Πέμπτη 21 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σώζοντας το Στάλινγκραντ και την ανθρώπινη ελπίδα...

Οπως είχε ανακοινωθεί από τα εγκαίνια κιόλας του Στεκιού, οι πρώτες εκδηλώσεις θα είναι αφιερωμένες στα 70 χρόνια που συμπληρώνονται από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Σε αυτή τη μέρα θα είναι λοιπόν αφιερωμένη και η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 19.00.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Σώζοντας το Στάλινγκραντ και την ανθρώπινη ελπίδα», θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα στη μάχη του Στάλινγκραντ και γενικότερα στη μεγάλη προσφορά της ΕΣΣΔ στη Νίκη των Λαών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν απαγγελίες που θα ανασυνθέτουν το χρονικό της μεγάλης μάχης του Στάλινγκραντ.

Στο σημερινό 4σέλιδο ΝΕΟΛΑΙΑ μπορούμε να βρούμε:

-- Ρεπορτάζ για το Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ που μετατρέπεται σε «κυψέλη» νεανικής δημιουργίας. Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, πρόβες, καλλιτεχνικά μαθήματα και νέες δραστηριότητες.

-- Ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας, πέρα από την ασύγκριτη φυσική ομορφιά του, συνδέεται και με μεγάλες στιγμές του λαϊκού μας κινήματος. Εκεί λοιπόν, στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας, η ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ οργανώνουν πεζοπορία στις 7 Ιούνη.

-- Νέα στοιχεία, που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση, φέρνει η Ετήσια Εκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα 2014, όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ).

-- Προτάσεις για συναυλίες και εκπτωτικά κουπόνια για κινηματογράφο.

Κάθε Παρασκευή φτιάχνουμε τους δικούς μας παραμυθένιους ήρωες...

Από τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Από τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Από αύριο Παρασκευή και κάθε Παρασκευή, 18.00-20.00, με τίτλο «Παίζω και Δημιουργώ!», εγκαινιάζονται στο Στέκι πολύμορφες δραστηριότητες για παιδιά (προσχολικής ηλικίας και μικρών τάξεων δημοτικού) από ομάδα παιδαγωγών.

Η ομάδα παιδαγωγών που επιμελείται τις δραστηριότητες, καλεί τους μικρούς μας φίλους «να δημιουργήσουμε τους δικούς μας παραμυθένιους ήρωες!».

Ποιος θα δώσει το τέλος στην ιστορία;

Οπως λέει στον «Ριζοσπάστη» η ομάδα των παιδαγωγών που επιμελείται αυτές τις δραστηριότητες: «Με βάση παραμύθια που γνωρίζουν κι αγαπούν τα παιδιά, θέλουμε να μπερδέψουμε τους ήρωες, να βάλουμε κι εμάς μέσα, να βάλουμε τους ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά. Μέσα απ' όλα αυτά, από διάφορες πολύμορφες δραστηριότητες, θέλουμε να δείξουμε ότι ο καθένας από μας κι όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε! Οτι μπορούμε να δώσουμε το τέλος που εμείς θέλουμε κι επιλέγουμε, τόσο στα παραμύθια, όσο και στην πραγματική ζωή!».

Χρήσιμες πληροφορίες
  • Για πληροφορίες, συμμετοχές και διευκρινίσεις τα στοιχεία επικοινωνίας είναι: e-mail: steki@kne.gr και τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00).
  • Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ που λειτουργούν στο Στέκι μπορούν είτε να δηλώσουν συμμετοχή στο email και στο τηλέφωνο του Στεκιού είτε να προσέλθουν στις πρόβες των ομάδων τις αντίστοιχες μέρες και ώρες.
  • Η καταληκτική ημερομηνία για να δηλώσει κανείς συμμετοχή σε μαθήματα ή σε κάποια ομάδα της ΚΝΕ είναι την Παρασκευή 5 Ιούνη.
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Κυψέλη» πλούσιας νεανικής δημιουργίας

Στο Στούντιο του Στεκιού
Στο Στούντιο του Στεκιού
Δυο βδομάδες λειτουργίας μετρά το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ που εγκαινιάστηκε στις 25 Απρίλη στο κτίριο της οδού Τροίας 36. Αν και ακόμα στην αρχή, φαίνεται η ανάγκη που υπήρχε για τη δημιουργία του, αν κρίνει κανείς από το πώς αγκαλιάζουν το χώρο αυτό σα δικό τους χώρο, σύντροφοι και φίλοι που έχουν ήδη επισκεφτεί και δουλέψει στο Στέκι. Οι καλλιτεχνικές ομάδες της ΚΝΕ έχουν ήδη εγκατασταθεί, οι πρόβες για παραγωγές του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αλλά και για άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει, οι πρώτες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, ενώ έχουν ξεκινήσει και τα πρώτα οργανωμένα μαθήματα. Σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον συντρόφων και φίλων που επικοινωνούν με την ομάδα λειτουργίας του Στεκιού και στις οργανώσεις τους, ρωτώντας πώς και οι ίδιοι μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες, καταθέτοντας σκέψεις και προτάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις καλλιτεχνικές ομάδες της ΚΝΕ, έχουν ήδη εγκατασταθεί οι υπάρχουσες ομάδες, ενώ υπό διαμόρφωση βρίσκονται και νέες. Υπενθυμίζεται ότι για τους ενδιαφερόμενους οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται είτε με την παρουσία στις πρόβες των ομάδων τις αντίστοιχες μέρες και ώρες, είτε στα στοιχεία επικοινωνίας του στεκιού.

Ενδιαφέρουσες παραγωγές

Πρόβα της Θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ
Πρόβα της Θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ
Στην πρώτη αυτή φάση λειτουργίας το βάρος πέφτει στην προετοιμασία εκδηλώσεων και παραγωγών για το 41ο Φεστιβάλ.

Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ δουλεύει πάνω στο θεατρικό του Γιάννη Ρίτσου «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών». Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε την πρώτη φορά σαν μονόπρακτο δράμα, λίγο μετά το Δεκέμβρη του '44, στα Τρίκαλα, με αρχικό τίτλο: «Η Αθήνα στ' άρματα». Με αυτή τη μορφή ανέβηκε στην Κοζάνη το Φλεβάρη του '45. Το 1958 κυκλοφορεί το έργο στην τελική του μορφή από το εκδοτικό του ΚΚΕ «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις». Στο «Πέρα απ' τον ίσκιο των κυπαρισσιών», όπως σημειώνεται στον πρόλογο της έκδοσης, που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή», «ο Ρίτσος σμιλεύει με την τέχνη του τη μορφή του κομμουνιστή - λαϊκού αγωνιστή, που στάθηκε πρότυπο παλικαριάς και αυτοθυσίας, αλλά και πρότυπο ανθρωπιάς. Στο ηθικό ανάστημα αυτού του λαϊκού αγωνιστή θα βρει ο αναγνώστης κι ο θεατής τα αληθινά μέτρα του ανθρώπου». Η υπόθεση του θεατρικού είναι η αντίσταση του λαού μας, σε μια συνοικία της Αθήνας, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές απέναντι στους Γερμανούς φασίστες και τους ντόπιους εκμεταλλευτές και συνεργάτες τους.

Ταυτόχρονα, το συγκρότημα της ΚΝΕ δουλεύει πάνω στα τραγούδια που τραγουδούσαν οι κρατούμενες στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ, εκεί όπου η οργανωμένη πάλη των γυναικών κρατουμένων, με μπροστάρηδες τις κομμουνίστριες, βγήκε νικήτρια στη σύγκρουσή της με το αστικό κράτος και τους εκμεταλλευτές. Τραγούδια για τη ζωή τους στη φυλακή, τραγούδια για τις γυναίκες που τις αποχαιρετούσαν πριν τις πάρουν για εκτέλεση: «Και κάθε τόσο μας παίρνουν και μία, αύριο μπορεί η δική μου σειρά,/ γεια σας αδέρφια, στερνό μας τραγούδι, γεια σας αδέρφια θα 'ρθει η λευτεριά». Η βάση θα είναι ο δίσκος - ηχητική μαρτυρία που είχε κυκλοφορήσει από χορωδία γυναικών, που ήταν κρατούμενες στις φυλακές Αβέρωφ, αλλά το συγκρότημα της ΚΝΕ στοχεύει να ψάξει και να μελοποιήσει κι άλλα ποιήματα.

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και δραστηριότητες

Από τη βιβλιοπαρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε
Από τη βιβλιοπαρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε
Επίσης, αυτές τις δύο βδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί και οι δύο πρώτες εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και στα σύγχρονα διδάγματά της.

Η πρώτη, μια μόλις μέρα πριν την 9η Μάη ήταν η βιβλιοπαρουσίαση του «Ποιος βοήθησε το Χίτλερ;» του Ιβάν Μαΐσκι. Τη βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποίησε ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς και το βιβλίο αυτό συμβάλλει στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, στον αντίποδα της αστικής επιχείρησης για την αναθεώρηση και παραχάραξη της Ιστορίας και της αντιδραστικής - αντιεπιστημονικής θεωρίας ταύτισης φασισμού - κομμουνισμού, όπως επίσης και στα σύγχρονα διδάγματα που προκύπτουν από την ιστορική αυτή περίοδο. Στην εκδήλωση ακολούθησε και προβολή σοβιετικών animation, που, με γλαφυρό τρόπο, αναδεικνύουν τη γέννηση του φασισμού και των ιμπεριαλιστικών πολέμων από τη «μήτρα» του καπιταλισμού.

Η επόμενη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, περιελάμβανε μέσα από κείμενα και απαγγελίες μια πρώτη γνωριμία με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Γειτονιές του κόσμου». Οι «Γειτονιές του κόσμου» γράφτηκαν την περίοδο που ο Ρίτσος ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο και στον Αϊ-Στράτη. Το συγκεκριμένο ποίημα εκτείνεται σε μια μεγάλη χρονική περίοδο και ποιητικά ανασυνθέτει όλη τη δεκαετία του '40.

Επίσης, η ΚΝΕ γνωρίζοντας τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σήμερα για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αλλά και τη δυσκολία που έχουν σήμερα ερασιτεχνικές, νέες καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν, ακόμα και να βρουν χώρο, για να μπορέσουν να κάνουν τις πρόβες τους, στο πρόγραμμα του Στεκιού έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες ώρες και μέρες που θα είναι ανοιχτό σε αυτές τις ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή σε συγκεκριμένες ώρες (βλέπε παρακάτω) το στούντιο και ο χώρος των εκδηλώσεων θα είναι ανοιχτός για πρόβες καλλιτεχνικών ομάδων, μαθητικών συγκροτημάτων, κατόπιν συνεννόησης με την Ομάδα λειτουργίας του Στεκιού. Ακόμα, όλα τα πρωινά ο χώρος θα είναι ανοιχτός για ερευνητικές ομάδες και ομάδες συλλογικών εργασιών, κατόπιν επικοινωνίας με την Ομάδα του Στεκιού.

Από το Σάββατο 23/5, στο χώρο του στεκιού θα λειτουργεί επίσης έκθεση με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και προβών για το μήνα Μάη

Εκδηλώσεις:

Πέμπτη 21 Μάη, 19.00: «Σώζοντας το Στάλινγκραντ και την ανθρώπινη ελπίδα»

Πέμπτη 28 Μάη, 19.00: Παρουσίαση συλλογικής εργασίας από φοιτητές του Ιστορικού - Αρχαιολογικού: «Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Το ξαναγράψιμο της Ιστορίας στα αμφιθέατρα».

Παρασκευή 29 Μάη, 20.00: Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Για τον Αναρχισμό», των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Μαθήματα και πρόβες:

Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00: Μάθημα μπουζουκιού.

Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00: Μάθημα φωνητικής κι ορθοφωνίας.

Κάθε Τρίτη, 17.00 - 19.00: Μάθημα κιθάρας.

Κάθε Τρίτη, 19.00 - 21.30: Συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 17.00 - 19.00: Λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 18.00 - 21.00: Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη, 17.00 - 19.00: Ροκ συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη 19.00 - 21.00: Ομάδα σύγχρονου χορού.

Κάθε Παρασκευή 18.00 - 20.00: «Παίζω και Δημιουργώ!»

Κάθε Πέμπτη, 19.00 - 21.00: Το Στέκι θα είναι ανοιχτό για πρόβες μουσικών σχημάτων.

Κάθε Σάββατο 09.00 - 12.00 και 18.00 - 21:00 και κάθε Κυριακή 18.00 - 21.00: Το Στέκι θα είναι ανοιχτό για πρόβες μουσικών και θεατρικών σχημάτων. Απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση με την Ομάδα λειτουργίας.

Κάθε Σάββατο, 12.00 - 15.00: Παραδοσιακό σχήμα.

Σημαντικές προσφορές

Σημαντική πλευρά από τις πρώτες μέρες λειτουργίας είναι οι προσφορές συντρόφων και φίλων για τις ανάγκες του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η προσφορά πολλών ποιητικών και λογοτεχνικών εκδόσεων για τη βιβλιοθήκη του στεκιού από την προσωπική βιβλιοθήκη του δρ. φιλολογίας Γ. Λέφα, η προσφορά σημαντικών δίσκων πολιτικού τραγουδιού από το ζεύγος Γαρίδα, παραδοσιακών φορεσιών για το βεστιάριο της κα Παπουτσή, καθώς και ενός πιάνου από την κα Ασ. Μηλιαρονικολάκη. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι παραδοσιακές φορεσιές στην ΚΝΕ έχει δωρίσει και η Βαγγελιώ Λύτρα, που έχει «φύγει» από τη ζωή. Χρόνια, μαζί με τη χορευτική ομάδα, που είχε, έδιναν το «παρών» στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον Ναζίμ Χικμέτ

«Ανοίγουμε τις πόρτες,

κλείνουμε τις πόρτες,

δρασκελάμε τις πόρτες

και στο τέρμα του μοναδικού μας ταξιδιού

μήτε πολιτεία

μήτε και λιμάνι.

Το τραίνο εκτροχιάζεται,

το πλοίο ναυαγεί,

τ' αεροπλάνο συντρίβεται.

Ενα μονάχα επισκεπτήριο στον πάγο χαραγμένο.

Αν είχα δικαίωμα εκλογής

να ξαναρχίσω ή όχι τούτο το ταξίδι,

θα το ξανάρχιζα».

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που αγκαλιάζουν το Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στις 13 και 14 Ιούνη, για τον κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Την Τετάρτη 10 Ιούνη, στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί συναυλία από τουρκικό μουσικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ», αλλά και με τη συμμετοχή νέων Ελλήνων καλλιτεχνών με μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες, ανάμεσά τους και ο γνωστός κι εδώ στην Ελλάδα Ζουλφί Λιβανελί.

Η είσοδος θα γίνει με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίζεται και τις ίδιες τις μέρες του Επιστημονικού Συνεδρίου.

Στην έναρξή του, το Σάββατο 13 Ιούνη, θα παρακολουθήσουμε δραματοποιημένο απόσπασμα από το μνημειώδες κι άγνωστο έπος στο ελληνικό κοινό, «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου», καθότι δεν έχει μεταφραστεί εδώ στην Ελλάδα, αν και είναι ίσως το σημαντικότερο έργο του. Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται στην ηρωική κομσομόλα παρτιζάνα Ζόγια, που απαγχονίστηκε από τους Γερμανούς φασίστες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης. Θα παρακολουθηθεί από το ελληνικό κοινό με υπέρτιτλους.

Στη λήξη του Συνεδρίου, την Κυριακή 14 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί χοροθεατρική παράσταση με τίτλο «Μονάκριβή μου», βασισμένη σε γράμματα και ποιήματα του Χικμέτ από τη φυλακή με πρωτότυπη χορογραφία και μουσική από νέους Ελληνες δημιουργούς.

Το ΚΚΕ τιμά τα 90 χρόνια του Μ. Θεοδωράκη με μια μεγάλη συναυλία

Ο Μ. Θεοδωράκης διευθύνει στο 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Ο Μ. Θεοδωράκης διευθύνει στο 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
«Αποφασίσαμεν και διατάσσομεν: απαγορεύονται καθ' άπασαν την Επικράτειαν και καθ' οιονδήποτε τρόπον η μετάδοσις ή εκτέλεσις μουσικής και ασμάτων του κομμουνιστού Μίκη Θεοδωράκη, αρχηγού της κομμουνιστικής Νεολαίας Λαμπράκη, τα οποία, εκτός των άλλων, αποτελούν και μέσον συνδέσμου μεταξύ των κομμουνιστών». Με αυτή τη διαταγή του Ιούνη του 1967, η δικτατορία των συνταγματαρχών απαγόρεψε να ακούγονται τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη.

Ενα μόνο στιγμιότυπο από τη ζωή του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια ζωής.

Αυτόν το δημιουργό και την πορεία του τιμά η ΚΕ του ΚΚΕ, με μεγάλη εκδήλωση - συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Ιούνη, στις 20.30, στο Θέατρο Πέτρας του Δήμου Πετρούπολης.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια από διάφορα έργα του συνθέτη. Θα ερμηνεύσουν οι Μαρία Φαραντούρη, Λάκης Χαλκιάς, Βασίλης Λέκκας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μίλτος Πασχαλίδης και Ρίτα Αντωνοπούλου. Θα ενορχηστρώσει ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης.


Ο Μ. Θεοδωράκης με Λαμπράκηδες του Πειραιά, στην Πορεία Ειρήνης του 1965
Ο Μ. Θεοδωράκης με Λαμπράκηδες του Πειραιά, στην Πορεία Ειρήνης του 1965
Πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας

Ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας πέρα από την ασύγκριτη φυσική ομορφιά του συνδέεται και με μεγάλες στιγμές του λαϊκού μας κινήματος. Εκεί, λοιπόν, στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας, το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ οργανώνουν πεζοπορία στις 7 Ιούνη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συνδυάζει την αναψυχή και τη σωματική άσκηση με τη γνωριμία ιστορικών τόπων που αφορούν τη δράση του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ.

Η διαδρομή αφορά ένα μικρό μέρος από τα μονοπάτια που συνέδεαν την Αθήνα με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αποτελεί τμήμα ενός συμπλέγματος μονοπατιών που χρησιμοποιούνταν σ' όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ για το χτύπημα των δυνάμεων των ναζί. Αργότερα, τα ίδια μονοπάτια χρησιμοποιήθηκαν για το πέρασμα αγωνιστών από την Αθήνα στις περιοχές όπου είχε τον έλεγχο ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Το Δεκέμβρη του '44 στη μονή Κλειστών συνεδρίαζε η ΚΕ του ΕΑΜ, ενώ μάχες στην περιοχή δόθηκαν και το '43 και το '48.

Στα χνάρια του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ...

Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικο-Βοιωτίας σε μια εκταση που κάλυπτε τους ορεινούς όγκους του Ελικώνα, του Κιθαιρώνα και της Πάρνηθας έδρασε το 34ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.

Το 34ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ πήρε μέρος σε πολλές μάχες στη Βοιωτία και την Αττική.

Αναφέρουμε ορισμένες οι οποίες βρίσκονται εγγύτερα στην διαδρομή που θα ακολουθηθεί στις 7 Ιούνη.

Στις 14 Αυγούστου 1943 χτύπησε σε ενέδρα ιταλικά και γερμανικά οχήματα στη θέση «Σαλίγκαρος» κοντά στα Βίλλια.

Το 34ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ εδραίωσε τη θέση του στο υψίπεδο που σχηματίζουν τα πέντε Δερβενοχώρια (Πύλη, Σκούρτα, Στεφάνη (Κρώρα), Πάνακτος (Κακονισκύρι) και Καβάσιλα), βόρεια της Πάρνηθας ενώ στον έλεγχό του είχε και τα χωριά Αγιος Θωμάς (Λιάτανη), Κλειδί και Ασωπία (Χλεμποτσάρι) μέχρι την παραλία του Συκάμινου.

Τμήμα της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Χασιάς (από το βιβλίο του Στ. Σαράφη)
Τμήμα της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Χασιάς (από το βιβλίο του Στ. Σαράφη)
Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας (8 Σεπτέμβρη 1943) και χάρη στα όπλα που πήρε από τους Ιταλούς το 34ο Σύνταγμα αύξησε τη δύναμή του σε πέντε τάγματα (850 αντάρτες).

Στις 16 Οκτώβρη, ένας λόχος της 11ης Αεροπορικής Μεραρχίας των ναζί που είχε εξορμήσει από την Ελευσίνα εγκλωβίστηκε από τα πυκνά πυρά ανταρτών και οπλισμένων κατοίκων έξω από την Πύλη και υπέκυψε μετά από πολύωρη μάχη. Σκοτώθηκαν 45 Γερμανοί, ενώ αιχμαλωτίστηκαν επίσης 45.

Επί δύο μέρες ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με συνεχείς γερμανικές ενισχύσεις από Ελευσίνα, Μάζι και Θήβα.

Η τριήμερη μάχη άφησε πίσω της 150 νεκρούς Γερμανούς, αλλά και το κάψιμο των Δερβενοχωρίων τα οποία όμως συνέχισαν να λειτουργούν ως πύλες διόδου μεταξύ των περιοχών που είχαν απελευθερώσει το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ και της Αθήνας.

...και της 126ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ

Η γνωστότερη επιχείρηση του ΔΣΕ στην περιοχή είναι αυτής της 126ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ.

Τάγμα της με διοικητή τον Κώστα Αντωνόπουλο (Κρόνο), τον Γενάρη του 1948, ξεκίνησε από τον Παρνασσό, διέσχισε τη Βοιωτία και επιχείρησε να εγκατασταθεί στην Πάρνηθα και τα Γεράνεια.

Από το Δελτίο Ειδήσεων του ΔΣΕ στις 18 του Φλεβάρη 1948 αντλούμε τις παρακάτω πληροφορίες:

Τμήματα του ΔΣΕ του Αρχηγείου Ρούμελης στις 5 και 6 του Φλεβάρη ενήργησαν διείσδυση στην Πάρνηθα και στην περιοχή της 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Με πρασινοκίτρινο το μονοπάτι που θα διασχίσουν οι πεζοπόροι στις 7 Ιούνη
Με πρασινοκίτρινο το μονοπάτι που θα διασχίσουν οι πεζοπόροι στις 7 Ιούνη
Στις 6 του Φλεβάρη, τμήματα του ίδιου Αρχηγείου ενήργησαν επίθεση και κατέλαβαν την Πύλη. Οι μοναρχοφασίστες είχαν απώλειες 9 νεκρούς και περισσότερους τραυματίες. Ανάμεσα στα λάφυρα που κυρίευσαν οι μαχητές του ΔΣΕ είναι και 15 τουφέκια, τρόφιμα, ιματισμός και αρχείο χωροφυλακής και άλλα.

Την ίδια μέρα, τμήματα του ΔΣΕ μπήκαν στα Σκούρτα. Στην εμφάνισή τους, οι χωροφύλακες και ΜΑΥδες εγκατέλειψαν το χωριό πανικόβλητοι.

Στις 9/2 τμήματα του ΔΣΕ συγκρούστηκαν με μεγάλες δυνάμεις του αστικού στρατού στον Κιθαιρώνα. Ο αστικός στρατός χρησιμοποίησε σε μεγάλη κλίμακα αεροπορία και τανκ για να τα αντιμετωπίσει. Στη μάχη, που κράτησε 4 ώρες, τα τμήματα του ΔΣΕ προξένησαν σοβαρές απώλειες στους μοναρχοφασίστες.

Στις 10/2 τμήματα του ΔΣΕ μπήκαν σε Νεοχώρι και Λεύκτρα των Θηβών, σαρώνοντας τους ΜΑΥδες. 30 νέοι με ενθουσιασμό ακολούθησαν τα τμήματα του ΔΣΕ και κατατάχθηκαν στις γραμμές του. Παρόλα αυτά ο συσχετισμός δύναμης ήταν συντριπτικός σε βάρος του ΔΣΕ.

Μάχη διεξήχθη την Καθαρή Δευτέρα του 1948 ανάμεσα σε δυνάμεις του Τάγματος του Κρόνου που είχαν διεισδύσει στην Πάρνηθα και στρατοπέδευσαν στη θέση Σαλονίκη και του αστικού στρατού που διενεργούσε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από την πλευρά της Χασιάς με δύναμη τεθωρακισμένων.

Το τάγμα χτυπήθηκε άγρια από το στρατό και την αεροπορία. Στις 29 Μάρτη ο Κρόνος σκοτώθηκε σε μάχη στην Αλυκή - Ξηρονομής στη Βοιωτία.

Ενα τμήμα με επικεφαλής τον Κώστα Φίτσιο από την Υπάτη, συγκρούστηκε επίσης στο τέλος του Απρίλη έξω από τον Αυλώνα (Κακοσάλεσι) με δυνάμεις χωροφυλακής και ΜΑΥ. Οι περισσότεροι μαχητές του τμήματος είτε έπεσαν στη μάχη είτε συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν αμέσως μετά απ' αυτήν.

Ας σημειωθεί ότι από το Νοέμβρη του 1946 ως το 1960 το Εκτακτο Στρατοδικείο Θηβών εξέδωσε 137 θανατικές καταδίκες και επέβαλε 114 ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Πρόγραμμα και πρακτικές πληροφορίες για την πεζοπορία

Η πεζοπορία στις 7 του Ιούνη θα αρχίσει από τη Μονή Κλειστών, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κύριλλος Παπασταύρου. Στη συνέχεια θα κινηθεί δυτικά της κορφής Αρμα στο μονοπάτι που οδηγεί στο οροπέδιο Σκούρτων και θα τερματίσει απέναντι από το αρχαίο φρούριο της Φυλής, στη θέση Αγ. Παρασκευή. Εκεί θα περιμένουν τα πούλμαν για την επιστροφή.

Η ανάβαση θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες των 50 ατόμων για μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια και στην πορεία θα συναντήσουν 2 σταθμούς όπου θα μπορούν να ξεκουραστούν και να πάρουν νερό.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε ελαφρύ αρβυλάκι ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μπλούζα και καπέλο. Ακόμα πρέπει να έχουν μαζί τους παγούρι με νερό 1 ή 1,5 λίτρο, γυαλιά ηλίου, ένα δεύτερο φανελάκι και ζευγάρι κάλτσες και λίγα τρόφιμα (ξηρά τροφή, σταφίδες ή τοστ) σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης (π.χ. σχολικό).

Δηλώσεις για συμμετοχή γίνονται στις τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΚΝΕ: kne@kne.gr H αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει από την πλατεία Καραϊσκάκη στις 7.00 το πρωί. Παράκληση να μη χρησιμοποιηθούν ΙΧ αυτοκίνητα διότι θα δυσκολέψουν τόσο τη στάθμευση όσο και την επιστροφή.

Ρεσιτάλ πιάνου με έργα του Θωμά Μπακαλάκου

Το Τονικό Ωδείο διοργανώνει το Σάββατο 23 Μάη, στις 20.30, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», ρεσιτάλ πιάνου του πολυβραβευμένου σολίστα Απόστολου Παληού, με έργα του καταξιωμένου συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου.

Τα έργα του συνθέτη ιχνογραφούν μια νέα μουσική πρόταση. Θα παιχτεί και το έργο «Δεκαπέντε Μικρές Παραλλαγές» του Νίκου Σκαλκώτα, ως απόδοση τιμής στο μεγάλο συνθέτη. Το ρεσιτάλ που θα παρουσιαστεί δεν είναι καθόλου στείρο κι «ακαδημαϊκό», ίσα - ίσα ο Θωμάς Μπακαλάκος, με τρία αντιπροσωπευτικά έργα του για πιάνο, θέλει να απευθυνθεί κυρίως στη νεολαία, αλλά και στον καθένα.

ΕΚΤΕΠΝ
Σημαντικά στοιχεία για τα ναρκωτικά στη χώρα μας

Μέχρι και 119% αυξήθηκε σε σχέση με το 2009 ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν απεξάρτηση από την κάνναβη στη χώρα μας. Αυξάνεται ο αριθμός των τοξικοεξαρτημένων που απευθύνονται στα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα. Η πολυτοξικομανία οξύνεται ακόμη περισσότερο. Εντυπωσιακή η αποτελεσματικότητα των «στεγνών» προγραμμάτων παρά τα τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Εκκωφαντική η απουσία δομών σωματικής αποτοξίνωσης.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στην Ετήσια Εκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα 2014, όπως δημοσιοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) τον Απρίλη του 2015. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά στοιχεία:

Στη χώρα μας, περίπου 5.000 άνθρωποι ζήτησαν απεξάρτηση από την κάνναβη το 2013, ποσοστό 21,5%, δηλαδή σχεδόν το 1/4 του συνόλου των χρηστών ναρκωτικών ουσιών που απευθύνθηκε για θεραπεία σε κάποιο πρόγραμμα. Από το 2009, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 119%. Στην Ευρώπη, το ίδιο έτος, περίπου 59.000 άνθρωποι που ξεκινούσαν για πρώτη φορά θεραπεία, αφορούσε την κάνναβη.

Ο πιθανός αριθμός προβληματικών χρηστών στην Ελλάδα υπολογίζεται κάθε χρόνο από το 2002. Σε αυτήν τη μεθοδολογία εκτιμάται το μέγεθος του «κρυμμένου πληθυσμού» των χρηστών που δεν παρουσιάστηκαν σε καμία θεραπευτική υπηρεσία κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με αυτήν τη διαδικασία, ως προβληματικός χρήστης ορίζεται εκείνος που κάποια στιγμή θα ζητήσει τη βοήθεια μιας θεραπευτικής υπηρεσίας για τη χρήση ηρωίνης. Για το έτος 2013, η εκτίμηση του συνολικού αριθμού χρηστών ηλικίας 15-64 ετών με κύρια ουσία την ηρωίνη είναι 16.162 άτομα. Σε σχέση με το μέγεθος του γενικού πληθυσμού αυτής της ηλικίας αντιπροσωπεύει μια αναλογία 2,24 τοις χιλίοις.

Tο 2013, στην πλειονότητά τους (71,7%) οι χρήστες ανέφεραν χρήση πολλών εξαρτησιογόνων ουσιών - πολλαπλή χρήση. Εκτός των οπιοειδών, η κάνναβη (50,5%), τα συνταγογραφούμενα ψυχοδραστικά φάρμακα (κυρίως βενζοδιαζεπίνες) (51,6%) και -σε χαμηλότερο ποσοστό-η κοκαΐνη (36,3%) ήταν οι συχνότερα αναφερόμενες ουσίες χρήσης.

Το 2013, οι είσοδοι για θεραπεία αφορούσαν στην πλειονότητά τους (69,2%) προβλήματα από τη χρήση οπιοειδών. Η χρήση οπιοειδών αναφέρεται σε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό στις νέες αιτήσεις θεραπείας συγκριτικά με τις αιτήσεις με ιστορικό προηγούμενης εισόδου σε θεραπεία (54,9% και 80,0%, αντίστοιχα). Στις νέες αιτήσεις, αντίθετα, περιλαμβάνεται σημαντικά υψηλότερο ποσοστό χρηστών κάνναβης (35,3% και 11,0%, αντίστοιχα).

Στην Ευρώπη: Η κάνναβη ήταν η συχνότερα αναφερθείσα κύρια ουσία στους χρήστες που ξεκινούσαν για πρώτη φορά θεραπεία το 2012 (περίπου 59.000). Ποσοστό 14% των χρηστών που εισήχθησαν σε θεραπεία το 2012 δήλωσαν την κοκαΐνη ως κύρια ουσία χρήσης.

Κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά των χρηστών

Τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά του συνόλου των χρηστών που εισήλθαν στη θεραπεία για προβλήματα από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών το 2013 αποτυπώνονται ως εξής:

Η πλειονότητα ήταν άνδρες (84,1%). Η μέση ηλικία ήταν 32,7 έτη, σχεδόν 2 έτη μεγαλύτερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες (32,9 έτη και 31,2 έτη, αντίστοιχα).

Οι νεαροί ενήλικες (25-34 ετών) αποτέλεσαν σχεδόν τις μισές περιπτώσεις αιτήσεων θεραπείας (44,5%), με τους χρήστες της ηλικιακής κατηγορίας 35-64 ετών να ακολουθούν σε ποσοστό (37,3%).

Μία ανά 13 αιτήσεις θεραπείας αφορούσε αλλοδαπό χρήστη ουσιών (7,4%).

Τρεις στους πέντε χρήστες (57,2%) ζούσαν με τους γονείς τους, ένας στους 6 (15,3%) ζούσε μόνος και σε ανάλογο ποσοστό (14,9%) συζούσαν με σύντροφο (με ή χωρίς παιδιά). Ενας στους 10 χρήστες (9,7%) ζούσε με παιδιά.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα (88,2%) οι χρήστες ανέφεραν σταθερή στέγη - ένας στους 8 (11,8%) δήλωσε «μη σταθερή στέγη» ή ήταν άστεγος.

Τρεις στις 5 αιτήσεις αφορούσαν άνεργους χρήστες (60,3%). Ενας στους 6 (16,9%) ανέφερε σταθερή εργασία, ενώ σχεδόν ένας στους 4 (22,8%) απασχολούνταν περιστασιακά.

Ενας στους δύο χρήστες (48,7%) είχε ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η αποτελεσματικότητα των «στεγνών» προγραμμάτων

Περίπου 5.000 χρήστες ουσιών εισήλθαν το 2013 στα προγράμματα θεραπείας ή μείωσης της βλάβης στη χώρα. Οι είσοδοι στα προγράμματα υποκατάστασης μειώθηκαν αντίθετα στα «στεγνά» προγράμματα αυξήθηκαν το 2013.

Η αποτελεσματικότητα των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά και μέσα από την Εκθεση του ΕΚΤΕΠΝ.

Συγκεκριμένα, από τις μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, οι οποίες κατά κανόνα είναι μακράς διαρκείας, αφού πλέον δε στοχεύουν στη σταδιακή απεξάρτηση, αλλά τη συντήρηση, μόλις το 1,7% ολοκλήρωσε το πρόγραμμα. Στο ΚΕΘΕΑ ποσοστό 17,9% ολοκλήρωσε το πρόγραμμα και απεξαρτήθηκε, ενώ το 38,2% (900 άτομα) βρισκόταν ακόμα σε θεραπεία στο τέλος του έτους αναφοράς. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη δύναμη του ανθρώπου να αλλάζει και να σπάει τα δεσμά της εξάρτησης γίνονται κάτω από το βάρος της έλλειψης προσωπικού στο ΚΕΘΕΑ, καθώς εδώ και μια δεκαετία αδυνατεί να κάνει προσλήψεις, οι οικονομικοί πόροι του έχουν μειωθεί περίπου 50% τα τελευταία χρόνια.

Επιβεβλημένες οι υπηρεσίες διπλής διάγνωσης

Ομως, με λουκέτο απειλούνται τα ήδη ελάχιστα ψυχοδιαγνωστικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ κι άλλων προγραμμάτων. Πρόκειται για κέντρα εξειδικευμένα στη διπλή διάγνωση, δηλαδή στη συστηματική παρακολούθηση ανθρώπων που έχουν ταυτόχρονα ψυχιατρικό και εξαρτητικό από ναρκωτικά πρόβλημα. Τα ψυχιατρικά προβλήματα που εμφανίζουν κατά κανόνα τα άτομα αυτά είναι ψυχώσεις (σχιζοφρενικού και άλλου τύπου), διαταραχές προσωπικότητας, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη και δυσθυμία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 1.297 άτομα προσήλθαν μέσα στο 2013 σε αυτές τις εξειδικευμένες υπηρεσίες, αριθμός μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη (2012: 1.048 άτομα, 2011: 912 άτομα). Σήμερα θα είναι κάτι παραπάνω από εγκληματικό η υπονόμευση τέτοιων υπηρεσιών, καθώς επιβάλλεται να πολλαπλασιαστούν όχι μόνο αριθμητικά αλλά και να επανδρωθούν με προσωπικό.

Μόνο μια δημόσια δομή για σωματική αποτοξίνωση

Στη χώρα μας, λειτουργεί μία μόνο εξειδικευμένη δομή σωματικής αποτοξίνωσης, στο πλαίσιο του Τμήματος Αποκατάστασης Εξαρτημένων ΙΑΝΟΣ (ΨΝΘ). Βασικός στόχος της μονάδας είναι η παροχή φαρμακευτικής βοήθειας σε χρήστες - κυρίως ηρωίνης, αλλά και άλλων ουσιών - για την αντιμετώπιση των σωματικών στερητικών συμπτωμάτων. Η δηλωθείσα δυναμικότητα της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης του Τμήματος Αποκατάστασης Εξαρτημένων ΙΑΝΟΣ είναι 19 άτομα ανά μήνα και η προγραμματισμένη διάρκεια του προγράμματος είναι 21 ημέρες. Το 2013 παρακολούθησαν τη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης (DETOX) συνολικά 261 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των εισαγωγών ανέρχεται σε 254 άτομα. Οσον αφορά τους λόγους εξόδου από τη συγκεκριμένη δομή, το 61% ολοκλήρωσε το πρόγραμμα και προωθήθηκε στην επόμενη φάση της θεραπευτικής διαδικασίας, το 28,7% αποχώρησε οικειοθελώς και το 10,2% έλαβε πρόωρη χορήγηση εξιτηρίου, κυρίως λόγω βίαιης συμπεριφοράς και χρήσης ουσιών εντός της μονάδας.

Το εσκεμμένο κενό που αφήνεται στη σωματική αποτοξίνωση αξιοποιείται όλα αυτά τα χρόνια, με την ανοχή των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων από τον ιδιωτικό τομέα, από κλινικές που έναντι αδράς αμοιβής προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας, μη ελεγχόμενες υπηρεσίες και στο συγκεκριμένο τομέα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ