Παρασκευή 22 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απάτη...

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πηγαίνει προς μια συμφωνία - μνημόνιο με τους δανειστές, που θα περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα, εκτός από όσα ήδη ισχύουν από τα προηγούμενα χρόνια και έχουν τσακίσει το λαό. Κι επειδή, μέρα με τη μέρα, αποκαλύπτεται η προεκλογική κοροϊδία με τις υποσχέσεις που έμειναν στα χαρτιά, είναι λογικό μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάζονται πιθανά νέα σχήματα, ομάδες, τάσεις κλπ, που να εμφανιστούν αφενός μεν ως «εσωκομματική αντιπολίτευση» που κρατάει τα μπόσικα στη συγκυβέρνηση, αφετέρου ως μια εναλλακτική λύση για να εγκλωβίσουν στο μέλλον και πάλι το λαό. Διάφοροι του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι εάν κατέβει ο λαός στο δρόμο να στηρίξει τη συγκυβέρνηση, μπορεί να υπάρχει καλύτερη τύχη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Μ' αυτό το επιχείρημα χτυπούν «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Τι λένε δηλαδή; Καλούν το λαό να γίνει συνένοχος και να στηρίξει μια καραμπινάτη αντιλαϊκή εξέλιξη που θα είναι σε βάρος του, όπως και να 'χει. Και από την άλλη, διαμορφώνουν το άλλοθι γι' αυτό που έρχεται. Θα πουν μετά τη συμφωνία - μνημόνιο, «τι να κάνουμε δεν ήταν ο λαός στο δρόμο και χάθηκαν τα διαπραγματευτικά μας ατού». Δηλαδή, θα ρίξουν και πάλι το φταίξιμο στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά. Η απάτη τους βγάζει μάτι...

Κροκόδειλοι...

Ενα από τα ...μέτρα που πήρε η διοίκηση των ΕΛΠΕ μετά το εργατικό «ατύχημα», που στοίχισε ήδη τη ζωή σε δύο από τους έξι τραυματίες, ήταν να μοιράσει σε όλους τους εργαζόμενους ένα ιλουστρασιόν φυλλάδιο με οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν όσο δουλεύουν στη συντήρηση του διυλιστηρίου. Εννοείται, βέβαια, ότι από το φυλλάδιο λείπουν οδηγίες όπως: «Αν ο εργολάβος σε πιέζει να δουλέψεις πάνω από οκτώ ώρες, κατάγγειλέ τον στη διοίκηση και αυτή θα τον κανονίσει». 'Η «αν ο εργοδότης σου βάζει ανειδίκευτους να κάνουν εξειδικευμένες εργασίες, να παρέμβεις και να τον σταματήσεις». 'Η «όσο χρόνο κι αν χρειάζεται μια εργασία, μη βιαστείς να την τελειώσεις, αν αυτό βάζει σε κίνδυνο τη ζωή σου». 'Η «διεκδίκησε από τον εργολάβο αξιοπρεπή μισθό και εμείς θα σε στηρίξουμε». 'Η «διεκδίκησε να στελεχωθεί το διυλιστήριο με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό». Δηλαδή, όλες οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στο εργοδοτικό έγκλημα της 8ης Μάη παραμένουν ανέγγιχτες (όπως είναι άλλωστε φυσικό) από την εργοδοσία, η οποία κατά τ' άλλα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς και τους σακατεμένους. Από κοντά και το επιχειρησιακό σωματείο, το οποίο, σε ανακοίνωση για τον δεύτερο νεκρό, δεν λέει τίποτα για τις ευθύνες των ΕΛΠΕ και αρκείται στη ...διαπίστωση ότι «βρίσκεται κι αυτός στη γειτονιά των αγγέλων»...

Οταν η ΧΑ ... χάνει πάσα ιδέα

Πιο ευρωενωσιακός από τους ευρωενωσιακούς και πιο ΝΑΤΟικός από τους ΝΑΤΟικούς αποδείχτηκε ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής Συναδινός. Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την ΚΕΠΠΑ, δήλωσε: «Μελετώντας τη συγκεκριμένη έκθεση για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, απογοητεύτηκα. Οδηγούμαι δε στο συμπέρασμα ότι συντάχθηκε από ανθρώπους χωρίς στρατιωτικό υπόβαθρο και μάλλον χωρίς συγκεκριμένο στόχο. Υπάρχει τεράστια σύγχυση σε πλήθος θεμάτων, βασικών εννοιών και αντικειμένων, με αποτέλεσμα την απώλεια των στρατηγικών μας επιδιώξεων».

Τράβηξε, δηλαδή, το αυτί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ο χρυσαυγίτης για... ερασιτεχνισμό, σημειώνοντας μάλιστα ότι «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα οικονομικά μέσα για διπλωματία είναι ικανά από μόνα τους να επιτύχουν αποτέλεσμα», κατέληξε να ζητά «σχεδίαση και κοινή δράση».

Ζήλεψαν, προφανώς, τα φασιστοειδή την πρόσφατη αναβάθμιση του Ουκρανού φασίστα σε σύμβουλο του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας, πάντα με τις ευχές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και φαίνεται πως προσφέρονται κι αυτοί να δώσουν την «τεχνογνωσία» τους στις λυκοσυμμαχίες για το μακέλεμα των λαών...

«Από κόρακα κρα θα ακούσεις» λέει ο λαός μας...

Και κλούβες και «διαμαρτυρία»

Συνεχίστηκε και χτες ο ντόρος γύρω από τη «διαμαρτυρία» που έκανε την Τετάρτη, παρέα με... τις κάμερες, η πρόεδρος της Βουλής, καθώς και το σχετικό διάλογό της με αστυνομικό διευθυντή. Ποιος ήταν ο λόγος της «διαμαρτυρίας»; Το γεγονός ότι κλούβες της αστυνομίας τοποθετημένες κάθετα στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας έφραζαν το δρόμο στους διαδηλωτές - απεργούς από το χώρο της Υγείας, που επιθυμούσαν να συνεχίσουν τη διαδήλωσή τους.

Με άλλα λόγια, το πραγματικό γεγονός είναι ότι η ίδια ακριβώς απαράδεκτη πρακτική που ακολουθούσε ενάντια στις διαδηλώσεις η αστυνομία όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπό τις εντολές τότε των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται και σήμερα, υπό τις εντολές πλέον της συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο που η κα Κωνσταντοπούλου δεν είναι μια διαδηλώτρια που διαμαρτύρεται στην αστυνομία που βλέπει μπροστά της. Είναι η πρόεδρος της Βουλής, που εκλέχθηκε σε αυτήν τη θέση ακριβώς από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει (και) αυτήν την απαράδεκτη πρακτική. Προς τι, λοιπόν, το σόου μπροστά στις κάμερες; Προς τι οι ερωτήσεις του τύπου «από πού παίρνετε εντολές»; Δε γνωρίζει, άραγε, ότι πολιτικοί προϊστάμενοι του «κυρίου αστυνομικού», με τον οποίο μιλούσε προχτές, είναι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, και ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης;

Και κλούβες και «διαμαρτυρία» δηλαδή; Ε, αρκετά πια με το δούλεμα!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1813 Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης της κλασικής μουσικής Ρίχαρντ Βάγκνερ.

1825 Πεθαίνει (δολοφονείται από Ελληνα) η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1885 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ, ο πλέον σημαντικός εκπρόσωπος του ρεύματος του γαλλικού ρομαντισμού.

1894 Γεννιέται η κομμουνίστρια λογοτέχνης Ελλη Αλεξίου. Ενιωθε τη στράτευσή της συνυφασμένη με τη ζωή της: «Αγαπώ τη ζωή γιατί είμαι στο Κόμμα». Σε συνέντευξή της το 1988, είχε πει: «Ευγνωμονώ σας σπουδές, ευγνωμονώ σε δασκαλίκι, ευγνωμονώ σε ιδεολογία μου, ευγνωμονώ σας, διωγμοί και κυνηγητά της Αντίστασης... Γεμίσατε περιεχόμενο τη ζωή μου»...

1939 Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας για στρατιωτική συνεργασία («Χαλύβδινο Σύμφωνο»).

1943 Το Προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προτείνει στα Κομμουνιστικά Κόμματα την αυτοδιάλυση της Διεθνούς.

1947 Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, υπογράφει το νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα (Δόγμα Τρούμαν).

1963 Κράτος και παρακράτος προχωρούν σε δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη.

1966 Πραγματοποιείται η 4η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

1967 Βρίσκεται στη Ρόδο, ξεβρασμένο από τη θάλασσα, το σώμα του αγωνιστή προοδευτικού δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά.

1968 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή του τονίζει πως «οι Κομμουνιστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, ενέκριναν τις αποφάσεις της 12ηςΟλομέλειας του ΚΚΕ και καταδίκασαν τη δεξιά οπορτουνιστική γραμμή και τη φραξιονιστική διασπαστική δράση της ομάδας Παρτσαλίδη». Επίσης, επέκρινε τη στάση του λεγόμενου «Γραφείου της ΚΕ για το εσωτερικό», που αυτοανακηρύχθηκε σε καθοδήγηση αυθαίρετα και αντικαταστατικά, υιοθετώντας τις απόψεις της διασπαστικής ομάδας και συντονίζοντας τις ενέργειες και τα σχέδια μαζί της.

1973 Το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό, για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου, προδίδεται και καταστέλλεται. Ακολουθούν αθρόες συλλήψεις και βασανισμοί εμπλεκομένων ή υπόπτων για συμμετοχή στο Κίνημα.

1975 Με βούλευμα του πενταμελούς Συμβουλίου Εφετών, 24 από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

1986 Την αποδοχή της αμερικανικής πρότασης για την επανάληψη παραγωγής χημικών όπλων, που είχε διακοπεί για 17 χρόνια, αποφασίζουν οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

2005 Πεθαίνει ο Χαρίλαος Φλωράκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ