Εκτός όμως από αυτές τις εγκεφαλικές λειτουργίες που γίνονται περισσότερο σε υποσυνείδητο επίπεδο, ένας κορυφαίος σκακιστής χρησιμοποιεί και άλλες, περισσότερο μετρήσιμες και με καλύτερο τρόπο από έναν απλό σκακιστή. Ενας GM είναι σίγουρο ότι γνωρίζει πολύ καλύτερα τη θεωρία των ανοιγμάτων, κατανοεί και παίζει καλύτερα τα φινάλε, μετράει σε μεγαλύτερο βάθος τις διάφορες βαριάντες από έναν μέτριο σκακιστή, έχει περισσότερη πείρα αφού παίζει δεκάδες παρτίδες τον χρόνο, διαχειρίζεται καλύτερα το χρονόμετρο, έχει καλύτερη μνήμη κ.ά.
Ολες αυτές οι ικανότητες μπορούν να βελτιωθούν σε οποιονδήποτε σκακιστή με την κατάλληλη προπόνηση. Οι ασκήσεις του βιβλίου έχουν στόχο τη βελτίωση της ικανότητας του μετρήματος, αλλά και της ειδικής σκακιστικής μνήμης.
Στη θέση του διαγράμματος, αλλά και στις κινήσεις που ακολουθούν με αλγεβρικά σύμβολα, μελετήστε κίνηση προς κίνηση νοερά χωρίς μετακίνηση κομματιών. Στη συνέχεια κοιτώντας τα κομμάτια στη σκακιέρα και χωρίς να βλέπετε τα αλγεβρικά σύμβολα, επαναλαμβάνετε τις κινήσεις λευκού και μαύρου. Τέλος, χωρίς να κοιτάτε ούτε σκακιέρα, ούτε τις κινήσεις επαναλάβετε πάλι τις κινήσεις από μνήμης.
Θέση από παρτίδα Ερμένκοβ - Σαξ 1969. Ο λευκός με μια αναπάντεχη ενδιάμεση κίνηση οδηγεί την παρτίδα σε ένα εύκολα κερδισμένο φινάλε πιονιών. 1. δ7 Βζ1+ 2. Ρζ1 δ2 3. Βζ3 Πγ1+ 4. Βδ1 Πδ1+ 5. Ρε2 Πβ1 6. δ8=Β δ1=Β+ 7. Βδ1 Πδ1 8. Ρδ1 και 1-0 (Συνεχίζεται)