Τετάρτη 27 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προβλήματα...

Αποκαλυπτικός ο Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, ζήτησε απ' την ΕΕ και το ΔΝΤ «τράτο», με την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα «τρέξει» τα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα αφού πάρει χρηματοδοτική «ανάσα». Μάλιστα, κατά δήλωσή του, τα σχετικά μέτρα έχουν να κάνουν με την επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Είπε, μεταξύ άλλων, υπερασπιζόμενος την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία: «...Και γι' αυτό σημερινό δημοσίευμα στα ΝΕΑ, μιας εφημερίδας που δεν συμπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο, λέει ότι ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον Τζακ Λιου, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, και του είπε ότι από τη στιγμή που ο Ομπάμα, εσύ, η κυβέρνηση λέτε "βρείτε τα με τους δανειστές γιατί κινδυνεύει ακόμα και η αμερικάνικη οικονομία από μια κρίση ή μια ρήξη, κάντε κι εσείς κάτι", γιατί όλοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη επιρροή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έτσι ώστε κάποιοι κόμποι που αφορούν στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά κ.λπ., είτε να λυθούν, είτε να μετατεθούν για αργότερα. Γιατί δεν είναι δυνατόν σε λίγες μέρες να λυθούν προβλήματα δεκαετιών...».

... δεκαετιών;

Ετσι, λοιπόν, οι μύχιες σκέψεις τους βγαίνουν σιγά - σιγά στον αφρό. «Προβλήματα δεκαετιών» θέλουν να λύσουν οι σαρωτικές ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που εισηγούνται ΕΕ και ΔΝΤ και συζητά μαζί τους η κυβέρνηση; Μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς τη «λύση» που θα δοθεί σε αυτά τα προβλήματα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου για ανατροπές δικαιωμάτων. Στο μόνο πρόβλημα, στην πραγματικότητα, που θέλουν να απαντήσουν με την αφαίρεση όσων απέμειναν στους εργαζόμενους, είναι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Στη λύση του αποδεικνύεται ότι είναι αφοσιωμένος σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό είναι μέρος του προβλήματος που βιώνουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Οι διαφωνούντες...

Χρόνια τώρα, όποτε η εκάστοτε κυβέρνηση ετοιμαζόταν να πάρει αντιλαϊκά μέτρα, πάντα στο όνομα του πατριωτισμού και της σωτηρίας - των κεφαλαιοκρατών - ξεμύτιζαν οι διαφωνούντες και οι εκ των έσω αντιπολιτευόμενοι. Σήμερα, ακριβώς επειδή οδεύουμε προς νέα αντιλαϊκή συμφωνία, εμφανίζονται πάλι οι τυπικές φράσεις που συνοδεύουν παραδοσιακά τις κυβερνητικές αναγγελίες των πιο βάρβαρων μέτρων: «Γκρίνια στο εσωτερικό της κυβέρνησης», «πληθαίνουν οι εσωκομματικές αντιδράσεις», «κίνδυνος για τη συνοχή και τη σταθερότητα», «σκληραίνει τη στάση της η "Αριστερή Πλατφόρμα"» και άλλα τέτοια γραφικά. Στόχος είναι να συντηρείται η ελπίδα και η αυταπάτη σε τμήμα του λαού ότι υπάρχει περιθώριο να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική και να αποφύγει τα χειρότερα αν στρατευτεί με το τάδε ή δείνα στρατόπεδο εντός του κυβερνητικού κόμματος, ή αν ακολουθήσει τον εκάστοτε διαφωνούντα, που δυσαρεστημένος έφτιαξε νέο σχήμα για να διορθώσει το παλιό. Βέβαια, ποτέ δε δικαιώθηκαν τέτοιες προσδοκίες, παρά μόνο έδιναν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για να συνεχίζει ανενόχλητη το έργο της. Κάπως έτσι πέρασαν πέντε χρόνια από την έναρξη της κρίσης: Με διάφορες ενδοκυβερνητικές κόντρες και το λαό αντί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, να χάνει έδαφος εναποθέτοντας τις ελπίδες του στους διαφωνούντες και τους επόμενους διαχειριστές, ενώ η επίθεση σε βάρος του κλιμακωνόταν.

Στα αζήτητα...

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ) έθεσε το παρακάτω ψήφισμα: «Με απόφασή του, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ μετέφερε μέρος των ταμειακών του διαθέσιμων στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση μεταξύ άλλων και για την εξυπηρέτηση των κρατικών δανείων. Συγκεκριμένα, η διοίκηση μετέφερε στην ΤτΕ 15 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 75 εκατ. ευρώ που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Καταγγέλλουμε αυτή την απόφαση και καλούμε τη διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ να την ανακαλέσει. Η πικρή εμπειρία από το PSI στα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ επιβάλλει να απεμπλακεί τώρα το ΕΤΑΠ ΜΜΕ και κάθε ασφαλιστικός Οργανισμός από τα παιχνίδια μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Προτείνουμε τα ταμειακά διαθέσιμα να αξιοποιηθούν για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και την επέκταση του χρόνου παροχής στους χιλιάδες ανέργους του κλάδου». Η πλειοψηφία στο ΔΣ δεν το έθεσε σε ψηφοφορία, επικαλούμενη διαδικαστικούς λόγους και το παρέπεμψε να καταχωρηθεί στα πρακτικά... Δηλαδή, το πέταξε στα αζήτητα. Εκεί που η πλειοψηφία πετάει και τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζόμενων δημοσιογράφων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Οι Ψαριανοί πυρπολητές Δημήτριος Παπανικολής, Ιωάννης Δημουλίτσας (Πατατούκος) και Γεώργιος Καλαφάτης πυρπολούν τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1.000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσού Λέσβου.

1840 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού Νικολό Παγκανίνι.

1907 Γεννιέται ο ποιητής Νίκολας Κάλας (φιλολογικό ψευδώνυμο του Νικολάου Καλαμάρη).

1927 Η Βρετανία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Σοβιετική Ενωση, προσπαθώντας κατ' αυτόν τον τρόπο να τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς προσπάθειας απομόνωσής της. Ωστόσο, καμιά άλλη χώρα δεν την ακολουθεί, με αποτέλεσμα στις 3/10/1929 να αναγκαστεί να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ.

1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Χανιά (Μάχη της Κρήτης).

1942 Δολοφονείται ο ναζί «προτέκτορας της Τσεχίας» Ράινχαρτ Χάιντριχ. Ο Χάιντριχ, τον οποίο αποκαλούσαν «ξανθό κτήνος» και «χασάπη της Πράγας», ήταν 2ος στην ιεραρχία των SS μετά τον Χ. Χίμλερ. Ηταν εκείνος που ετοίμασε το γενικό σχέδιο των μέτρων που απαιτούνταν για την Τελική Λύση εξόντωσης των Εβραίων. Χιλιάδες εκτελέστηκαν στη συνέχεια ως αντίποινα, ενώ η κωμόπολη Λίντιτσε εξαφανίστηκε από το χάρτη, γινόμενη έκτοτε σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας.

1948 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει γράμμα προς όλες τις Κομματικές Οργανώσεις στις πόλεις και όλα τα μέλη του Κόμματος, με το οποίο καθορίζει πως δουλειά του κάθε κομμουνιστή στις πόλεις είναι να εξυπηρετεί απόλυτα το Δημοκρατικό Στρατό και το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ.

1958 Πεθαίνει ο Κώστας Θέος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Κ. Θέος ήταν καπνεργάτης από το Βόλο. Εκλέχθηκε πρώτη φορά στην ΚΕ του ΚΚΕ κατά το 3ο έκτακτο Συνέδριο του Κόμματος (26/11 - 3/12/1924), ενώ διετέλεσε επίσης Γραμματέας της Ενωτικής ΓΣΕΕ την περίοδο του Μεσοπολέμου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ (8ο Συνέδριο 1946), αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (ΠΣΟ) το 1953, κ.ά.

1963 Ωρα 1.22 πρωινή. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, μετά από πέντε μέρες άνισου αγώνα στην εντατική, χάνει τη μάχη για τη ζωή. Είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση στη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη στις 22/5. Χτυπήθηκε με λοστό στο κεφάλι από τον Μανώλη Εμμανουηλίδη, που επενέβαινε σε τρίκυκλο το οποίο οδηγούσε ο Σπύρος Γκοτζαμάνης. Και οι δύο ήταν άνθρωποι του υποκόσμου, μέλη της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Καρφίτσα», την οποία καθοδηγούσε η Χωροφυλακή και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

1985 Σαράντα νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ φιλάθλων στο στάδιο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, λίγο πριν την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης μεταξύ των ομάδων Γιουβέντους και Λίβερπουλ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ