Κυριακή 28 Ιούνη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
«Βουλιάζουν» στα προβλήματα οι κλινικές

Από παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο
Στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) η δυναμικότητα είναι 20 θέσεων. Λειτουργεί με πληρότητα 120 - 130% και πάλι υπάρχουν μέρες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλα τα περιστατικά, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να στέλνουν νεογνά σε ιδιωτικά μαιευτήρια.

Απασχολεί 26 νοσηλεύτριες στις βάρδιες, ενώ απαιτείται το διπλάσιο προσωπικό, καθώς με βάση τις ισχύουσες διεθνείς αναλογίες θα έπρεπε να υπάρχει 1 νοσηλεύτρια για κάθε 2 ασθενείς. Ομως, βγάζουν τις βάρδιες με 5 άτομα το πρωί 3 ή 4 το απόγευμα και 3 τη νύχτα.

Γιατροί θα έπρεπε να είναι 9 ειδικοί μαζί με τον διευθυντή και είναι 6.

Η πίεση που δέχεται η ΜΕΝΝ ενισχύθηκε με την αύξηση του αριθμού των εφημεριών της μαιευτικής από 8 σε 12.

Η ΔΥΠΕ αποφάσισε αύξηση των εφημεριών της Γυναικολογικής - Μαιευτικής, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των αναγκών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του «λουκέτου» σε νοσοκομεία και κλινικές τα προηγούμενα χρόνια, όμως δεν φρόντισε να την ενισχύσει και με το αναγκαίο επιπλέον προσωπικό. Αυτό συνεπάγεται παραπέρα εντατικοποίηση της δουλειάς για τους εργαζόμενους, που ήδη βρίσκονται στα όριά τους.

Η Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική έχει 40 κλίνες και κάλυψη 123 - 127% και έχει 18 νοσηλευτές στο κυκλικό ωράριο ενώ χρειάζεται τουλάχιστον 25.

Λόγω των ελλείψεων στα χειρουργεία καθυστερούν ή και αναβάλλονται επεμβάσεις
Λόγω των ελλείψεων στα χειρουργεία καθυστερούν ή και αναβάλλονται επεμβάσεις
Μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό υπάρχει και στις τέσσερις αίθουσες τοκετών. Απόγευμα και βράδυ λειτουργούν με ένα άτομο και πρωί με τέσσερα, ενώ για την ασφαλή λειτουργία απαιτούνται οκτώ το πρωί και από τέσσερις απόγευμα και νύχτα.

Υπάρχουν μέρες που οι κλινικές κυριολεκτικά «βουλιάζουν». Για παράδειγμα, η Καρδιολογική με 34 κρεβάτια έφτασε να νοσηλεύει και 60 ασθενείς, με φιλοξενία σε άλλες κλινικές. Πέρσι από Γενάρη έως και Μάρτη έκανε 4.000 εισαγωγές ασθενών και το αντίστοιχο διάστημα φέτος είχε αύξηση κατά 25%.

Η κλινική λειτουργεί με 9 ειδικούς γιατρούς και 8 ειδικευόμενους και απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι 8 ειδικευόμενοι και πολλαπλάσιοι από τους υπάρχοντες νοσηλευτές. Και η Στεφανιαία Μονάδα, με 9 κρεβάτια, λειτουργεί με 13 νοσηλευτές στο κυκλικό ωράριο ενώ απαιτείται το διπλάσιο προσωπικό.

Η Οφθαλμολογική - Ογκολογική Κλινική, με 24 κλίνες, λειτουργεί με 10 άτομα στο κυκλικό ωράριο, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 16.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ