Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Καταστροφικός ο κανονισμός για το βαμβάκι

Τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών η εφαρμογή του νέου κανονισμού για το βαμβάκι, αλλά και η δραματική συρρίκνωση της τεχνικοεπιστημονικής υποστήριξης του προϊόντος, επισήμαναν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των Συλλόγων Υπαλλήλων Οργανισμού Βάμβακος Λάρισας. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο Πρ. Βάγιας, γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων Οργανισμού Βάμβακος, υπογράμμισε ότι αποτελεί αρνητικότατη εξέλιξη του νέου κανονισμού η διαμόρφωση χαμηλότερων εγγυημένων τιμών και χαμηλότερων προκαταβολών, μέσα από τη δραματική αύξηση της συνυπευθυνότητας.

Οπως τόνισε, για πρώτη φορά ο συντελεστής προσδιορισμού της συνυπευθυνότητας αυξάνεται με την αύξηση της παραγωγής. Χαρακτηριστικά, εξήγησε, ότι σύμφωνα με τον προηγούμενο κανονισμό, για τον προσδιορισμό της συνυπευθυνότητας λαμβανόταν υπόψη το 50% του ποσοστού υπέρβασης από την εθνική εγγυημένη ποσότητα, ενώ τώρα, λαμβάνεται υπόψη το 50% μόνο για παραγωγή βαμβακιού ύψους 1.137.750 τόνων και από κει και πέρα, για κάθε 7.585 τόνους, ο συντελεστής αυξάνει κατά μία εκατοστιαία μονάδα χωρίς φραγμούς. Ο Πρ. Βάγιας, τόνισε, επίσης, ότι με το νέο κανονισμό οι θεσμικές τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα και αυτές ισχύουν από το 1995.

Στη συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Εργαζομένων στον Οργανισμό Βάμβακος κατήγγειλαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας που οδηγεί σε δραματική συρρίκνωση την τεχνικοεπιστημονική υποστήριξη του προϊόντος, καθώς στοχεύει στη διάλυση του Οργανισμού, χωρίς, καν, να κάνει σχεδιασμό για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε άλλους φορείς. Και καταλήγοντας, υπογράμμισαν, ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω στην εναντίωσή τους στην κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος, που θα έχει τραγικές επιπτώσεις σε βάρος του προϊόντος και κατά συνέπεια των βαμβακοπαραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ