Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας!

Εκθεση βιβλίου από τις 22 έως τις 27 Απρίλη

Στιγμιότυπο από μια από τις δεκάδες εκδηλώσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στο Στέκι
Στιγμιότυπο από μια από τις δεκάδες εκδηλώσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στο Στέκι
Ενα χρόνο λειτουργίας μετρά το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ!

Η δημιουργία του Στεκιού ήρθε να απαντήσει στο στόχο που είχε θέσει η ΚΝΕ στο 11ο Συνέδριό της: Να γίνει ακόμα πιο ικανή στην πολιτική - πολιτιστική παρέμβασή της, στη διάδοση του μαρξιστικού βιβλίου και της λογοτεχνίας, στην επαφή με την ιδεολογία και την Ιστορία του Κόμματος, στη συνολική πολιτιστική - μορφωτική καλλιέργεια στις γραμμές της και ευρύτερα, ενισχύοντας την αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία και πολιτική και σε αυτά τα πεδία. Να αποτελέσει μια κυψέλη πολιτισμού και ανάτασης για τους νέους και τις νέες. Να αποτελέσει χώρο συλλογικής δημιουργίας, έμπνευσης, δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου...

Και όντως, μέσα σε αυτό τον ένα χρόνο έχουν μετρηθεί αρκετά βήματα στους στόχους που είχαν τεθεί...

Οι ομάδες της ΚΝΕ έχουν βρει το χώρο τους κι ετοιμάζουν τις παραγωγές και τα αφιερώματά τους τόσο για το Φεστιβάλ, όσο και για όλη τη χρονιά.

Πραγματοποιούνται μαθήματα μουσικής, φωνητικής, χορού, με μεγάλη συμμετοχή που συνεχώς αυξάνεται. Σε αυτήν την προσπάθεια πολλά είναι τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ που έχουν ανταποκριθεί και προσφέρουν εθελοντικά. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να επεκτείνονται αυτές οι δραστηριότητες. Τελευταίο παράδειγμα, η συγκρότηση χορωδίας παραδοσιακών τραγουδιών.


Το Στέκι έχει γίνει «σπίτι» για ομάδες ηθοποιών, μουσικών, χορευτών. Πρόκειται για νέες ομάδες που ασφυκτιούν στα στενά όρια του σημερινού συστήματος, που τους στερεί ουσιαστικά τη δυνατότητα δημιουργίας, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, με την έλλειψη χώρων... Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φοιτητικές και μαθητικές ομάδες, τα συγκροτήματα που γεμίζουν κάθε βδομάδα το Στέκι. Ιδιαίτερα μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ, το Στέκι καθημερινά φιλοξενεί μαθητικά συγκροτήματα και ομάδες που κάνουν τις πρόβες τους για να συμβάλουν στις μαθητικές γιορτές.

Ιδιαίτερο ρόλο έχει παίξει το Στέκι και στο άνοιγμα της συζήτησης με νέους, με συσκέψεις και συζητήσεις για όλα τα ζητήματα, στην προβολή των θέσεων του Κόμματος, στη δημιουργία πολύμορφων εκδηλώσεων.

Ακόμα, στον ένα χρόνο λειτουργίας του έχει στεγάσει και τη δραστηριότητα για παιδιά, από παιχνίδι, μέχρι θεατρική ομάδα για παιδιά από τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού μέχρι τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.

Για πληροφορίες, συμμετοχές και διευκρινίσεις τα στοιχεία επικοινωνίας του Στεκιού είναι: e-mail: steki@kne.gr και τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00). Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail και στο τηλέφωνο του Στεκιού.

Βδομάδα βιβλίου

Για τη συμπλήρωση, λοιπόν, του ενός αυτού χρόνου λειτουργίας του αλλά και ενόψει των διακοπών του Πάσχα, η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει από τις 22 έως τις 27 Απρίλη βδομάδα βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», που θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 21.00. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Η ΟΠ Αττικής επαναλαμβάνει έτσι την πρωτοβουλία που είχε πάρει με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Δεκέμβρη και σημειώνει: «Τέτοιες μέρες σαν τις γιορτές και παρά το γεγονός ότι για τους ανθρώπους του μόχθου οικονομικά οι καιροί είναι δύσκολοι, μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα, γεμίζοντας νέα δύναμη μ' ένα βιβλίο. Το διάβασμα ενός καλού βιβλίου είναι ξεκούραστη ενασχόληση, συμβάλλει στην κατάκτηση γνώσης, από μεγάλους και μικρούς, νέους και παιδιά. Τέτοιες μέρες, επίσης, το καλύτερο δώρο για όλους είναι ένα βιβλίο. Και καθώς για τις γιορτές όλοι αγοράζουμε ή δεχόμαστε ένα δώρο, ας είναι ένα ή περισσότερα βιβλία».

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων:

Παρασκευή 22 Απρίλη, 18.30 - 20.30: «Παίζω και δημιουργώ», δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μικρών τάξεων του Δημοτικού. Στο χώρο θα υπάρχει ειδική έκθεση βιβλίου για μικρά παιδιά.

Δευτέρα 25 Απρίλη, 19.30:Βιβλιοπαρουσίαση «Ο Βασιλιάς άνθρακας» του Α. Σίνκλερ. Ο συγγραφέας στήριξε το έργο του στη 14μηνη απεργία των ανθρακωρύχων το Σεπτέμβρη του 1913, που προκήρυξε το Σωματείο των ενωμένων Ανθρακωρύχων Αμερικής στα ορυχεία του Κολοράντο. Η βία, που από την αρχή χαρακτήρισε αυτήν την ταξική αναμέτρηση, κορυφώθηκε με τη Σφαγή του Λάντλοου στις 20 Απρίλη του 1914 με τη δολοφονία 20 γυναικόπαιδων και την εν ψυχρώ εκτέλεση από την Εθνοφρουρά τριών συνδικαλιστών, μεταξύ των οποίων και ο Κρητικός Λούης Τίκας, ηγέτης των Ελλήνων απεργών. Την ιστορία αυτή αφηγείται και η ταινία «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του Ανθρακα», του Λεωνίδα Βαρδαρού, που παίζεται στον κινηματογράφο «Αλκυονίς».

Τρίτη 26 Απρίλη 18.00: Βιβλιοπαρουσίαση «Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του (1870 - 1918)» του Ε. Γκόντος. Το πρωτότυπο της παρούσας έκδοσης γράφτηκε και κυκλοφόρησε πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας ως ένα ιστορικό βοήθημα για τους νέους. Δίνει όχι μόνο τα γεγονότα του πολέμου, αλλά και την προϊστορία του, τη συσσώρευση ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οδήγησαν στο μακελειό εκατομμυρίων ανθρώπων. Η παρουσίαση δεν μένει μόνο στα οικονομικά μεγέθη αλλά αφηγείται την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα επιτεύγματα της τεχνολογικής εξέλιξης και του πολιτισμού. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι εξελίξεις στο εργατικό κίνημα, η στάση των κομμάτων της εργατικής τάξης απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Τρίτη 26 Απρίλη, 20.30: Λαϊκό Γλέντι.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org