Κυριακή 28 Ιούνη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ) ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σημάδια μεγαλύτερης στρατιωτικής κλιμάκωσης

Σημάδια περαιτέρω όξυνσης της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ουκρανία και της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία είναι οι εξελίξεις της βδομάδας που πέρασε. Καταρχήν, το ΝΑΤΟ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας (με τον υπουργό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, να ..δίνει τα ρέστα του) αποφάσισε να ενισχύσει την λεγόμενη Δύναμη Αντίδρασης από 13.000 σήμερα σε 40.000 στρατιώτες διαφόρων σωμάτων και ειδικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, προωθεί τη δημιουργία έξι μίνι στρατηγείων στα ανατολικά της λυκοσυμμαχίας και τα σύνορα με τη Ρωσία, όπου υιοθετήθηκε η πρόταση των ΗΠΑ να αποθηκευτεί ένας μεγάλος αριθμός όπλων και μέσων στις βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), στην Πολωνία, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ώστε να υπάρξει «προ-τοποθετημένος» εξοπλισμός που θα μπορεί να υποστηρίξει κάθε επέμβαση σε οποιαδήποτε περιοχή. Οι υπουργοί Ουκρανίας, Πολωνίας, Λιθουανίας έσπευσαν να ανακοινώσουν δημιουργία κοινής ταξιαρχίας. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, που συμμετείχε ενεργά σε όλα αυτά τα σχέδια, επιπλέον πρόσφερε την Κρήτη και για τις άλλες επιχειρήσεις της λυκοσυμμαχίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στοιχείο, επίσης, της αντιπαράθεσης ήταν η συνάντηση του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», δηλαδή των ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας την Τρίτη στο Παρίσι. Εκεί διαπιστώθηκαν, για άλλη μια φορά, οι αντιθέσεις παρά τα ευχολόγια περί τήρησης της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη φέτος, η οποία ουσιαστικά έχει γίνει κουρελόχαρτο. Και αυτό κυρίως λόγω της στάσης της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου που συνεχίζει το αιματοκύλισμα στις ανατολικές περιοχές, στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς, δηλαδή τους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Δεκάδες ήταν και πάλι οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών από τον ουκρανικό στρατό με 4 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές σε σπίτια και υποδομές. Η διοίκηση των πολιτοφυλάκων επίσης κατήγγειλε ρίψη πυρών του ουκρανικού στρατού σε κομβόι του Ερυθρού Σταυρού αφότου παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια στο Ντονέτσκ, η οποία επιχειρήθηκε να αποδοθεί προβοκατόρικα από την κυβέρνηση του Κιέβου στους ίδιους. Επίσης, μέλη της αποστολής του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, αναφέρουν μεταφορά σημαντικού εξοπλισμού και βαρέων όπλων του ουκρανικού στρατού στη γραμμή της αντιπαράθεσης.

Την ίδια ώρα, στις αρχές της βδομάδας, η ΕΕ ανανέωσε για ένα εξάμηνο τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία για την εμπλοκή της στην Ανατολική Ουκρανία και την ενσωμάτωση της Κριμαίας. Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε τις δικές της αντικυρώσεις με το εμπάργκο στα προϊόντα από τις χώρες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας). Ενδιαφέρον, επίσης, έχει ότι η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου που έχει βάλει τη χώρα σε μνημόνιο με το ΔΝΤ, μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί και το κόστος του πολέμου που διεξάγει κατά του λαού της, τώρα εκλιπαρεί για ...κούρεμα των δανείων της. Επίσης, ζητάει από τους προστάτες της στο «G7» να στηρίξουν την υπογραφή τριμερούς συμφωνίας για προμήθεια φυσικού αερίου και διέλευσης μεταξύ της Ουκρανίας, της ΕΕ και της Ρωσίας, ζήτημα που φαίνεται παρά τις συγκρούσεις και το αίμα που ρέει, ότι θα μπει και πάλι στο τραπέζι των παζαριών σε συνάντηση έως τα τέλη του μήνα.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ