Τετάρτη 27 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Στόχος η ανάπτυξη ικανότητας για «διάφορους στόχους»

Τη «στρατιωτική Στρατηγική της Κίνας» έδωσε στη δημοσιότητα προχτές το βράδυ το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, με στόχο - όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά» - οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να γίνουν «πολυλειτουργικές».

Σύμφωνα με το «Σινχουά», η έκθεση αναφέρει ότι στόχος είναι το Πεζικό να αναπτυχθεί «με μικρές και πολυλειτουργικές μονάδες ...επαναπροσανατολιζόμενο από το πεδίο της άμυνας στην κινητικότητα μεταξύ (διάφορων) πεδίων». «Θα προσαρμοστεί σε καθήκοντα σε διαφορετικές περιοχές, θα αναπτύξει την ικανότητα των μάχιμων δυνάμεών του για διάφορους στόχους και θα χτίσει μια δομή μάχης για κοινές επιχειρήσεις», εξηγεί ο συντάκτης του κειμένου.

Το Ναυτικό θα στρέψει σταδιακά τη στρατηγική του από αυτή της «άμυνας υπεράκτιων υδάτων» σε ένα συνδυασμό «άμυνας υπεράκτιων υδάτων» και «προστασίας ανοικτών θαλασσών».

Η Αεροπορία θα αλλάξει επίσης το επίκεντρό της από την εδαφική αεράμυνα στην άμυνα αλλά και την επίθεση, ενώ θα αναπτύξει τις ικανότητές της μεταξύ άλλων για αεροπορικές επιδρομές, αεροπορική και πυραυλική άμυνα, αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις.

Στην ίδια έκθεση, γίνεται αναφορά στα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα είναι εξοπλισμένα με συμβατικούς αλλά και πυρηνικούς πυραύλους με στόχο την ενίσχυση «της ασφάλειας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας των πυραυλικών συστημάτων», ενώ θα ενισχύσουν τις ικανότητές τους για στρατηγική αποτροπής και πυρηνικής αντεπίθεσης, αλλά και χτυπήματα ακριβείας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Τέλος, η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι η Αστυνομία θα υπηρετεί στο εξής διάφορες λειτουργίες ειδικά όσον αφορά τη «διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας».

Τα παραπάνω συνδέονται με τη ραγδαία όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, αλλά και γενικότερα, στο πλαίσιο της οποίας τα διάφορα κέντρα επιστρατεύουν όλα τα μέσα για να προασπίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπούν, και στρατιωτικά. Στο ίδιο πλαίσιο, το Πεκίνο αποφάσισε πριν από δυο μήνες αύξηση των στρατιωτικών του δαπανών κατά 10%, όπως αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και το Τόκιο που αύξησε κατά τρίτη συνεχόμενη χρονιά τους αντίστοιχους πόρους. Την ίδια στιγμή, το «θερμόμετρο» «ανεβαίνει» ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, της οποίας ο μεγάλος φυσικός πλούτος και η κρίσιμη γεωστρατηγική θέση ανοίγει την όρεξη πολλών μονοπωλίων. Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να αποκτήσουν «παρουσία» στην περιοχή και δυνάμεις όπως η Ιαπωνία, αναζητώντας συμμαχίες π.χ. με τις Φιλιππίνες, με τις οποίες πρόσφατα πραγματοποίησε και κοινή στρατιωτική άσκηση.

Προτάσεις για τη μοιρασιά του πλούτου

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ταϊβάν Μα Γινγκ-ζεου αναφέρθηκε χτες σε ένα «σχέδιο» που έχει η Τάιπεϊ για «να μειωθούν οι εντάσεις» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. «Σημειώνουμε ότι ενώ η κυριαρχία δεν μπορεί να διαιρεθεί, οι πόροι μπορούν να διαμοιραστούν», υπογράμμισε ο Μα σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», αναδεικνύοντας ότι είναι πολλές οι εναλλακτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, με τα μονοπώλια να αναζητούν την καλύτερη τακτική για την προώθηση των σχεδιασμών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ