Πέμπτη 25 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Ανακοίνωσαν ΜΟΕ με άξονα τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων

Την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν χτες, στα Σκόπια, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Πόποσκι, στα πλαίσια της εκκρεμότητας με την ονοματολογία, αλλά και της ενίσχυσης της δράσης του κεφαλαίου.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς, «συμφωνήσαμε 11 ΜΟΕ, πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλα στο μέλλον. Πιστεύω ότι έχουμε μια δυνατότητα να κουβεντιάσουμε και να λύσουμε, στη βάση του διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, το ζήτημα του ονόματος. Νομίζω ότι και ο Νίκολα και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να το διερευνήσουμε, να το ψάξουμε, να το προωθήσουμε και, ταυτόχρονα, πιστεύω και νομίζω ότι πιστεύουμε, με το συνάδελφό μου τον Νίκολα, ότι πρέπει να δουλέψουμε, ώστε να αναπτυχθούν το εμπόριο και οι επενδύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, η συνεργασία ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδιαίτερα τα πανεπιστήμια και ο πολιτισμός».

Ασφάλεια και σταθερότητα για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης

Επέμεινε ότι «η ανάπτυξη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Βαλκάνια χρειάζεται όλους μας και τη συνεργασία μας. Η δημιουργία, παραδείγματος χάριν, αγωγών, η δημιουργία σιδηροδρομικών γραμμών, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο σχέδιο Πειραιάς - Βουδαπέστη, αποτελεί τρόπο να δημιουργήσουμε δίκτυα και αυτά να βοηθάνε στη σχέση μας και στη σταθεροποίηση. Αυτό που συμφωνήσαμε με τον ομόλογό μου από την αρχή, από τη συνάντησή μας στη Βουδαπέστη, είναι ότι χρειαζόμαστε τέτοιου είδους δίκτυα και όχι απλώς το ένα ή το άλλο project, όπως είναι το "Turkish Stream", χρειαζόμαστε συνολικά δίκτυα».

Ακολούθως, ο Ν. Κοτζιάς είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Ζητήματα, Φ. Μπεσίμι, τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι και τον Πρόεδρο της χώρας Γκ. Ιβάνοφ. Συναντήθηκε, επίσης, με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μ. Θάτσι, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Α. Αχμέτι, και τέλος με τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) Ζ. Ζάεβ.

Σήμερα, ο Κοτζιάς επισκέπτεται το Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον Α' Αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, Ι. Ντάσιτς. Ακολούθως, θα γίνει δεκτός από το Σέρβο πρωθυπουργό Αλ. Βούτσιτς. Αύριο μεταβαίνει στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα. Σε ύστερη φάση προγραμματίζει επισκέψεις και σε Σεράγεβο, Πρίστινα, Τίρανα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ