Πέμπτη 21 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ρίχνουν άδεια...

Αρχισαν να «κυκλοφορούν» τα νέα προπαγανδιστικά «τρικ» της κυβέρνησης και στοχεύουν κατευθείαν στη λαϊκή συνείδηση, που τη θέλουν «λοβοτομημένη», να μην κρίνει και να μην αντιδρά. Ισχυρίστηκε χτες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, στο «MEGA»: «Πάμε για μια συμφωνία που δε θα ρίχνει βάρη στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θα επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις, θα εξασφαλίζει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα... θα δίνει μια προοπτική μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους και επενδυτικά σχέδια για να μπορέσει η χώρα να παράξει (...) Διεξάγεται μια διαπραγμάτευση για να μπει ένα τέλος στην πολιτική των μνημονίων. Η εντολή που λάβαμε είναι να κάνουμε διαπραγμάτευση για να δοθεί λύση εντός της Ευρωζώνης (...) Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ... είναι τετραετίας. Ο στόχος είναι να τελειώσει η διαπραγμάτευση, να ελαφρυνθούμε από το χρέος και να μπορέσουν αυτοί οι πόροι να κατευθυνθούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να παραχθεί νέος πλούτος που θα αναδιανεμηθεί».

... για να πιάσουν γεμάτα

Υποστηρίζει δηλαδή ότι δε θα παρθούν νέα μέτρα σε βάρος του λαού, ενώ αφήνει να αιωρείται μια αόριστη υπόσχεση κάποιων παροχών σε βάθος τετραετίας, ικανή να συντηρεί σε έναν κόσμο αυταπάτες. Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει. Και νέα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται και κανένα απ' τα προηγούμενα δεν ανατρέπεται, ενώ σε βάθος τετραετίας, εντός της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ που γέννησε και τα μνημόνια, ο λαός δεν έχει να περιμένει παρά διαρκή χειροτέρευση της ζωής του. Η φάκα «χάσκει» μπροστά στο λαό, που δεν πρέπει να τσιμπήσει το «τυράκι» της ανάκαμψης. Ακόμα κι αν η κερδοφορία του κεφαλαίου ανακάμψει, ακόμα κι αν το χρέος διευθετηθεί, τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα θα συμπιέζονται διαρκώς, στο όνομα της ανάκαμψης και της κάλπικης, όπως έχει πολλές φορές στο παρελθόν αποδειχτεί, υπόσχεσης περί αναδιανομής.

Περιμένουν πως και πως τη νέα βάση

Στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ βρέθηκαν διάφοροι «διεθνολόγοι» και συζητούσαν για το ενδεχόμενο να φτιαχτεί νέα ΝΑΤΟική βάση στο Αιγαίο, όπως ανακοίνωσε τις προάλλες ο Π. Καμμένος. Τριάντης, Λυγερός, Κακουλίδης και ένας δημοσιογράφος της «Αυγής» «έκοβαν και έραβαν» για το πόσο θα μας ωφελήσει ως χώρα μια τέτοια εξέλιξη, με δεδομένο ότι μέχρι τώρα η Λήμνος (εκεί έλεγαν ότι σχεδιάζεται να φτιαχτεί η νέα βάση) δεν συμμετείχε καν στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, επειδή αυτό ήθελε η Τουρκία. Με άλλα λόγια, όλοι τους κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η νέα βάση, αν γίνει, θα αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας έναντι της Τουρκίας και ότι αυτό είναι θετική εξέλιξη. Αντίλογος δεν υπήρξε στην εκπομπή. Φαίνεται πως όλοι ήταν πεισμένοι και ανέλαβαν να πείσουν και τους τηλεθεατές ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς και τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς είναι επ' ωφελεία του λαού. Πού το είδαν όμως αυτό γραμμένο; Τι κέρδισε η Ελλάδα τόσα χρόνια από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους όπου Γης; Μήπως έπαψε το Αιγαίο να είναι γκρίζο μέχρι και στους χάρτες του ΝΑΤΟ; Μήπως λύθηκε το Κυπριακό; Για να μην πούμε για το τι θα γίνει στην «αναβαθμισμένη» χώρα μας αν ανάψει για τα καλά το φιτίλι του πολέμου, που ούτως ή άλλως σιγοκαίει στη γειτονιά μας...

Αλλού η «ταμπακιέρα»...

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας την Κοινή Απόφαση των 47 υπουργών Παιδείας σχετικά με την προώθηση της «διαδικασίας της Μπολόνια», στις 14 και 15 Μάη. Το ελληνικό υπουργείο στέκεται στην παρέμβασή του στο διάλογο που διεξήχθη για το θέμα: «Θα υποστηρίξουμε και θα προστατεύσουμε φοιτητές και εργαζόμενους στην άσκηση των δικαιωμάτων τους στην ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και στη διασφάλιση της εκπροσώπησής τους, ως ισότιμων εταίρων, στη διακυβέρνηση των αυτόνομων θεσμών της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Βέβαια, αντικείμενο της συνάντησης των υπουργών Παιδείας δεν ήταν οι... δημοκρατικές διαδικασίες στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αλλά η προώθηση των αναδιαρθρώσεων, η εκπλήρωση του μοντέλου της ΕΕ για Ανώτατη Εκπαίδευση προσανατολισμένη στο να φέρνει κέρδη στα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Σε αυτή την κατεύθυνση δεσμεύονται με την απόφασή τους, δηλώνοντας πως στηρίζουν την προώθηση κινήτρων για επιχειρηματικότητα, την ενδυνάμωση του διαλόγου μεταξύ Ιδρυμάτων και εργοδοτών, τη συγκεκριμένη διάρθρωση των σπουδών... Αυτά υπέγραψε και το ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Αλλά για λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης», στο δελτίο Τύπου που έστειλε στα ελληνικά Μέσα, μιλάει περί... εκπροσώπησης των φοιτητών.

Δύο αντίθετοι κόσμοι

Στα 106 δισ. δολάρια, παραμένοντας στην πρώτη θέση παγκοσμίως, εκτιμάται σήμερα η αξία του ελληνόκτητου ποντοπόρου στόλου, παρουσιάζοντας αύξηση 4,5% σε σχέση με το τέλος του 2014, σύμφωνα με τη «Vessels Value», που ειδικεύεται στις αποτιμήσεις της ποντοπόρου ναυτιλίας. Η μεγάλη δύναμη του ελληνόκτητου στόλου εντοπίζεται στα δεξαμενόπλοια, με συνολική αξία 41,7 δισ. δολάρια, και στα bulker (πλοία ξηρού φορτίου), με συνολική αξία 35,5 δισ. δολάρια. Ακολουθούν τα LNG με συνολική αξία 12,27 δισ. δολάρια, τα containership (μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων) με 12,25 δισ. δολάρια και τα LPG με 3,88 δισ. δολάρια. Οι Ελληνες εφοπλιστές δαπάνησαν 19,2 δισ. δολάρια το 2014, προκειμένου να ενισχύσουν τη δυναμικότητα του στόλου τους, 11,7 δισ. δολάρια για παραγγελίες νέων πλοίων και 8,5 δισ. δολάρια για αγορά μεταχειρισμένων. Οι Ελληνες πλοιοκτήτες, το Μάρτη του 2015, ήλεγχαν 4.057 πλοία, ενώ σε όρους χωρητικότητας ο ελληνόκτητος στόλος ηγείται της παγκόσμιας ναυτικής αγοράς με 184 εκατ. τόνους (dwt) («Βήμα», 17/5/2015). Και αυτά σε συνθήκες κρίσης! Την ίδια ώρα, εφαρμόζονται διεθνείς συμφωνίες, που αναγνωρίζει και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), προβλέποντας κατώτερο μισθό για τους ναυτεργάτες 435 δολάρια το μήνα, για 48 ώρες εργασία τη βδομάδα! Δηλαδή, 317,11 ευρώ το μήνα! Εφαρμόζονται ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Οι εφοπλιστές έχουν πάνω από 50 φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια. Δηλαδή, καθεστώς άκρατης εκμετάλλευσης των ναυτεργατών για να είναι πρώτοι στον κόσμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ