Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάη 2015 - αριθ. φύλλου: 12147

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
Μαύρα μαντάτα και «γκρίζες ζώνες» για Εργασιακά - Ασφαλιστικό

ΣΕΛ.  4
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Αρνείται τροπολογίες του ΚΚΕ, συνεχίζει την πολιτική τού «δεν υπάρχει σάλιο»...

ΣΕΛ.  15

Το «πλαίσιο της συμφωνίας» φανερώνει νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Το περίγραμμα συμφωνίας, που διαρρέεται από την κυβέρνηση, περιέχει διατήρηση του σημερινού αντιλαϊκού πλαισίου, καθώς και νέα, σκληρά μέτρα (φορολογία, Ασφαλιστικό κ.λπ.). Τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα είναι άρρηκτα δεμένα με την επόμενη δανειακή σύμβαση και θα περιλαμβάνονται στο νέο, πολυετές αντιλαϊκό πρόγραμμα που θα τη συνοδεύσει. Οι αναφορές ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις είναι λόγια του αέρα, αφού όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μείωση του λαϊκού εισοδήματος.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η κοροϊδία πάει σύννεφο

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Εργασίας σε χτεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, όχι τόσο γι' αυτά που είπε, όσο για τον τρόπο που προσπάθησε να «μπουρδουκλώσει» τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με το Ασφαλιστικό, τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές περιλαμβάνει την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού, όπως υποσχόταν προεκλογικά (και μετεκλογικά) η κυβέρνηση, ο Π. Σκουρλέτης απάντησε ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση, επαληθεύοντας ότι καμιά συμφωνία δεν υπάρχει μέχρι τώρα με τους δανειστές πάνω στις «κόκκινες γραμμές» που διαφημίζει η κυβέρνηση. Αφού στη συνέχεια ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς ακόμα και αν απορριφθούν οι προτάσεις της από τους δανειστές, ρωτήθηκε - εύλογα - «γιατί, τότε, η κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει μέχρι τώρα την αύξηση στον κατώτερο μισθό και την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων». Η απάντηση ήταν ότι περίμενε να ολοκληρωθεί ο «κοινωνικός διάλογος» για τα δύο αυτά ζητήματα και επιπλέον να καταλήξει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Είπε, μάλιστα, ότι στο τελικό σχέδιο νόμου που θα καταθέσει (αν καταθέσει) η κυβέρνηση, θα έχουν ενσωματωθεί πολλές από τις παρατηρήσεις που έκαναν οι ...εργοδότες!

Το θέμα επανήλθε και ο Π. Σκουρλέτης ξαναρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να νομοθετήσει η κυβέρνηση έξω από τη συμφωνία με τους δανειστές. Αυτή τη φορά, ο υπουργός Εργασίας ήταν πιο «μαζεμένος». Υποστήριξε ότι τα ζητήματα αυτά ενδεχομένως να μείνουν ανοιχτά για κάποιο επόμενο στάδιο των συζητήσεων με τους δανειστές. Στην πραγματικότητα, επιβεβαίωσε ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα και ότι τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Δηλαδή, «ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι»...

Το πράγμα, όμως, μπερδεύτηκε κι άλλο, όταν αργότερα ο Π. Σκουρλέτης ρωτήθηκε για άλλα θέματα, που ενδεχομένως να μεταφερθούν σε ένα επόμενο στάδιο της συμφωνίας. Οπως είπε, κανένα επόμενο στάδιο δεν πρόκειται να υπάρξει, καθώς ό,τι είναι να κλείσει θα κλείσει τώρα, ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα. Εδώ, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να «σπάσει» το νομοσχέδιο που παρουσίασε για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτερου μισθού, προκειμένου να «περάσει» το ένα σκέλος, με τις τροποποιήσεις που ζητάνε οι εργοδοτικές ενώσεις και ο κατώτερο μισθός να μείνει στα σημερινά άθλια επίπεδα, όπου - όπως όλα δείχνουν - κατευθύνονται και οι κλαδικοί μισθοί. Σε ό,τι αφορά τη 13η σύνταξη, ήταν περισσότερο σαφής, λέγοντας ότι η καταβολή της για το 2015 θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της οικονομίας και πως το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να μετατεθεί ένα χρόνο πιο πίσω, δηλαδή το 2016.

Συμπεράσματα: Πρώτον, ό,τι και να έρθει στη Βουλή θα είναι πολύ χειρότερο ακόμα και απ' όσα διέρρεαν μέχρι τώρα ο Σκουρλέτης και το επιτελείο του. Δεύτερον, η ...ειλικρίνεια της κυβέρνησης (που επανέλαβε πολλές φορές ο υπουργός) «επιβεβαιώνεται» και από το γεγονός ότι στη διάρκεια μιας συνέντευξης, ο Π. Σκουρλέτης έδωσε τρεις διαφορετικές, και αντικρουόμενες μεταξύ τους, εκδοχές για το τι σκοπεύει να κάνει με την αύξηση στον κατώτερο μισθό. Τρίτον, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση έχει περίσσευμα θράσους απέναντι στο λαϊκό κόσμο τον οποίο ξεγέλασε προεκλογικά με ψίχουλα και τώρα προσπαθεί να τον κάνει συνεργό στην υπογραφή μιας βαθιά αντιλαϊκής συμφωνίας, που ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο, ανεξάρτητα από το πώς θα την ονομάσει.

Ο λαός δεν πρέπει να δώσει στην κυβέρνηση το άλλοθι να επικαλείται την ανοχή του. Χρειάζεται τώρα να σημάνει ξεσηκωμός. Σημαντικός σταθμός τα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη, που διοργανώνουν σε όλη τη χώρα συνδικάτα και άλλοι φορείς, σε τροχιά απεργιακής κλιμάκωσης.


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπέρτολτ Μπρεχτ: Στρατευμένος στο πλευρό της εργατικής τάξης

Τον μεγάλο κομμουνιστή διανοούμενο, τον πολυτάλαντο καλλιτέχνη, που έδωσε όλες του τις δυνάμεις για να δείξει, μέσω του έργου του, το δρόμο της απελευθέρωσης του ανθρώπου από την ταξική εκμετάλλευση και τον πόλεμο ως μία από τις μορφές της, τίμησε σε εκδήλωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε συναυλία με τον Θάνο Μικρούτσικο.


ΣΕΛ.  7


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΙΛΑΟ ΦΛΩΡΑΚΗ
Ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη

ΣΕΛ.  9
ΑΡΘΡΟ
Κρίσιμα ζητήματα, με αφορμή το έγκλημα της εργοδοσίας στα ΕΛΠΕ

ΣΕΛ.  11   -   12
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Αφημένα στην τύχη τους τα δάση

ΣΕΛ.  17
Ενισχύεται η δυναμική για τα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη

Νέες αποφάσεις συμμετοχής προστίθενται κάθε μέρα από συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς.


ΣΕΛ.  8

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ