Πέμπτη 25 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα υπερπτήση τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, χτες σχηματισμός 4 αεροσκαφών «F-16» της Τουρκικής ΠΑ εισήλθε στις 14.41 στο FIR Αθηνών βόρεια της Χίου και εξήλθε στις 15.09 νότια της Σάμου. Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, πραγματοποίησαν υπερπτήση άνωθεν της νήσου Ανθρωποφάγοι, στις 15.06, στα 3.200 πόδια.

Σημειωτέον, όπως φαίνεται από μια σειρά στοιχεία που επικαλούνται αρμόδιοι παράγοντες και επιτελεία, τους τελευταίους μήνες έχει αλλάξει η συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο τακτικό πεδίο. Ενδεικτικά, αναφέρουν ότι από τις 20 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών επί ελληνικών νησιών ολόκληρο το 2010, τις 4 το 2011, τις 3 το 2012, τις 11 το 2013 και τις 14 το 2014, έχουν καταγραφεί ήδη 13 μέχρι το Μάη του 2015. Αντίστοιχα, από τις 13 εμπλοκές στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών το 2010, τις 16 το 2011, τη μία το 2012, καμία το 2013 και 8 το 2014, έχουν λάβει χώρα ήδη 40 εμπλοκές μέχρι το Μάη του 2015. Κι όλα αυτά, ενώ υποτίθεται ότι οι δύο πλευρές επαναπροωθούν διαδικασίες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης...

Ειδικά οι εμπλοκές χαρακτηρίζονται στα αρμόδια επιτελεία ως εσκεμμένες και προσχεδιασμένες και όχι ως τυχαία γεγονότα. Σημειώνονται στον κάθετο άξονα βόρεια της Λέσβου - ανατολικά της Σκύρου - νότια της Χίου, όπως και στον οριζόντιο μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, με τις αντίστοιχες παραβάσεις και παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Καταγράφεται, επίσης, ότι τουρκικά μαχητικά επιχειρούν εισόδους στον ελληνικό εναέριο χώρο πλέον και τη νύχτα, ότι ένα βράδυ, μάλιστα, επεχείρησαν ταυτόχρονες εισόδους και από βορρά και από νότο. Επιπλέον, καταγράφεται αυξημένη παρουσία τους στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, πέριξ του Καστελόριζου.

Στρατιωτικοί παράγοντες αποκλείουν την περίπτωση η τουρκική προκλητικότητα να οφείλεται στη λεγόμενη εσωτερική πολιτική κατανάλωση της Τουρκίας. «Οι ειδήσεις περί των τέτοιων παραβιάσεων και εμπλοκών συχνά δε φτάνουν να έχουν τόσο πλατιά δημοσιότητα» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η κλιμάκωση της προκλητικότητας αφορά ουσιαστικά στην αποστολή σινιάλων από πλευράς τουρκικής αστικής τάξης ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί των διεκδικήσεών της για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πόρων, στην κόντρα της με την ελληνική αστική τάξη, στα πλαίσια βεβαίως των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ