Πέμπτη 25 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μόνο απατεώνες;...

Στο προπαγανδιστικό «non paper» που διένειμε πριν από τρεις μέρες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να υπερασπιστεί τις προτάσεις της στους δανειστές, αναφέρεται επί λέξει: «Δεν αποδέχτηκε (η κυβέρνηση) να μην ανακληθούν οι νομικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου στα Εργασιακά». Συμπληρώνοντας: «Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού». Επίσης, στο εν λόγω κείμενο, σημειωνόταν πως η κυβέρνηση «δεν αποδέχτηκε τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2015 και θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο», καθώς επίσης και ότι «Δεν αποδέχτηκε τις μαζικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο, σύμφωνα με τις "καλές πρακτικές" των χωρών της ΕΕ». Δεν πέρασαν, όμως, ούτε μερικές μέρες και η «Αυγή» δημοσίευσε το κείμενο των «προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης» προς τους δανειστές και έτσι η κυβερνητική απάτη κράτησε πολύ λίγο.

... ή κάτι χειρότερο;

Διαβάζουμε, λοιπόν, από τη χτεσινή «Αυγή» τις προτάσεις της κυβέρνησης για την «Αγορά Εργασίας»:

Αφού αναφέρει ως δεδομένες τις «σημαντικές θεσμικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά εργασίας και στο σύστημα των μισθολογικών διαπραγματεύσεων», σημειώνει: «Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί για την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν σε μια ευρύτατη νομοθεσία στην αγορά εργασίας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η προσέγγιση αυτή δεν πρέπει απλώς να συνδυάζει την ευελιξία και τη δικαιοσύνη για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, αλλά και να λαμβάνει υπόψη τον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό των ανέργων». Προσθέτει επίσης ότι «Οι αρχές θα επανεξετάσουν μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης τα υφιστάμενα πλαίσια για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις εργασιακές σχέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην υπόλοιπη Ευρώπη (...) Περαιτέρω οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά και να προστατευθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα».

Με απλά λόγια, αποδοχή όλου του σημερινού αντεργατικού πλαισίου, εργασιακές σχέσεις στο πλαίσιο των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ, υπεράσπιση της ευελιξίας και της ανταγωνιστικότητας, ανοίγοντας δηλαδή πόρτες και παράθυρα για νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις...

Αλήθεια, πού είδαν οι φωστήρες του Μαξίμου αυτά που γράφουν στο non paper; Είναι απατεώνες ή κάτι χειρότερο;

Ντροπή τους...

«...δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος, για να βγάλουμε την αύξηση του 10% στις δαπάνες του; Το 10% είναι έξι λεπτά το πακέτο τα μακαρόνια. Γι' αυτό συζητάμε! Συζητάμε για έξι λεπτά, έξι σεντς το πακέτο τα μακαρόνια; Αυτό κουβεντιάζουμε, όταν μιλάμε σοβαρά πολιτικά;».

Η παραπάνω φράση ανήκει στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλη. Και το είπε, θέλοντας ν' απαντήσει στο ζήτημα της μεταφοράς μιας σειράς βασικών ειδών διατροφής για το λαό από το μεσαίο συντελεστή του 13% στον υψηλό συντελεστή του 23%. Πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στους δανειστές.

Τι θράσος να λες κάτι τέτοιο, όταν ένα μεγάλο τμήμα του λαού, τα τελευταία χρόνια, έχει αναγκαστεί να στερείται ακόμα και αυτά τα βασικά είδη, να ψάχνει σε ποιο σούπερ μάρκετ έχει ακόμα και 5 και 6 λεπτά φτηνότερα ένα προϊόν. Είναι πραγματικά αισχρό να λες ότι δεν τρέχει τίποτα που αυξάνεις κατά 10 μονάδες το φόρο σε τέτοια είδη που αγοράζουν εργατικά νοικοκυριά, για να την κουτσοβολέψουν τα τελευταία χρόνια.

... για τη «λογική» τους!

Βέβαια, με τη «λογική» του Φίλη και της κυβέρνησής του, θα μπορούσαν να πουν:

Τι είναι τα 5 ευρώ που θα μειωθεί μια κύρια σύνταξη των 500 ευρώ, εξαιτίας της αύξησης της εισφοράς Υγείας από 4% σε 5%, όπως προτείνει η συγκυβέρνηση;

Τι είναι τα 15 ευρώ που θα χάσει ο συνταξιούχος που παίρνει επικουρική 300 ευρώ, εξαιτίας της καθιέρωσης εισφοράς Υγείας ύψους 5%, όπως προτείνει η συγκυβέρνηση;

Τι είναι τα 5,86 ευρώ που θα χάσει ο μισθωτός των 586 ευρώ του κατώτατου μισθού από την αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς του κατά 1%, όπως προτείνει η συγκυβέρνηση;

Αυτή είναι η «λογική» της συγκυβέρνησης, που ξεδιάντροπα την αναπαράγουν για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και δε διαφέρει από τη «λογική» των προηγούμενων!

Υπάρχει λίγη τσίπα;

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο ότι επιβάλλει και νέα χαράτσια πάνω στα παλιά, στις συντάξεις, ούτε ότι αυξάνει και αυτή τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μέσα από τον άμεσο περιορισμό των ειδικών ορίων που είχαν απομείνει σε ορισμένους ασφαλισμένους. Κάνει κάτι πολύ χειρότερο. Επιχειρεί να δικαιώσει και να νομιμοποιήσει όλες τις προηγούμενες ανατροπές που επιβλήθηκαν, να δικαιώσει και να νομιμοποιήσει τα μνημόνια, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διερρήγνυε τα ιμάτιά του. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόταση της κυβέρνησης, που δημοσιεύει η χτεσινή «Αυγή», «οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012 έχουν μερικώς ωφελήσει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος... Επιπλέον πολύ πιο φιλόδοξα και θαρραλέα βήματα απαιτούνται για την ολοκλήρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων...».

Να, λοιπόν, πώς τα μνημόνια βαφτίζονται ωφέλιμες μεταρρυθμίσεις και πώς τα νέα επαίσχυντα μέτρα δεν είναι μόνο απαίτηση των θεσμών αλλά κρίνονται ως «θαρραλέα βήματα» από την ίδια την κυβέρνηση. Τι να σχολιάσει κανείς γι' αυτές τις ομολογίες; Είναι τόσο προκλητικές που δεν σηκώνουν κανένα σχολιασμό. Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με το μόνιμο τροπάρι των στελεχών της κυβέρνησης, «δίνει μάχη» με τους εταίρους! Φτάνει πια με τον εμπαιγμό. Φτάνει με την κοροϊδία και τα επαναλαμβανόμενα ψέματα. Λίγη τσίπα δεν έχει μείνει;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1795 Γάλλοι βασιλόφρονες και Βρετανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στις γαλλικές ακτές της Βρετάνης για να καταπνίξουν τη Γαλλική αστική Επανάσταση.

1826 Στη μάχη του Διρού, οι οπλισμένες με δρεπάνια Μανιάτισσες σταματούν τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ, που έκαναν αιφνιδιαστική απόβαση, για να πλαγιοκοπήσουν τους οχυρωμένους, στα στενά του Αρμυρού, Μανιάτες. Μετά από αυτό, ο Ιμπραήμ εγκατέλειψε κάθε σκέψη να κατακτήσει τη Μάνη.

1925 Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ελλάδα. Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος ανατρέπει την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου και εγκαθιδρύει δικτατορία, την οποία επιχειρεί να καλύψει με κοινοβουλευτικό μανδύα σχηματίζοντας κυβέρνηση, στην οποία παρέχουν την εμπιστοσύνη τους όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα.

1943 Σχεδόν 100.000 λαού διαδηλώνουν στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση 106 κομμουνιστών στο Κούρνοβο. Οι διαδηλωτές απαιτούν το σταμάτημα των εκτελέσεων, των συλλήψεων και την κατάργηση της ομηρίας. Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής έπεσαν νεκροί 15 διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκαν 75.

1944 Τμήματα του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ μπαίνουν στη Νάουσα, απομονώνουν τη γερμανική φρουρά και παίρνουν από το εργοστάσιο Λαναρά 220 φορτία με ύφασμα, ρουχισμό και κουβέρτες.

1950 Ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής υποδαύλισης ξεσπά ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας και τη Νότια Κορέα. Στις 27/6 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την αποστολή στρατευμάτων για την υποστήριξη της Νότιας Κορέας, διεθνοποιώντας έτσι την πολεμική σύγκρουση. Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που ακολούθησε μετείχαν συνολικά 23 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Τελικά ο πόλεμος έληξε με την υπογραφή ανακωχής (27/7/1953) και τη διατήρηση των συνόρων των δύο κρατών στο ύψος του 38ου Παραλλήλου. Το κόστος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε ανθρώπινες ζωές ήταν τρομακτικό. Σε σχεδόν 3.000.000 υπολογίζονται οι νεκροί ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό, αποτέλεσμα - μεταξύ άλλων - και των αδιάκριτων και ισοπεδωτικών βομβαρδισμών βορειοκορεατικών πόλεων από την αεροπορία των ΗΠΑ.

1951 Εγκαινιάζεται η έγχρωμη τηλεόραση από το δίκτυο CBS στη Νέα Υόρκη.

1991 Η Σλοβενία ακολουθεί το παράδειγμα της Κροατίας, αποχωρεί από τη Γιουγκοσλαβία και διακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1997 Πεθαίνει ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ Ιβ Κουστό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org