Παρασκευή 22 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1813 Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης της κλασικής μουσικής Ρίχαρντ Βάγκνερ.

1825 Πεθαίνει (δολοφονείται από Ελληνα) η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1885 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ, ο πλέον σημαντικός εκπρόσωπος του ρεύματος του γαλλικού ρομαντισμού.

1894 Γεννιέται η κομμουνίστρια λογοτέχνης Ελλη Αλεξίου. Ενιωθε τη στράτευσή της συνυφασμένη με τη ζωή της: «Αγαπώ τη ζωή γιατί είμαι στο Κόμμα». Σε συνέντευξή της το 1988, είχε πει: «Ευγνωμονώ σας σπουδές, ευγνωμονώ σε δασκαλίκι, ευγνωμονώ σε ιδεολογία μου, ευγνωμονώ σας, διωγμοί και κυνηγητά της Αντίστασης... Γεμίσατε περιεχόμενο τη ζωή μου»...

1939 Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας για στρατιωτική συνεργασία («Χαλύβδινο Σύμφωνο»).

1943 Το Προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προτείνει στα Κομμουνιστικά Κόμματα την αυτοδιάλυση της Διεθνούς.

1947 Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, υπογράφει το νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα (Δόγμα Τρούμαν).

1963 Κράτος και παρακράτος προχωρούν σε δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη.

1966 Πραγματοποιείται η 4η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

1967 Βρίσκεται στη Ρόδο, ξεβρασμένο από τη θάλασσα, το σώμα του αγωνιστή προοδευτικού δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά.

1968 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή του τονίζει πως «οι Κομμουνιστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, ενέκριναν τις αποφάσεις της 12ηςΟλομέλειας του ΚΚΕ και καταδίκασαν τη δεξιά οπορτουνιστική γραμμή και τη φραξιονιστική διασπαστική δράση της ομάδας Παρτσαλίδη». Επίσης, επέκρινε τη στάση του λεγόμενου «Γραφείου της ΚΕ για το εσωτερικό», που αυτοανακηρύχθηκε σε καθοδήγηση αυθαίρετα και αντικαταστατικά, υιοθετώντας τις απόψεις της διασπαστικής ομάδας και συντονίζοντας τις ενέργειες και τα σχέδια μαζί της.

1973 Το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό, για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου, προδίδεται και καταστέλλεται. Ακολουθούν αθρόες συλλήψεις και βασανισμοί εμπλεκομένων ή υπόπτων για συμμετοχή στο Κίνημα.

1975 Με βούλευμα του πενταμελούς Συμβουλίου Εφετών, 24 από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

1986 Την αποδοχή της αμερικανικής πρότασης για την επανάληψη παραγωγής χημικών όπλων, που είχε διακοπεί για 17 χρόνια, αποφασίζουν οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

2005 Πεθαίνει ο Χαρίλαος Φλωράκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ