Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Υψηλοί παραμένουν οι τόνοι στη γειτονική Τουρκία, καθώς μένουν λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής και τα «σενάρια» για το εάν το AKP θα μπορέσει ή όχι να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ανατροφοδοτούν ποικιλότροπα την προεκλογική αντιπαράθεση.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν που συμμετέχει «ανοικτά» στην προεκλογική καμπάνια του AKP (αν και ως ανώτατος «πολιτειακός άρχοντας» υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μένει ουδέτερος) ασκεί τις τελευταίες μέρες όλο και πιο έντονη κριτική σε τουρκικά αλλά και δυτικά ΜΜΕ (όπως οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ή το BBC), εκφράζοντας έτσι τις ευρύτερες διαστάσεις που έχει η ενδοαστική αναμέτρηση στην Τουρκία, ως πλευρά της συνολικής όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Χτες, η (αντικυβερνητική) «Χουριέτ» έγραφε πως η τελευταία επίθεση του Ερντογάν σε δυτικά ΜΜΕ, ακολούθησε πρόσφατο άρθρο σύνταξης των «Τάιμς Νέας Υόρκης» στο οποίο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «προειδοποιούνταν να παροτρύνουν τον Ερντογάν "να αφήσει το καταστροφικό μονοπάτι"» που έχει ακολουθήσει. Τέτοιες «συμβουλές» εκφράζονται στο πλαίσιο νέων ισορροπιών που ίσως κυοφορούνται - ή «σπρώχνονται» από μερικούς - στην περιοχή, όπου νέα δεδομένα διαμορφώνονται, όπως π.χ. η σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας. Τέτοιες εξελίξεις πιθανώς προκαλέσουν κι άλλες. Χαρακτηριστική ήταν η χτεσινή είδηση της «Σαμπάχ» που επικαλείται δηλώσεις στελεχών της ιρανικής εθνικής εταιρείας φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, μέσω του «Τουρκικού αγωγού» που ετοιμάζουν Αγκυρα - Μόσχα.

Χτες, επίσης, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατήγγειλε ως πρόκληση τις συλλήψεις 43 πολιτών στην ανατολική Τουρκία στην επαρχία Σιρνάκ, στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ.

Στο μεταξύ, παρά την ανησυχία που αρκετές φορές έχει εκφραστεί το τελευταίο διάστημα για την επίδοση της τουρκικής οικονομίας, το κεφάλαιο συνεχίζει να συγκεντρώνει τεράστια κέρδη, ωφελημένο ασφαλώς από μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στη συγκέντρωση των μέσων παραγωγής και τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό ότι τον περασμένο Μάη αυξήθηκαν κατά 40% οι πωλήσεις για τις τουρκικές μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων, οι οποίες προσδοκούν αναβάθμιση της θέσης τους σε διάφορες αγορές. Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η εργοδοσία λύσσαξε με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργατών του κλάδου για αξιοπρεπείς μισθούς και γκρίνιαζε για την «παραγωγή που διασαλεύεται» και την «οικονομική σταθερότητα» που πρέπει να προστατεύεται...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ