταλαιπωρία για πολλούς πολίτες και ζητά να επιλυθεί το πρόβλημα άμεσα.

Με ομόφωνη απόφασή του, το ΝΣ αναφέρεται στις αρμοδιότητες της ΝΑ για θέματα Πολεοδομικού Σχεδιασμού, όπως η έγκριση ή τροποποίηση εγκεκριμένου σχεδίου και η έγκριση ή τροποποίηση όρων και περιορισμών δόμησης.

Αφορμή για την απόφαση του ΝΣ είναι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκε ότι μετά τη θεσμοθέτηση της αιρετής ΝΑ ο νομάρχης δεν αποτελεί όργανο του κράτους και έτσι δεν μπορεί να ασκεί αρμοδιότητες που αφορούν στον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αρμοδιότητες αυτές ανήκουν στην κεντρική διοίκηση.

Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, το Εθνικό Τυπογραφείο - με εντολή της γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου - επιστρέφει στη Νομαρχία αδημοσίευτη κάθε νομαρχιακή απόφαση πολεοδομικού περιεχομένου. Οπως τονίζεται στην απόφαση, λόγω της εντολής αυτής παραμένουν σε εκκρεμότητα εκατοντάδες επεξεργασμένες υποθέσεις πολιτών.

«Ας σημειωθεί ότι εάν οι παραπάνω αρμοδιότητες μεταφερθούν από τη ΝΑ σε άλλη υπηρεσία, συντρέχει σοβαρός κίνδυνος όλες οι υποθέσεις που έχουν διεκπεραιωθεί από το 1994 μέχρι σήμερα να ακυρωθούν ως παράνομες, με όλες τις εντεύθεν δυσμενείς συνέπειες και επιπτώσεις» προειδοποιεί το ΝΣ.

Τελειώνοντας οι νομαρχιακοί σύμβουλοι χαρακτηρίζουν αδιαμφισβήτητη και νομοθετικά κατοχυρωμένη την αρμοδιότητα του νομάρχη στα θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού και επισημαίνουν την ανάγκη ταχύτατης επίλυσης του θέματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ