Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Ζυμώσεις» μέσω ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με πρωτοβουλία του Γερμανού επιτρόπου αρμόδιου για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας της ΕΕ και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, για ενίσχυση της συμφωνίας της 2ας Ιούνη, σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ ως τον Απρίλη του 2016, βρέθηκαν χτες στις Βρυξέλλες οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί των Σκοπίων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Παρόντες στις συνομιλίες ήταν ο ειδικός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ, Αϊβο Βατζκλ, και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Σκόπια.

Αρχικά, ο Γιοχάνες Χαν είχε πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση) Ζόραν Ζάεβ και δύο μέλη της αντιπροσωπείας του κόμματός του και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό και αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος VMRO DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι. Το αποτέλεσμα των δύο ξεχωριστών συναντήσεων του Χαν δεν έγινε άμεσα γνωστό.

Νωρίτερα, στα Σκόπια, η βουλή επικύρωσε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση της «οικονομικής βοήθειας» από τις Βρυξέλλες, μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας IPA-ΙΙ, την περίοδο 2014-2020, ύψους 664.000.000 ευρώ. Για το τρέχον έτος, η ΠΓΔΜ θα λάβει 89 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ