Τετάρτη 27 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντατικές διεργασίες στα αστικά επιτελεία

Σε πλήρη εξέλιξη και οι παρασκηνιακές επαφές που προετοιμάζουν τις μετεκλογικές εξελίξεις

Το Κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι άλλη εναλλακτική του αστικού συστήματος στη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων
Το Κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι άλλη εναλλακτική του αστικού συστήματος στη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ζωηρές» ενδοαστικές διεργασίες καταγράφουν τα δημοσιεύματα και η αρθρογραφία στον τουρκικό Τύπο, καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη και τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει το κυβερνών AKP αναμένεται να δώσουν ώθηση σε «παζάρια» και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Μεταξύ άλλων, ορισμένοι αναλυτές εντοπίζουν ότι το AKP ακολουθεί μια πιο «προσεκτική» τακτική απέναντι στο εθνικιστικό MΗP, σε σχέση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κάνουν διάφορους συνειρμούς, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν, το κόμμα του Μπαχτσελί είχε στηρίξει υποψήφιους του AKP για την προεδρία της χώρας (όταν η εκλογή γινόταν ακόμα από το Κοινοβούλιο).

Η συζήτηση που διεξάγεται στα αστικά επιτελεία, αφορά σε μεγάλο βαθμό την τακτική της Τουρκίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο και της κριτικής που εδώ και καιρό ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για «απομόνωση» της χώρας.

Ενδεικτική είναι η συνέντευξη που έδωσε στη «Ζαμάν» ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, πρόσφατος υποψήφιος για την τουρκική προεδρία με τη στήριξη MHP και (του Κεμαλικού) CHP και τώρα υποψήφιος βουλευτής με το MHP, που υποστήριξε ότι μια υπερβολικά φιλόδοξη επίδειξη δύναμης μπορεί να πλήξει τις θέσεις και τους στόχους κάποιου και αυτό είναι ακριβώς ό,τι έχει κάνει το AKP. Ο ίδιος επισήμανε ότι αποτελεί «γεωστρατηγική πραγματικότητα» η δυνατότητα μετατροπής της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη και ότι «το θέμα είναι πώς αξιοποιείς αυτή τη δυναμική, με τι μέσα».

Σχολιάζοντας τον τρόπο που η κυβέρνηση του AKP έχει εκφράσει τη «διαφωνία» της με το «συριακό καθεστώς», ο αστός πρώην διπλωμάτης υπογραμμίζει ότι «δεν έχει σημασία αν είναι αρεστό ένα καθεστώς ή όχι. Αν ο θρυμματισμός της Μέσης Ανατολής συνεχιστεί αμείωτα, θα επηρεάσει και εμάς ακόμα». Ενώ σε άλλο σημείο, ο Ιχσάνογλου υποστηρίζει ότι «ένας από τους κανόνες - κλειδιά για μια επιτυχημένη περιφερειακή (εξωτερική) πολιτική είναι να παίρνει κανείς μια ουδέτερη θέση στις ενδο-αραβικές διενέξεις...».

Τέτοιες απόψεις επιβεβαιώνουν την ενδοαστική αντιπαράθεση που μαίνεται εδώ και καιρό στην Τουρκία, όσον αφορά τις συμμαχίες που η ντόπια αστική τάξη πρέπει να ιεραρχήσει, ώστε να υλοποιήσει επενδυτικούς και άλλους σχεδιασμούς της, στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου να αναβαθμίσει τη θέση της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Στο μεταξύ, χτες, η υποψήφια βουλευτής του CHP Ελί Ντογάν Τουρκμέν τραυματίστηκε μετά από ένοπλη επίθεση που δέχτηκε, ενώ συμμετείχε σε συγκέντρωση στη νότια πόλη Αδανα.

«Κόντρα» εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα

Ωστόσο, για την εργατική τάξη, αυτή η «κόντρα» όχι μόνο δεν επιφυλάσσει τίποτα θετικό, αλλά και προμηνύει ένταση της ολόπλευρης επίθεσης στα δικαιώματα και στις ανάγκες της, από τη συντριβή των οποίων προχωρά η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Τουρκία. Ενώ τα αστικά κόμματα και οι μερίδες της πλουτοκρατίας «παζαρεύουν» για τα μέσα που θα προτάξουν στην αναμέτρησή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι εργάτες μετρούν καθημερινά προβλήματα και βάσανα. Στις αρχές της βδομάδας, τρεις εργάτες σκοτώθηκαν και ακόμα δύο τραυματίστηκαν, μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο τσιμέντου στην Αγκυρα. Στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι εργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με εκβιασμούς και διάφορες εργοδοτικές μεθοδεύσεις, προκειμένου να σταματήσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν σε μερικά από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου στη χώρα.

Χτες, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η «Φορντ» σταμάτησε την παραγωγή στο εργοστάσιο «Ινονού», στην περιοχή του Εσκισεχίρ, παρουσιάζοντας την εξέλιξη ως απάντηση της εργοδοσίας στην απόφαση εργατών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ