Παρασκευή 22 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία και οι αντιπαραθέσεις των Ουκρανίας και Ρωσίας κλιμακώνονται, κάτι που προμηνύει χειροτέρευση της κατάστασης και πορεία μεγαλύτερης σύγκρουσης. Από τη μια, οι μάχες συνεχίστηκαν σε πολλές περιοχές με τις δύο πλευρές, αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) να αλληλοκατηγορούνται για άλλη μια φορά. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, μιλάει για 14.000 Ρώσους στρατιώτες που συνδράμουν τους πολιτοφύλακες, ενώ οι πολιτοφύλακες για ξένους μισθοφόρους που δρουν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού και των ταγμάτων εθελοντών όπου πρωτοστατούν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα».

Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Ρωσία η απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου να καταργήσει προηγούμενη συμφωνία που επέτρεπε τη μεταφορά μέσω του ουκρανικού εδάφους στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας (αυτών που συμμετέχουν στους κυανόκρανους του ΟΗΕ) προς τη Μολδαβία που συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρουμανία. Επίσης, η κατάσταση στην Ουκρανία θα ήταν από τα κεντρικά ζητήματα της Συνόδου της ΕΕ στη Ρίγα για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου αναμένεται να ζητήσει διαδικασία ένταξης στην λυκοσυμμαχία.

Παρά την αντιπαράθεση, σήμερα αναμένεται επίσης η συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης, των πολιτοφυλάκων, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης.

Παρέμβαση, πάντως, πριν από την έναρξη της Συνόδου στη Ρίγα έκανε και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, που, μιλώντας στη γερμανική βουλή, είπε: «Οσο η Ρωσία δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και δεν ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές του, μία επιστροφή της στο σχήμα G8 δεν είναι πιθανή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ