Στο Στούντιο του Στεκιού |
Σε ό,τι αφορά τις καλλιτεχνικές ομάδες της ΚΝΕ, έχουν ήδη εγκατασταθεί οι υπάρχουσες ομάδες, ενώ υπό διαμόρφωση βρίσκονται και νέες. Υπενθυμίζεται ότι για τους ενδιαφερόμενους οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται είτε με την παρουσία στις πρόβες των ομάδων τις αντίστοιχες μέρες και ώρες, είτε στα στοιχεία επικοινωνίας του στεκιού.
Πρόβα της Θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ |
Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ δουλεύει πάνω στο θεατρικό του Γιάννη Ρίτσου «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών». Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε την πρώτη φορά σαν μονόπρακτο δράμα, λίγο μετά το Δεκέμβρη του '44, στα Τρίκαλα, με αρχικό τίτλο: «Η Αθήνα στ' άρματα». Με αυτή τη μορφή ανέβηκε στην Κοζάνη το Φλεβάρη του '45. Το 1958 κυκλοφορεί το έργο στην τελική του μορφή από το εκδοτικό του ΚΚΕ «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις». Στο «Πέρα απ' τον ίσκιο των κυπαρισσιών», όπως σημειώνεται στον πρόλογο της έκδοσης, που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή», «ο Ρίτσος σμιλεύει με την τέχνη του τη μορφή του κομμουνιστή - λαϊκού αγωνιστή, που στάθηκε πρότυπο παλικαριάς και αυτοθυσίας, αλλά και πρότυπο ανθρωπιάς. Στο ηθικό ανάστημα αυτού του λαϊκού αγωνιστή θα βρει ο αναγνώστης κι ο θεατής τα αληθινά μέτρα του ανθρώπου». Η υπόθεση του θεατρικού είναι η αντίσταση του λαού μας, σε μια συνοικία της Αθήνας, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές απέναντι στους Γερμανούς φασίστες και τους ντόπιους εκμεταλλευτές και συνεργάτες τους.
Ταυτόχρονα, το συγκρότημα της ΚΝΕ δουλεύει πάνω στα τραγούδια που τραγουδούσαν οι κρατούμενες στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ, εκεί όπου η οργανωμένη πάλη των γυναικών κρατουμένων, με μπροστάρηδες τις κομμουνίστριες, βγήκε νικήτρια στη σύγκρουσή της με το αστικό κράτος και τους εκμεταλλευτές. Τραγούδια για τη ζωή τους στη φυλακή, τραγούδια για τις γυναίκες που τις αποχαιρετούσαν πριν τις πάρουν για εκτέλεση: «Και κάθε τόσο μας παίρνουν και μία, αύριο μπορεί η δική μου σειρά,/ γεια σας αδέρφια, στερνό μας τραγούδι, γεια σας αδέρφια θα 'ρθει η λευτεριά». Η βάση θα είναι ο δίσκος - ηχητική μαρτυρία που είχε κυκλοφορήσει από χορωδία γυναικών, που ήταν κρατούμενες στις φυλακές Αβέρωφ, αλλά το συγκρότημα της ΚΝΕ στοχεύει να ψάξει και να μελοποιήσει κι άλλα ποιήματα.
Από τη βιβλιοπαρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε |
Η πρώτη, μια μόλις μέρα πριν την 9η Μάη ήταν η βιβλιοπαρουσίαση του «Ποιος βοήθησε το Χίτλερ;» του Ιβάν Μαΐσκι. Τη βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποίησε ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς και το βιβλίο αυτό συμβάλλει στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, στον αντίποδα της αστικής επιχείρησης για την αναθεώρηση και παραχάραξη της Ιστορίας και της αντιδραστικής - αντιεπιστημονικής θεωρίας ταύτισης φασισμού - κομμουνισμού, όπως επίσης και στα σύγχρονα διδάγματα που προκύπτουν από την ιστορική αυτή περίοδο. Στην εκδήλωση ακολούθησε και προβολή σοβιετικών animation, που, με γλαφυρό τρόπο, αναδεικνύουν τη γέννηση του φασισμού και των ιμπεριαλιστικών πολέμων από τη «μήτρα» του καπιταλισμού.
Η επόμενη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, περιελάμβανε μέσα από κείμενα και απαγγελίες μια πρώτη γνωριμία με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Γειτονιές του κόσμου». Οι «Γειτονιές του κόσμου» γράφτηκαν την περίοδο που ο Ρίτσος ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο και στον Αϊ-Στράτη. Το συγκεκριμένο ποίημα εκτείνεται σε μια μεγάλη χρονική περίοδο και ποιητικά ανασυνθέτει όλη τη δεκαετία του '40.
Επίσης, η ΚΝΕ γνωρίζοντας τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σήμερα για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αλλά και τη δυσκολία που έχουν σήμερα ερασιτεχνικές, νέες καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν, ακόμα και να βρουν χώρο, για να μπορέσουν να κάνουν τις πρόβες τους, στο πρόγραμμα του Στεκιού έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες ώρες και μέρες που θα είναι ανοιχτό σε αυτές τις ομάδες.
Πιο συγκεκριμένα, κάθε Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή σε συγκεκριμένες ώρες (βλέπε παρακάτω) το στούντιο και ο χώρος των εκδηλώσεων θα είναι ανοιχτός για πρόβες καλλιτεχνικών ομάδων, μαθητικών συγκροτημάτων, κατόπιν συνεννόησης με την Ομάδα λειτουργίας του Στεκιού. Ακόμα, όλα τα πρωινά ο χώρος θα είναι ανοιχτός για ερευνητικές ομάδες και ομάδες συλλογικών εργασιών, κατόπιν επικοινωνίας με την Ομάδα του Στεκιού.
Από το Σάββατο 23/5, στο χώρο του στεκιού θα λειτουργεί επίσης έκθεση με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».
Εκδηλώσεις:
Πέμπτη 21 Μάη, 19.00: «Σώζοντας το Στάλινγκραντ και την ανθρώπινη ελπίδα»
Πέμπτη 28 Μάη, 19.00: Παρουσίαση συλλογικής εργασίας από φοιτητές του Ιστορικού - Αρχαιολογικού: «Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Το ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα αμφιθέατρα».
Παρασκευή 29 Μάη, 20.00: Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Για τον Αναρχισμό», των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Μαθήματα και πρόβες:
Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00: Μάθημα μπουζουκιού.
Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00: Μάθημα φωνητικής κι ορθοφωνίας.
Κάθε Τρίτη, 17.00 - 19.00: Μάθημα κιθάρας.
Κάθε Τρίτη, 19.00 - 21.30: Συγκρότημα της ΚΝΕ.
Κάθε Τετάρτη, 17.00 - 19.00: Λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ.
Κάθε Τετάρτη, 18.00 - 21.00: Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.
Κάθε Πέμπτη, 17.00 - 19.00: Ροκ συγκρότημα της ΚΝΕ.
Κάθε Πέμπτη 19.00 - 21.00: Ομάδα σύγχρονου χορού.
Κάθε Παρασκευή 18.00 - 20.00: «Παίζω και Δημιουργώ!»
Κάθε Πέμπτη, 19.00 - 21.00: Το Στέκι θα είναι ανοιχτό για πρόβες μουσικών σχημάτων.
Κάθε Σάββατο 09.00 - 12.00 και 18.00 - 21:00 και κάθε Κυριακή 18.00 - 21.00: Το Στέκι θα είναι ανοιχτό για πρόβες μουσικών και θεατρικών σχημάτων. Απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση με την Ομάδα λειτουργίας.
Κάθε Σάββατο, 12.00 - 15.00: Παραδοσιακό σχήμα.
Σημαντική πλευρά από τις πρώτες μέρες λειτουργίας είναι οι προσφορές συντρόφων και φίλων για τις ανάγκες του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η προσφορά πολλών ποιητικών και λογοτεχνικών εκδόσεων για τη βιβλιοθήκη του στεκιού από την προσωπική βιβλιοθήκη του δρ. φιλολογίας Γ. Λέφα, η προσφορά σημαντικών δίσκων πολιτικού τραγουδιού από το ζεύγος Γαρίδα, παραδοσιακών φορεσιών για το βεστιάριο της κα Παπουτσή, καθώς και ενός πιάνου από την κα Ασ. Μηλιαρονικολάκη. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι παραδοσιακές φορεσιές στην ΚΝΕ έχει δωρίσει και η Βαγγελιώ Λύτρα, που έχει «φύγει» από τη ζωή. Χρόνια, μαζί με τη χορευτική ομάδα, που είχε, έδιναν το «παρών» στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».