Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αποστολή νέων αμερικανικών δυνάμεων

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν πυραύλους στο Λίβανο
Οι ΗΠΑ παρέδωσαν πυραύλους στο Λίβανο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στην τακτική της αριθμητικής και γεωγραφικής «αναπροσαρμογής» των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, που έως χτες αριθμούσαν τους 3.100 άνδρες, προχωρά η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μία προσπάθεια να δείξει πως έχει «νέο σχέδιο», σε επόμενη φάση, με κεντρικό στόχο την ανάκτηση της δυτικής ιρακινής επαρχίας Αμπαρ από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), η πρωτεύουσα της οποίας, Ραμάντι, καταλήφθηκε τον περασμένο μήνα...

Οπως ανακοίνωσε χτες βράδυ ο Πρόεδρος Ομπάμα, είναι πρόθυμος να επιτρέψει την αποστολή 450 επιπρόσθετων Αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών στο Ιράκ με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ιρακινών δυνάμεων. Αυτές οι επικείμενες «αλλαγές» ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα των πιέσεων και των επικρίσεων που ασκούν στον Πρόεδρο Ομπάμα στελέχη των Ρεπουμπλικανών με πρώτο τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της μεγάλης «επιστροφής» των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Την Τρίτη, ο απερχόμενος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, από το Ισραήλ, όπου είχε μεταβεί επιχειρώντας να πείσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου μεταξύ άλλων και για τα πλεονεκτήματα μίας μελλοντικής, συνολικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επιβεβαίωσε πως ο ίδιος έχει συστήσει αλλαγές στην τακτική των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ σε μία προσπάθεια να δείξουν τάχα πως «σκληραίνουν» τη στάση τους έναντι των τζιχαντιστών του «ΙΚ» (που οι ίδιες και οι σύμμαχοί τους πριν από χρόνια δημιούργησαν), πραγματοποίησαν χτες «φιέστα» στην περιοχή Μπααλμπέκ του Λιβάνου, «διαφημίζοντας» τους περίπου 200 πυραύλους TOW-II και τους δεκάδες πυραυλικούς εκτοξευτήρες, αξίας περίπου 10.000.000 δολαρίων, που έστειλαν στο Λίβανο. Τέλος, και χτες στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας αναφέρθηκε νέο κύμα περίπου 2.000 Κούρδων προσφύγων, που πέρασαν τα σύνορα προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις σφοδρές συγκρούσεις που μαίνονται τις τελευταίες μέρες μεταξύ Κούρδων μαχητών και μισθοφόρων του «ΙΚ».

Τι αποφασίστηκε στις ενδο-συριακές συνομιλίες του Καΐρου

Σε έναν «κοινό κώδικα συμπεριφοράς» φέρεται πως κατέληξαν την Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησής τους στο Κάιρο, διάφορες ομάδες και οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, που δεν διευκρινίζεται ποιες είναι. Συμφώνησαν μεταξύ άλλων να υπάρξει μία «μεταβατική περίοδος» στη Συρία, κατά την οποία θα επιδιωχθεί: α) Να αφοπλιστούν όλες οι συριακές αντικαθεστωτικές ένοπλες ομάδες, β) να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι και όμηροι από όλες τις εμπόλεμες πλευρές, γ) να επιστρέψουν στη Συρία, δίχως να υποβληθούν σε ανακρίσεις και ελέγχους, Σύροι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί, δ) να αρθούν όλες οι ποινές που επιβλήθηκαν σε Σύρους ενόπλους στη διάρκεια του πολέμου και ε) να δοθεί «πράσινο φως» στην απρόσκοπτη δράση διεθνών οργανώσεων αρωγής στη Συρία.

Ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, που συμμετείχε στη συνάντηση του Καΐρου, δήλωσε στην αιγυπτιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Dailynewsegypt.com» ότι «δεν αποφασίστηκε» εάν θα επέμβει στη Συρία η κοινή αραβική στρατιωτική δύναμη (το λεγόμενο αραβικό «ΝΑΤΟ») που υποτίθεται πως θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο έως τις 29 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ