Παρασκευή 22 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Ξεκίνησε ο τρίτος γύρος συνομιλιών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε χτες ο τρίτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα, με αντικείμενο την εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Οπως και σε προηγούμενες συναντήσεις, η κουβανική αντιπροσωπεία είχε επικεφαλής την Χοσεφίνα Βιδάλ, γενική διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, υπεύθυνη για τις ΗΠΑ, και αυτή των ΗΠΑ, την Ρομπέρτα Τζάκομπσον, υπεύθυνη για ζητήματα Δυτικού Ημισφαιρίου. Η Κουβανή διπλωμάτης χαρακτήρισε δίκαιη την απόφαση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αποκλείσει τη χώρα της από τη λίστα των χωρών - υποστηρικτών της διεθνούς τρομοκρατίας, καθώς και για την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά τη διευκόλυνση στις τραπεζικές υπηρεσίες της διπλωματικής αποστολής της Κούβας στην Ουάσιγκτον.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη, ωστόσο έχει πολλά σημεία που πρέπει λυθούν και κυρίως αυτά που απαιτεί η Κούβα, για συνολική άρση του πολύμορφου αποκλεισμού καθώς και την επιστροφή της βάσης του Γκουαντάναμο, που ακόμα διατηρούν οι ΗΠΑ στο νησί. Επίσης, ζητάει να γίνει σεβαστή η μη ανάμειξη στα εσωτερικά του άλλου.

Η Αμερικανή διπλωμάτης, επίσης, σημείωσε ότι παρά τις εξαγγελίες της 17ης του περασμένου Δεκέμβρη, μια εις βάθος αλλαγή των σχέσεων με την Κούβα θα απαιτήσει νομοθετική δράση για την άρση του αποκλεισμού και υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «έχει προτρέψει το Κογκρέσο να ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια, για να ξεπεραστεί το σύστημα κυρώσεων και των νόμων που τις επιβάλλουν». Επίσης, εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν και άλλα βήματα ακόμα και μέχρι τα εγκαίνια πρεσβειών αντίστοιχα στις δύο χώρες.

Βεβαίως, η όλη προσέγγιση που γίνεται με πιο διαλλακτική τακτική από την κυβέρνηση Ομπάμα, δεν αλλάζει από την πλευρά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού το στόχο που έχει διακηρυχθεί, δηλαδή να χτυπηθούν οι κατακτήσεις και τα επιτεύγματα που έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ